Argentina traži hitno povlačenje kosovskih snaga sa Malvina

Zbog raspoređivanja pripadnika KBS, Argentina je krenula u „diplomatsku ofanzivu“, i sprovela niz napora u Beogradu i Londonu

Četa Kosovskih bezbednosnih snaga stigla na Malvine (Folklandska ostrva), saznaje Kosovo onlajn.

Pripadnici KBS-a su smešteni u bazi „Maunt Plezant“, koja se nalazi na oko 50 kilometara od prestonice Malvinskih ostrva.

„Plan je da ostanu do tri godine, uz periodične rotacije. Grupu KBS koja je doputovala čini između sedam i devet ljudi, ali uopšte nije bitan broj, već činjenica da su raspoređeni na teritoriji oko koje postoji spor o suverenitetu, koji je priznat od strane Ujedinjenih nacija“, dodaje naš dobro obavešteni izvor, navodi Kosovo onlajn.

Zbog pomenutog raspoređivanja pripadnika KBS, Argentina je krenula u „diplomatsku ofanzivu“, i sprovela niz napora u Beogradu i Londonu.

Početkom decembra argentinsko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je formalnu protestnu notu britanskoj ambasadorki u Argentini.

Pored toga, Argentina je obavestila ostale latinoameričke zemlje o ovom jednostranom britanskom aktu, i s tim u vezi je značajna regionalna organizacija Zajednica latinoameričkih naroda (CELAC) izdala osuđujuću izjavu.

„Argentina će istrajati u svom protestu zbog prisustva pripadnika KBS na Malvinskim ostrvima, naravno i u svojoj diplomatskoj borbi oko suvereniteta nad Malvinskim ostrvima i okolnim pomorskim prostorima, kako bilateralno tako i u različitim međunarodnim forumima”, potvrđuje sagovornik za Kosovo onlajn.

 

Izvor Politika, 13. januar 2023. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Laura Hasani/File Photo

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u