Bivši šef NATO-a: Evropa da se spremi za sankcije protiv Kine

Evropske zemlje moraju posebno da se pripreme da preduzmu „opsežne i duboke sankcije” protiv Pekinga u slučaju invazije na Tajvan, čak i ako bi one zauzvrat teško pogodile Evropu, rekao je Anders Fog Rasmusen

Evropske sile moraju da udvostruče napore da odvrate Peking od napada na Tajvan, rekao je bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen. On tvrdi da su evropske države bile „previše naivne” pre početka sukoba u Ukrajini i rizikuju da ponove istu grešku sa Pekingom, prenosi AFP.

„Moramo da shvatimo da sukob Kine i Tajvana ima i imaće globalne posledice. Stoga je u našem interesu […] da sprečimo da ove tenzije prerastu u oružani sukob”, rekao je novinarima Fog Rasmusen tokom posete Tajvanu.

Evropske zemlje moraju posebno da se pripreme da preduzmu „opsežne i duboke sankcije” protiv Pekinga u slučaju invazije na Tajvan, čak i ako bi one zauzvrat teško pogodile Evropu, rekao je bivši generalni sekretar NATO-a. On ipak ističe da je sukob u Ukrajini započeo promenu u Evropi u pogledu zavisnosti od autokratija.

„Izgradili smo Evropu zasnovanu na bezbednosti koju pružaju Sjedinjene Države, jeftinoj robi iz Kine i jeftinom gasu iz Rusije. Ovaj model više ne funkcioniše”, rekao je Fog Rasmusen. „Ne smemo da ponovimo ovu grešku tako što smo preslabi, previše popustljivi prema Kini”.

Evropljani bi mogli da „sprovode obuku […] na evropskom tlu” za tajvanske vojnike, poput onih koje su u Evropi pružali ukrajinskim vojnicima u godinama koje su prethodile ratu u Ukrajini 2022. Vojna i sajber odbrambena oprema mogla da se deli sa Tajpejem „kako bi se Tajvanu omogućilo da se brani”.

Upitan o poseti Andersa Fog Rasmusena Tajvanu, portparol kineske diplomatije je rekao da je „svaki pokušaj stvaranja dve Kine, ili jedne Kine i jednog Tajvana – osuđen na neuspeh”.

Odnosi između Pekinga i Tajpeja, koji su već bili napeti, naglo su se pogoršali 2022. godine. Peking je umnožio vojne manevre oko ostrva, koga smatra integralnim delom teritorije. Potez Kine je delom i odgovor na provokacije od strane SAD, poput posete Tajvanu Nensi Pelosi, tadašnje predsednice Predstavničkog doma SAD.

 

Izvor RT Balkan, 5. januar 2023. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Andreas Gebert

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u