Poljski premijer: Hrvatska je primer da ne trebamo uvesti evro u dogledno vreme

Moravjecki je rekao da članica EU Hrvatska, koja je od prvog januara prešla na evro, prolazi kroz „haos”, kao i da cene u toj zemlji dostižu „previsoke” nivoe

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da ta zemlja ne bi trebalo da uvede evro kao zvaničnu valutu u doglednoj budućnosti, jer je njeno uvođenje u Hrvatskoj izazvalo „haos” i skok cena životnih troškova.

On je istakao da bi zamena poljske državne valute zlota evrom dodatno pogoršala inflaciju, koja je u Poljskoj već na 17 odsto, prenosi AP.

Moravjecki je rekao da članica EU Hrvatska, koja je od prvog januara prešla na evro, prolazi kroz „haos”, kao i da cene u toj zemlji dostižu „previsoke” nivoe.

„Haotično stanje sa cenama u Hrvatskoj treba da nam posluži kao upozorenje”, rekao je Moravjecki i dodao da bi nivo prihoda u Poljskoj trebalo da se približi proseku EU pre nego što zemlja uopšte počne da razmišlja o usvajanju evra.

AP podseća da su prosečne plate u Poljskoj trenutno manje od polovine proseka EU, i podseća da svih 27 zemalja članica u nekom trenutku moraju da usvoje valutu, ali da ne postoji određen rok za to.

 

Izvor Sputnjik, 10. januar 2023. 

 

Naslovna fotografija: Olivier Hoslet/Pool via Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u