Dačić: Odnosi sa SAD u usponu, izjava Plenkovića nije bila korektna

Ivica Dačić je ocenio danas da su odnosi Srbije i SAD u usponu, ali da neće biti promene u ključnim stavovima srpskog rukovodstva o priznanju tzv. Kosova i uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da su odnosi Srbije i SAD u usponu, ali da neće biti promene u ključnim stavovima srpskog rukovodstva o priznanju tzv. Kosova i uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

On je za RTV, govoreći o ulasku tzv. Kosova u međunarodne organizacije, kazao da misli da Priština suštinski nema uslova da uđe u Savet Evrope, ali da ima većinu potrebnu za to, te stoga Srbija nema mogućnost to da spreči, ako neko ne smatra da je neophodno.

„Ne možemo sprečiti ulazak u Savet Evrope ako oni imaju većinu. Ovde je pitanje da li oni to hoće”, rekao je Dačić, napomenuvši da bi u takvom scenariju po prvi put došlo do preglasavanja u tom telu.

Takođe je najavio da ako dođe do pokušaja prijema Prištine u Savet Evrope, Srbija u tome neće učestvovati.

„Zašto bismo davali alibi nekome da ispadne da se slažemo sa tim”, zapitao je.

Povodom sutrašnjeg sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa višim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom, Dačić je rekao da će i on učestvovati u tim razgovorima u svojstvu ministra spoljnih poslova i naveo američku ocenu da su odnosi dve zemlje u usponu.

On je precizirao da se to odnosi na pitanja koja nisu sporna za dve zemlje – ekonomska, kulturna, naučna saradnja, energetika.

Na podsećanje da je američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao figurativno da će se Srbija jednog jutra probuditi i shvatiti da je Kosovo nezavisno, ministar Dačić je odgovorio „da ne bi govorio o tome ko će se više iznenaditi jednog jutra kad se probudi”.

„Oni će shvatiti da Kosovo nije baš nezavisno”, rekao je Dačić i dodao da će Beograd teško promeniti stav.

„Spremni smo i na kompromise, i na planove”, napomenuo je Dačić, ponovivši da za Srbiju postoje crvene linije kada je u pitanju situacija na Kosovu i Metohiji.

Naveo da je pitanje uvođenja sankcija Rusiji jedno od dva prioritetna državna pitanja u ovom vremenu.

„I dalje je na snazi odluka donesena na početku ruske specijalne operacije u Ukrajini. Mi smatramo pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali je pitanje uvođenja sankcija od državnog interesa za Srbiju”, istakao je srpski ministar inostranih poslova.

Kako je rekao, „taj stav nije načet, niti se razmišlja o promeni”.

On je pojasnio da su pitanje Kosova i Metohije, sa jedne strane i sankcije Rusiji, sa druge, kao spojeni sudovi, i postavio pitanje: „Da li će oni koji traže sankcije prema Rusiji promeniti stav prema našem teritorijalnom integritetu?”.

Dačić je rekao da je stav Srbije o teritorijalnom integritetu zemalja principijelno uvek isti dok se to i na Zapadu i na Istoku menja u zavisnosti od potreba.

 

Izvor Politika, 11. januar 2023. 

 

Dačić: Nema otopljavanja odnosa sa Zagrebom ako pokušava da prevaspitava Beograd

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da ne postoji prepreka za bilateralne sastanke sa zvaničnicima Hrvatske višeg ranga ali da problemi nastaju kada ta strana počne sa „antisrpskim narativom” i pokušajima da se promene mišljenja Beograda o istorijskim dešavanjima.

Prvi potpredsednik vlade Dačić je u emisiji „Pravi ugao” izjavio da se odlično razume sa ministrom spoljnih poslova Hrvatske Goranom Grlićem Radmanom, ali da „on misli da je potrebno da prevaspita” Beograd i da je to ono što sprečava „otopljavanje odnosa” dve države.

„Ja nisam želeo da govorim stvari koje bi mogle da izazovu probleme. Premijer Hrvatske Andrej Plenković je promašio temu svojim izjavama. Nemoguće je govoriti o agresiji, a očekivati da niko ne reaguje iz Srbije, nije realno. Ako se mi stalno vraćamo na to, nećemo moći da ostvarimo napredak u odnosima”, rekao je šef srpske diplomatije, prenela je Beta.

Dačić je dodao da Srbija nije pokazala slabost time što je „pružila ruku za dogovore” i da je sastanak u Zagrebu pozitivna stvar iako nije bilo sastanaka na bilateralnom nivou.

„Ako mi želimo da postignemo u odnosima nešto ozbiljno, ne smemo da imamo ambicije da disciplinujemo ili menjamo nečije mišljenje o istorijskim dešavanjima. Iz tog razloga nije bila korektna izjava Plenkovića”, zaključio je Dačić.

 

Izvor Politika, 11. januar 2023. 

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u