Stoltenberg: Zalihe naoružanja NATO članica su zaista iscrpljene

Generalni sekretar NATO-a je naveo da je potrebno da se poveća proizvodnja kako bi zapadne zemlje zaštitile svoju teritoriju u budućnosti, kao i da bi mogle da nastave sa pružanjem pomoći Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su zalihe naoružanja zemalja članica alijanse i Evropske unije zaista iscrpljene.

Stoltenberg je naveo da je potrebno da se poveća proizvodnja kako bi zapadne zemlje zaštitile svoju teritoriju u budućnosti, kao i da bi mogle da pomognu Ukrajinu.

„Saveznici NATO-a i članice EU su iscrpile svoje zalihe, pružanjem pomoći Ukrajini. Ali to je bila ispravna odluka. Radi se o našoj bezbednosti, tako da moramo da se okrenemo sopstvenim mogućnostima, našim zalihama i municiji kako bi pružili pomoć Kijevu”, rekao je Stoltenberg.

On je napomenuo da su zemlje NATO-a i EU uspele da pruže „neviđenu količinu” pomoći Ukrajini za nekoliko meseci.

„Ali, naravno, kada se zalihe potroše, postoji samo jedno dugoročno rešenje, a to je da se proizvodi više. I zato su ministri odbrane NATO-a na sastanku prošle jeseni odlučili da povećaju naše zalihe naoružanja i opreme”, dodao je generalni sekretar NATO, preneo je Sputnjik.

Prema njegovim rečima, potrebno je obezbediti da „istovremeno ima dovoljno rezervi i za zaštitu sopstvene teritorije i za pružanje pomoći Ukrajini”.

 

Izvor Politika, 10. januar 2023. 

 

Naslovna fotografija: Gonzalo Fuentes/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u