Russia’s Chief of General Staff Valery Gerasimov © Mikhail Metzel/TASS

RT Balkan: General Gerasimov, nova dimenzija SVO

„Gerasimov je profesionalni vojnik, koji je ceo život proveo u vojsci. Prošao je sve stepene, od kadeta do generala, a to je ogromno iskustvo i velika veština. On je, inače, veoma cenjen čak i u američkoj vojsci”, kaže Litovkin

Većina ruskih vojnih analitičara imenovanje Gerasimova doživela je kao svojevrsnu najavu velike ruske ofanzive.

Načelnik Generalštaba Vojske Rusije general armije Valerij Gerasimov imenovan je za komandanta Združene grupe snaga u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. Dosadašnji komandant specijalne vojne operacije, general armije Sergej Surovikin, imenovan je za njegovog zamenika, kao i glavnokomandujući Kopnene vojske general Oleg Saljukov i zamenik načelnika Generalštaba general-pukovnik Aleksej Kim.

„Potreba za podizanjem nivoa komandovanja operacijama povezana je sa povećanim obimom borbenih zadataka i potrebom za bližom koordinacijom između različitih službi i rodova oružanih snaga”, navodi se u obrazloženju odluke Ministarstva odbrane.

Ovaj potez će, takođe, poboljšati logističku podršku i efikasnost komandovanja za ruske snage u Ukrajini, dodaje se u saopštenju.

Raspoređivanje četvorice ruskih generala na nove komandne pozicije znači podizanje specijalne vojne operacije na viši nivo. To ni u kom slučaju ne znači da je general Surovikin degradiran, ili „smenjen sa mesta komandanta snaga u Ukrajini nakon samo tri meseca”, navodno zbog „ozbiljnih neuspeha” ili „povlačenja iz Hersona”, kao što to, na primer, piše Njujork tajms i kako prenose zapadni i pojedini mediji u Srbiji.

Ovde uopšte nije reč ni o „dvorskoj politici, sa otvorenim neprijateljstvom i konkurencijom između ruske vojske i ‘Vagner grupe’, koji primoravaju Putina da interveniše”, kao što izveštava „Radio Slobodna Evropa”.

Ovu odluku doneo je ministar odbrane Sergej Šojgu, ali je savršeno jasno da za nju postoji i saglasnost predsednika Rusije Vladimira Putina. Reč je, zapravo, o dalekosežnim promenama i o novoj fazi specijalne vojne operacije, koju nužno prate kadrovske promene Ministarstva odbrane, kao i prilagođavanje same strukture komandovanja trupama, piše portal „Vzgljad”.

Generalštab odgovoran apsolutno za sve

Imenovanje je prokomentarisao i portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov: „Komentar (na imenovanje Valerija Gerasimova) je dalo Ministarstvo obrane, povezujući ga sa proširenjem opsega zadataka koji predstoje. Nemam šta tome da dodam”, rekao je Peskov, a prenosi agencija TASS.

Ukratko, rekonstrukcija je, kako to tvrdi vojni ekspert Vladimir Litovkin u intervjuu za Večernju Moskvu, „usmerena na poboljšanje komande i kontrole”.

„Surovikin je bio glavnokomandujući vazduhoplovstva, a to je samo jedna vrsta trupa. Naravno, on zna šta su flota i kopnena vojska, ali sigurno nije imao iskustva u rukovođenju svim trupama koje učestvuju u SVO. Upravo zato je imenovan Gerasimov, koji komanduje skoro svim vrstama trupa. On može da koordiniše sve vrste oružanih snaga”, smatra ovaj ekspert.

Do imenovanja Gerasimova dolazi u trenutku značajanog uspeha ruskih snaga u Soledaru i u Bahmutu, gde je angažovana grupa „Vagner”. Politikolog Sergej Markov, takođe u razgovoru za VM, smatra da je rekonstrukcija komandnog lanca ipak povezana sa ovim događajima:

„U javnom mnjenju ponekad kritikuju Ministarstvo odbrane i kao primer navode grupu ‘Vagner’. I ne samo u javnom mnjenju, već i na nekim sastancima vlade i sa predsednikom. Jedan od glavnih razloga za uspeh ‘vagnerovaca’ je taj što imaju malo birokratije. Informacije se kod njih brzo prenose: sa fronta u komandu i u suprotnom smeru. Odluke se naročito brzo donose u komandi”, kaže Markov.

„Sada je Generalštab direktno i beskompromisno odgovoran za apsolutno sve”, zaključuje Semjon Pegov, ruski vojni bloger koji koristi nadimak Vargonzo. „General Armagedon (Surovikin) je i dalje u središtu odlučivanja, ali je sada u manje ranjivoj poziciji”, dodao je.

