Božićni prijem u Zagrebu: Dačić i Plenković o izgradnji dobrih odnosa

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas su, na Božićnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) u Zagrebu, istakli opredeljenje za unapređenje odnosa dve države

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, učestvuju danas na tradicionalnom božićnom prijemu Srpskog nacionalnog veća „Hristos se rodi – Vaistinu se rodi!”.

Na svečanost su, kako prenose mediji u Hrvatskoj, stigle brojne zvanice uključujući i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića s četiri člana Vlade. Na prijemu nema predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji nije dobio pozivnicu. Upitan o tome, predsednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da su se „malo umorili od pozivanja”.

Svečanom prijemu prisustvuju i patrijarh srpski Porfirije, ambasadorka Srbije u Zagrebu Jelena Milić, kao i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, a iz hrvatske Vlade je tu potpredsednica Anja Šimpraga.

Mediji prenose da je tu i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, koji je juče Srbiju pozvao na otvoreni dijalog i rekao da postoje brojne teme o kojima treba razgovarati – među ostalim pitanje nestalih osoba, ratne štete, odštete logorašima i vladavine prava.

Tradicionalno će se lomiti česnica, božićna pogača koja u sebi ima novčić za sreću. Ove godine to će prigodno biti novčić od 50 centi s likom Nikole Tesle.

U obraćanju zvanicama Dačić je rekao da su najbolji odnosi Srbije i Hrvatske prvenstveno u interesu dva naroda, ali i celog regiona.

– I moje prisustvo danas ovde, osim naše brige o Srbima u Hrvatskoj, predstavlja i snažnu poruku o potrebi razgovora i redefinisanja trenutnih odnosa Beograda i Zagreba. Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati i dogovarati se – poručio je Dačić.

Dačić se prisetio da je 2014. bio u Zagrebu na ustoličenju Porfirija za mitropolita.

– Simbolika ovih praznika podseća na neprolazne i, nadam se, zajedničke vrednosti – mir, toleranciju i solidarnost. Mislim da se od ovog današnjeg prijema mnogo očekuje, jer je napravljena takva atmosfera u smilu onog što će uslediti nakon toga – poručio je Dačić.

Dodao je da je Srbija svesna da se neka pitanja ne mogu rešiti brzo, ali da prepoznaju potrebu za unapređenjem odnosa.

Osvrnuo se na ulazak Hrvatske u Šengen na čemu joj je čestitao.

– Pojedinačni napredak naših suseda bi se trebalo posmatrati kao naš zajednički uspeh – kazao je on.

Dodao je da umesto nadmetanja u mržnji želi da se takmičimo u izgradnji mira i dobrih odnosa.

– Bez obzira u kojem vremenu živimo i šta je bilo pre 10 ili 30 godina, moramo sagledati deo pitanja koji se odnosi na prošlost i deo koji se odnosi na sadašnjost i budućnost. Moja poruka je da probamo pronaći zajednički interes čak i onda kada ne mislimo isto – zaključio je Dačić.

Nakon Dačića, okupljenima se obratio i premijer Plenković. I on je naglasio pomirenje između dve države.

– Hrvatska je bila žrtva agresije Miloševićevog režima i ta činjenica živi s nama, živi s obiteljima nestalih, s vojnicima, branitlejima, civilima. To je nasleđe teško – kazao je Plenković.

Dodao je da se pomirenje mora temeljiti na činjenicama i istini. Najavio da će Vlada činiti sve da se pronađu nestali, ali i da se grade mostovi solidarnosti.

– Posebno želim zahvaliti predstavnicima SNV-a, političkim predstavnicima srpske nacionalne manjine u RH na podršci i lojalnosti. Utemeljili smo povjerenje koje da nam daje okvir suradnje i zadovoljan sam da smo napravili velike iskorake – poručio je Plenković.

Osvrnuo se i na poziciju Hrvata u Srbiji i što znači to što je Žigmanov član Vlade.

– Hrvatska manjina u Srbiji dobila je novi život – rekao je premijer.

Kako javljaju izveštači, dve strane će se sastati i neformalno i odigraće se u okvirima tradicionalnog božićnog prijema, iako u SNV-u kažu da su spremni na sve scenarije i moguće formate. Zato je spremna i posebna prostorija za sastanke, ukoliko bude interesovanja za formalnijim sastajanjem.

Iz SNV-a su poručili, kako prenose mediji, da je sazrela svest o tome da nema koristi od sukobljavanja dve zemlje.

U svom obraćanju Pupovac je rekao:

– Nismo mogli znati da ćemo nakon tri desetljeća mi predstavnici Srba iz Hrvatske i predstavnici Hrvata iz Srbije crtati zlatni most između dva naroda i dvije države.

On je poručio da treba utišati govor mržnje.

– Treba prevladati stare i izbjeći nove podjele. U takvom kontekstu je važno da se utiša govor mržnje i svako ‘Za dom spremni’ i svako vrijeđanje stradanja jednih od drugih, svako slavljenje ratnih zločinaca kao heroja i svako skandiranje ubij Srbina i Hrvata – kazao je on.

Pupovac je govorio i o važnosti otvorenosti granica, posebno onih između Srbije i Hrvatske. Osvrnuo se i na građane na Banovini koji čekaju obnovu svojih domova nakon razornog potresa.

Okupljenima se obratio i dogradonačelnik Zagreba Luka Korlaet koji je poručio da je Zagreb otvoren, inkluzivan i jednak za sve, te da veruje da će se nastaviti dobra saradnja Zagreba i SNV-a.

 

Izvor HRT/N1 Hrvatska/Danas, 6. januar 2023. 

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Foto Hina/Lana Slivar Dominic

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u