Vučić: Odgovor KFOR-a na Badnje veče nije slučajan

„Beograd je za Božić bio kao Kazablanka. Rekord smo postigli, špijuni su okupirali sve hotele, privatne smeštaje, kuće, zgrade, vile. U Beogradu to nije zabeleženo od Drugog svetskog rata pa do danas”, ističe Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je KFOR negativno odgovorio na naš zahtev o povratku srpske vojske i policije na KiM i istakao da su „slučajno” taj negativni odgovor uručili baš na Badnji dan.

„Svi smo znali i očekivali taj odgovor, mislim da sam to negde i najavio. Mislim da su oni u svom pažljivo sastavljenom pismenu upućenom kao odgovor Vladi Srbije na njen zahtev, a onda sam preko vojnog kabineta i ja dobio na upoznavanje. Odgovorili su naravno da oni smatraju da nema potrebe za povratkom Vojske Srbije i oružanih snaga Republike Srbije na teritoriju KiM, pritom se pozivajući na Rezoluciju 1244”, rekao je Vučić za Pink.

Kaže da je KFOR, međutim, naveo da oni u skladu sa Rezolucijom 1244 imaju svoju ulogu, ali se nisu pozvali na deo Rezolucije 1244 po kojem je moguće da odbiju to, jer, kako je rekao, tako nešto ne postoji.

„Neko dovoljno pametan im je to sastavljao, jer oni nemaju pravo da odbiju taj zahtev, znali su da nemaju na šta da se pozovu i onda su se pozvali na pozitivnu normu iz njihovog ugla da imaju pravo i obavezu da čuvaju red i poredak i napravili još jednu nenamernu, pod znacima navoda, grešku. Interesantno da uvek vole, kao što su nekada iz meni nepoznatog razloga valjda želeći da ponize Srbe, tražili od poslušničkih vlasti u Beogradu da predsednika Miloševića isporuče na Vidovdan obećavajući da će svi problemi Srba posle toga biti rešeni”, naveo je Vučić, javlja Tanjug.

Kaže da su tako i odgovor KFOR-a uručili baš na Badnje veče.

„Bilo bi dobro da su nam uručili na Badnje veče pozitivan odgovor, onda bi to imalo smisla, ali ne i negativan uoči Božića, onda znate da to nije slučajno. Napravili su grešku, sa jasnom političkom konotacijom, i napisali da pažljivo motre šta se zbiva na severu, a samo dva sata ranije pucano je na dečake srpske nacionalnosti, što su svi pokušali da sakriju. Pucano je ali na jugu, nije vaš posao da brinete o barikadama na severu, već da brinete o bezbednosti Srba na celom KiM i svih drugih na KiM. Baš tog popodneva to se dogodilo na jugu KiM, a oni su pomenuli samo sever”, rekao je Vučić.

To znači, kako je rekao, da njihovo političko rukovodstvo pre svega brine o političkim rešenjima, o zemljama članicama NATO koje su mentori svega toga, o njihovim rešenjima za budućnost, a ne o stvarnoj bezbednosti.

Napominje da ne može da kaže da NATO ameterski ili loše obavlja svoj posao, ali da je druga stvar što su oni samo politčko oruđe u rukama najmoćnijih zapadnih sila.

„Mi ćemo da vidimo kakav će naš dalji odgovor da bude, tu sada ima nekoliko opcija, čekaćemo i ukazivati kako i na kojim mestima sve nisu zaštitili srpski živalj, od dečaka Stefana Tomića u Klokotu, jer ako se tu ne osećate bezbedno kako ćete u celom Kosvoskom pomoravlju”, naveo je Vučić.

Rekao je da mu niko od ambasadora nije poslao poruku zbog napada na srpske dečake, pokušaja ubistva, jer ih to, kako je ocenio, nije mnogo uznemirilo.

„Nisam očekivao drugačiji odogovor KFOR-a i sada se postavlja pitanje da li ići na sednicu Saveta bezbednosti UN ili ne”, rekao je Vučić.

Kaže da postoje u Srbiji navodne velike patriote koji će reći da idemo na sednicu SB.