Biografski podaci o generalu Gerasimovu

Valerij Gerasimov rođen je 1955. godine u Kazanju, u radničkoj porodici. Godine 1973. diplomirao je u vojnoj školi „Suvorov”, a četiri godine kasnije u Kazanskoj višoj tenkovskoj komandnoj školi.

Nakon što je stekao prve stepene obrazovanja, Gerasimov je bio na komandnim pozicijama u tenkovskim i motorizovanim vojnim formacijama u različitim delovima zemlje. Godine 1987. diplomirao je na Vojnoj akademiji oklopnih snaga „Maršal Malinovski”, a deset godina kasnije diplomirao je na Vojnoj akademiji Generalštaba Oružanih snaga RF.

Kako je za VM rekao vojni ekspert Vladimir Litovkin: „Karijera Gerasimova se odvijala postepeno, u njoj nema neočekivanih skokova. Kao vojnik, on se do vrha probijao isključivo svojim profesionalizmom i istrajnošću. U novembru 2012. Gerasimov je postavljen za načelnika Generalštaba i prvog zamenika ministra odbrane Rusije. On je do danas prošao sve funkcije.”

Litovkin zaključuje da je „Gerasimov profesionalni vojnik, koji je ceo život proveo u vojsci. Prošao je sve stepene, od kadeta do generala, a to je ogromno iskustvo i velika veština. On je, inače, veoma cenjen čak i u američkoj vojsci.”

Što se tiče ostalih generala, treba ponoviti ono što je rekao vojni dopisnik Sveruske državne televizijske i radio-difuzne kompanije (VGTRK) Aleksandar Sladkov. General Oleg Saljukov je, prema njegovom mišljenju, „vojskovođa koji zna i ume da radi sve po Ustavu.” Njegova uloga bi trebalo da bude dovođenje celokupnog mehanizma SVO u stanje apsolutne discipline.

General-pukovnik Aleksej Kim će verovatno postati „jedan od generatora vojnih inicijativa SVO.”

O navodno smenjenom generalu armije Surovikinu ne treba trošiti reči. „On će imati prednost u realizaciji svih borbenih planova.” On je za to, tvrdi Sladkov, „najpogodnija opcija: general jake volje, iskusan, sposoban da povede one koji veruju u njega, a da natera one koji mu ne veruju.”

Najuticajniji oficir svog vremena

General Gerasimov je prilično poznat i na Zapadu.

Strani vojni analitičari posvetili su naročitu pažnju Gerasimovu u februaru 2013, nakon objavljivanja njegovog članka „Vrednost nauke u predviđanju”. Postepeno je ovaj članak postao „pravi hit” na Zapadu. U više navrata je prevođen na engleski, a šef američkog marinskog korpusa general Robert Neler je priznao da ga je pročitao čak tri puta.

Od tada, radove Gerasimova pažljivo su proučavali strani vojni eksperti i analitičari. Koncept vođenja modernog rata, koji je u njima formulisan, nazvan je „doktrinom Gerasimova”. Godine 2017. Volstrit džornal proglasio je Gerasimova „najuticajnijim oficirom svog vremena.”

Nakon početka SVO, čak je i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni pohvalno govorio o ruskom generalu „Odrastao sam na ruskoj vojnoj doktrini i još verujem da je sva vojna nauka u Rusiji. Učio sam od Gerasimova. Pročitao sam sve što je ikada napisao. On je najpametniji od svih”, rekao je Zalužni.

Možda je zato režim u Kijevu pokušao da ubije Gerasimova tokom jedne od njegovih nenajavljenih poseta zoni specijalne operacije u aprilu 2022, navodno uprkos protivljenju SAD.

Kijev je ovo i zvanično priznao. Prethodno je Njujork tajms izvestio da su ukrajinske snage granatirale položaje na kojima su Ukrajinci mislili da se nalazi Gerasimov, ali general nije pogođen. Moskva nikada nije zvanično potvrdila da je general u to vreme posetio trupe.

„Doktrina Gerasimova”

Upravo Valerija Gerasimova danas na Zapadu smatraju glavnim ruskim ideologom „hibridnog rata”. Njegove reči i dela se veoma pomno prate.

