Održana dva protesta na Kosovu i Metohiji

Srbi sa Kosova i Metohije danas organizuju dva odvojena protesta. U Kosovskoj Mitrovici se protestuje protiv politike Aleksandra Vučića i Srpske liste, a u Štrpcu zbog ranjavanja srpskih dečaka

Srbi sa Kosova danas u podne organizuju dva odvojena protesta. Prvi – protiv „veleizdaje” Aleksandra Vučića i „torture, bahaćenja, nekontrolisanog bogaćenja, pretnji, ucena” Srpske liste, zakazan je još prošle nedelje, u Kosovskoj Mitrovici za 9. januar, a potom pomeren za 8.

Održavanje drugog – u Štrpcu, u istom danu i isto vreme, najavila je juče Srpska lista. Povod za ovaj protest bilo je ranjavanje mladića i dečaka u Štrpcu, te napad na 18-godišnjaka koji se vraćao sa Božićne liturgije u Klokotu.

Održavanje protesta u severnom delu Mitrovice kod spomenika Knezu Lazaru, simbolično u 12.01, najavio je poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, Nebojša Jović.

Protest je prvo bio zakazan za 9. januar, ali su se organizatori odlučili na promenu datuma usled, kako su naveli, brojnih zahteva sugrađana, a zbog obaveza koje će imati na radnim mestima 9. januara.

Najava za održavanje usledila je nakon smirivanja najnovijih tenzija na Severu Kosova, odnosno uklanjanja barikada od strane Srba, ali bez prethodnog ispunjenja većeg dela uslova koje je postavila Srpska lista.

Srbi sa Severa Kosova podigli su prve barikade 10. decembra, a sve do 29. decembra bilo ih je najmanje 14. Zvaničan povod za postavljanje novih barikada bilo je hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića. Njegovo puštanje, ali uz oslobađanje još dvojice uhapšenih Srba, bio je i jedan od uslova za uklanjanje barikada uz povlačenje navodnih spiskova za hapšenje Srba, te povlačenje pripadnika Kosovske policije koji su se rasporedile na Severu.

I dok je Dejan Pantić pušten u kućni pritvor, a Beograd navodno dobio garancije da neće biti krivičnog procesuiranja učesnika na barikadama, Srđan Trajković i Miljan Adžić još uvek su u pritvoru, a policajci albanske nacionalnosti i dalje su raspoređeni u etnički mešovitim naseljima severnog dela Mitrovice.

Uprkos tome što nisu ispunjeni svi uslovi, organizatori barikada pristali su na to da ih uklone.

Poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije je potom pozvao građane da se okupe kako bi digli glas protiv „veleizdaje” Aleksandra Vučića i „torture, bahaćenja, nekontrolisanog bogaćenja, pretnji, ucena” Srpske liste, te „najsvirepije izdaje” od prošle nedelje – „aminovanje” baza Kosovske policije.

„Građani srpske Mitrovice izaći će da javno i jasno pošalju poruku javnosti, srpskoj pre svega, da Aleksandar Vučić ovakvom proalbanskom i po Srbe na Kosovu i Metohiji pogubnom politikom svojom, kao i Srpska lista koja je bila dugogodišnji partner Tačiju i Haradinaju, ne mogu više da predstavljaju Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji”, kazao je.

Najavio je i da će da zatraže od vlasti u Beogradu da se Srbima na KiM odredi „državni pregovarač” – zastupnik, koji će pre svega da poštuje interese i Srbije i Srba na Kosovu, te da će da zatraži povlačenje svih policijskih snaga sa Severa koje su u međuvremenu raspoređene, a konkretno od KFOR-a – da ne izlazi iz okvira svog mandata.

Protestno okupljanje Srba u Kosovskoj Mitrovici podržao je Pokret za odbranu Kosova i Metohije.

„Posle najnovije kapitulacije Aleksandra Vučića i povlačenja barikada sa severa Kosova, bez ispunjavanja postavljenih uslova, srpski narod na Kosovu i Metohiji u potpunosti je prepušten nemilosti albanskih separatista i njihovih NATO zaštitnika. Na severu Kosova grade se nove baze albanskih odmetnika, Srbi i dalje robuju u albanskim kazamatima, spiskovi za odstrel Srba i dalje su na snazi. Na Badnji dan pripadnik tzv. KBS pucao je u srpsku decu i ranio dva dečaka iz Gotovuše”, poručili su.