„Evo idemo sutra na sednicu SB, podržaće nas Rusi, i šta ćemo onda? I oni izglasaju na SB da ne dozvoljavaju da se vrati srpska vojska i policija. Osim što smo dobili da pričamo tri dana, šta ćemo četvrtog dana, da ostavimo to i kao mogućnost Kurtiju da komentariše kako se i SB konačno izjasnio po tom pitanju i da ostavimo to kao mogućnost nekome da komentariše kao novi izvor prava za sebe, a protiv Srba i srpske države? Pri tome to ipak ne treba isključiti, jer u jednom trenutku mogu da budu drugačije stvari na SB. O tome treba da razgovarao i razmišljamo”, rekao je Vučić.

Predstavnici Komisije za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma Generalštaba Vojske Srbije preuzeli su na Badnje veče, u 19.00 časova, na administrativnom prelazu Merdare od predstavnika KFOR-a odgovor na zahtev za povratak do 1.000 pripadnika Vojske Srbije i policije Srbije na prostor Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Ministarstvo odbrane je navedeni dokument dostavilo Kabinetu predsednika Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću, radi upoznavanja sa sadržajem odgovora KFOR-a, saopštilo je tada Ministarstvo odbrane.

Iz Kabineta predsednika Srbije potvrđen je prijem dokumenta i rečeno je da će predsednik čim dođe sa Hilandara biti upoznat sa njegovim sadržajem.

 

Izvor Politika, 8. januar 2023.

 

Rekordan broj špijuna od Drugog svetskog rata

Strane službe su nas uništile sa litijumom, sprečile su nas da iskoristimo tu komparativnu prednost koju imamo, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Nije to bio samo kompanijski rat Rio Tinta i nekih drugih kompanija, to je bio napad na Srbiju. Neki ljudi su verovali da tako brane Srbiju”, rekao je Vučić o pobuni protiv eksploatacije litijuma u Srbiji.

On je dodao da su nas „strane službe uništile sa litijumom”.

„Zaustavile su za pet godina razvoj Srbije, sprečili nas da iskoristimo tu komparativnu prednost koju imamo. Mi smo bili glupi i naivni, poverovali smo, a oni nisu želeli da dozvole da Srbija ostvari tu prednost jer Srbija se mora svesti na prosek rasta u regionu“, objasnio je predsednik Srbije i dodao da se „greške skupo plaćaju”.

Vučić, gostujući na TV Pink, rekao da je Beograd za Novu godinu bio kao Kazablanka, jer nikada toliko špijuna nije bilo kod nas.
„Nemojte da smetnete sa uma, za Novu godinu i Božić Beograd je bio kao Kazablanka. Rekord smo postigli, špijuni su okupirali sve hotele, privatne smeštaje, kuće, zgrade, vile. U Beogradu to nije zabeleženo od Drugog svetskog rata pa do danas”, otkrio je Vučić.

 

Izvor Sputnjik, 8. januar 2023. 

 

Mogućnost uvođenja sankcija Rusiji pod pretnjom Zapada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da i dalje očekuje velike probleme i pritiske oko Kosova i Metohije, ali i oko sankcija Rusiji.

„To je dvosekli mač i to nije lako. Nikada ništa ne obećavam, ali sam već sto puta rekao da je moje možda mnogo jače nego nečija najtvrđa zakletva”, istakao je Vučić.

On je, gostujući na TV Pink, ukazao da će Srbija možda morati da uvede sankcije Rusiji, ne pod pritiskom, već pretnjom nečeg.

„Godinu dana ih nismo uveli, pokazali smo nezavisnost i odlučnost. Međutim, 2000. godine, hapšenje Slobodana Miloševića, pa kad smo ga uhapsili, rekli su predajte ga, vrata EU su vam otvorena. Predali smo predsednika zemlje na Vidovdan da bismo sebe unizili. I jesmo li posle toga postali član EU? Ne, posle toga smo ubili sopstvenog premijera. I opet nisam siguran da je to samo delo domaćih ruku. Posle toga su rekli uhapsite Mladića, sva vrata su otvorena, dobićete ulazak u EU. Uhapsili smo Mladića, Karadžića, Tolimira… A šta smo dobili? Za sve to dobili smo viznu liberalizaciju. Da uvedemo sankcije, onda će reći, vreme je za konačni sporazum sa Kosovom. A on je de fakto priznanje, odnosno da ih pustimo u UN”, ukazao je Vučić.

Danas kada pogledate sva lažna obećanja, prvo moramo da idemo na ispunjenje svega što je potpisano, dodao je predsednik Srbije.

 

Izvor Sputnjik, 8. januar 2023.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u