Gerasimov je briljantni teoretičar savremenog rata. Citiramo na ovom mestu neke delove njegovog članka „Vrednost nauke u predviđanju”, koji je prvi put objavljen u časopisu Vojno-industrijski kurir:

„U 21. veku može se pratiti trend brisanja razlika između stanja rata i mira. Ratovi se više ne objavljuju, niti se vode na uobičajeni način. Iskustvo vojnih sukoba, uključujući i one koji su povezani sa takozvanim obojenim revolucijama u Severnoj Africi i na Bliskom istoku, potvrđuje da stabilna država za samo nekoliko meseci, pa i dana, može da se pretvori u zonu žestoke oružane borbe, da postane žrtva strane intervencije, da zapadne u haos, humanitarnu katastrofu i građanski rat”, upozorava Gerasimov u svom članku.

Gerasimov ukazuje i na to da su događaji koji su se odvijali tokom takozvanog arapskog proleća „tipični rat 21. veka”, jer se po broju žrtava i razaranjima, katastrofalnim socijalnim, ekonomskim i političkim posledicama može porediti sa posledicama klasičnog rata.

„I sama pravila ratovanja suštinski su se promenila. Porasla je uloga nevojnih načina za postizanje političkih i strateških ciljeva, koji su, u nizu slučajeva, po svojoj efikasnosti znatno prevazišli snagu oružja”, ističe ruski general.

„U poslednjim sukobima pojavili su se novi načini vođenja vojnih dejstava, koje je nemoguće posmatrati isključivo kao vojne. Primer za to je operacija u Libiji, u kojoj je uspostavljena zona zabrane letova, upotrebljena pomorska blokada, široko korišćene privatne vojne kompanije koje su blisko sarađivale s oružanim formacijama opozicije”, piše general.

General Gerasimov se posebno bavio primenom savremenih robotičkih kompleksa vojne namene i istraživanjima u oblasti veštačke inteligencije: „Kao dopuna bespilotnim letelicama sutra će bojno polje biti ispunjeno hodajućim, puzećim, skačućim i letećim robotima. U bliskoj budućnosti biće moguće stvaranje potpuno robotizovanih formacija koje mogu samostalno da se bore”, navodi Gerasimov.

Predstojeće velike operacije

Nove odluke ruskog Ministarstva odbrane, posebno imenovanje Gerasimova i navodnu smenu generala Surovikina, komentarisao je za RT Balkan analitičar iz Hrvatske Nebojša Babić.

„General Surovikin”, kaže Babić, „nije smenjen, već je samo njegov nadređeni Valerij Gerasimov, koji može direktno da komunicira sa Putinom, sada poslat na teren, umesto da ga za svaku sitnicu zovu u Moskvu. Sada je ta prepreka uklonjena.”

„Surovikin”, smatra Babić, „nije degradiran. Surovikin nije otišao nigde. On ostaje na svom mestu, na terenu, i radi isto ono što je i do sada radio.”

Svaki od zamenika radiće ubuduće na svojim specifičnim zadacima: „Očigledno je da će svaki od zamenika dobiti svoje zadatke sa određenim ovlašćenjima, a Gerasimov će ih direktno koordinisati i biće odgovoran za sve. Ukratko, to znači da će čitav mehanizam Generalštaba od sada raditi na uspehu SVO.”

To znači i ubrzanje procesa donošenja vojnih odluka: „Dok je operaciju vodio Surovikin, on je bio ograničen u korišćenju resursa sile zbog svog službenog položaja u vojsci i često je delovao kao neka vrsta posrednika, obraćajući se Gerasimovu zbog određenih dozvola. Sada više neće biti tih, tipično birokratskih zastoja.”

Babić skreće pažnju na još jedan važan detalj: na iznenadnu posetu ruskim snagama u Belorusiji, koju je preduzeo general Saljukov.

„Pre dolaska na teren”, kaže Babić, „general Saljukov je posetio rusku borbenu grupu u Belorusiji, na granici sa Ukrajinom. To, svakako, nije bilo slučajno. Ukoliko ofanzive iz Belorusije ne bude, on je vezao nekoliko snažnih brigada kijevske hunte koje su hitno poslate na sever.”

„Sve u svemu, ovo može ali i ne mora da desi. Ono što je u svemu bitno jeste da Surovikin nije smenjen, jer on ostaje gde je i bio. Sada će, zajedno sa ostalim generalima, raditi mnogo lakše i brže. Naravno, Gerasimov će preuzeti odgovornost za sve akcije. Kremlj je već saopštio da je to urađeno kako bi bili brzo oslobođeni delovi četiri nova regiona – subjekata Ruske Federacije – DNR, LNR, Hersonske i Zaporožke oblasti. Za sada.”

 

Izvor RT Balkan, 15. januar 2023. 

 

Naslovna fotografija: Mikhail Metzel/TASS

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u