Tokom jučerašnjeg dana ujedno je pokrajinski odbor Narodne stranke Kosovo i Metohija, pozvao na protestni skup u Kosovskoj Mitrovici.

„Nama Srbima, kojima je potpuno jasno šta se dešava, koji su posledice licemerstva i prodaje srpskih interesa osetili na svojoj koži, ne preostaje ništa drugo nego da se još više ugledamo na hrabrost Srba koji istrajavaju u borbi za opstanak života na Kosovu i Metohiji i da u njihovo ime pozovemo na protestni skup protiv režima u nedelju 8. januara, u Kosovskoj Mitrovici”, poručili su.

I dok pojedini građani i opozicione stranke i pokreti pozivaju na protest u Mitrovici protiv Vučića i Srpske liste, ova stranka poziva na protest u Štrpcu.

U isto vreme – 12.00 časova, Srpska lista zakazala je, kako su ga nazvali, veliki narodni protest na platou ispred Doma kulture u Štrpcu.

Povod je ranjavanje 11-godišnjeg dečaka i 21-godišnjeg mladića na Badnji dan u Gotovuši u vezi sa kojim je uhapšena osoba koja se tereti za tri krivična dela, među kojima je teško ubistvo u pokušaju, kao i navodno prebijanje mladića srpske nacionalnosti u Klokotu na Božićno jutro od strane Albanaca, za koje Kosovska policija tvrdi da je tuča dve grupe u kojoj se još uvek ne zna ko su osumnjičeni.

Treći razlog za održavanje ovog protesta je „kontinuirana antisrpska represija režima Aljbina Kurtija”, poručuju iz ove stranke.

Kako navode, reč je o mirnom, demokratskom protestu. Pozvali su sve građane sa celog Kosova i Metohije da dođu.

„Da pružimo podršku ranjenima i njihovim porodicama, ali i podignemo glas protiv tiranije Aljbina Kurtija čija je posledica ugrožavanje mira i kontinuirani progon srpskog naroda na ovim prostorima”, naglašava se u saopštenju.

 

Izvor Kossev.info, 8. januar 2023. 

 

Pripadnik KBS-a se tereti za „teška ubistva u pokušaju”

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu zatražilo je od Osnovnog suda u tom gradu određivanje jednomesečnog pritvora osumnjičenom za ranjavanje dečaka i momka srpske nacionalnosti kod Štrpca, navodeći da je osumnjičeni sat vremena pre toga na Brezovici zbog gužve u saobraćaju pucao pet puta u vazduh.

Navodeći da se radi o krivičnom delu „teškog ubistva u pokušaju”, pošto je, kako dodaju, ranjavanje usledilo posle verbalne svađe, prenosi Reporteri.

Tužilaštvo ističe da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 6. januara, oko 14 časova, u selu Gotovuša, na teritoriji opštine Štrpce, namerno pokušao da oduzme život dečaku i momku.

Tužilaštvo navodi da je posle verbalne svađe osumnjičeni izvadio revolver marke „mosberg” i dva puta pucao.

„Usled pucnjave oni su zadobili telesne povrede, zbog kojih su upućeni, najpre, u Dom zdravlja u Štrpcu, a zatim u bolnicu u Gračanici. Time je, prema Krivičnom zakoniku, osumnjičeni izvršio krivično delo teško ubistvo u pokušaju”, navode iz Tužilaštva.

Takođe, prema Tužilaštvu osumnjičeni je počinio i krivično delo upotreba opasnog oružja ili alata.

„Isto tako, pošto je pre ranjavanja mladih Srba, oko 13 časova, na Brezovici, pucao pet puta u vazduh, nakon što nije mogao da prođe vozilom marke ‘golf’ zbog gužve, on je, prema Tužilaštvu, počinio i krivično delo ‘izazivanja opšte opasnosti’”, navode iz Tužilaštva.

Stefan (11) i njegov rođak Miloš Stojanović (21) ranjeni su juče kada je na njih pucao Albanac dok su išli po Badnjake.

 

Izvor Sputnjik, 7. januar 2023.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/STR

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u