Sarajevo: Četiri osobe uhapšene zbog napada na roditelje dečaka iz Srbije

Četiri osobe su uhapšene zbog napada na roditelje mladih fudbalera iz Beograda na Ilidži, a traga se za nekoliko osoba. Još četiri osobe su u policiji na informativnom razgovoru

Četiri osobe su uhapšene zbog napada na roditelje mladih fudbalera iz Beograda na Ilidži, a traga se za nekoliko osoba. Još četiri osobe su u policiji na informativnom razgovoru. Turnir je danas nastavljen bez incidenata, a roditelji bodre svoju decu sa tribina. Juče se dogodio još jedan, odvojeni incident, kada su mladi igrači iz Splita skandirali „Ubij, ubij Srbina”. Njihov tim je isključen sa takmičenja.

Još četiri osobe u policiji

Sarajevska policija je identifikovala i pozvala na informativni razgovor još četiri osobe koje se dovode u vezu sa napadom koji se sinoć odigrao u na Ilidži, javlja Kliks.

Nakon kriminalističke obrade biće odlučeno da li će i oni biti uhapšeni i osumnjičeni za sudelovanje u incidentu.

U otkrivanju počinitelja policiji su pomogle nadzorne kamere s okolnih objekata.

Turnir nastavljen bez novih incidenata

Turnir je danas nastavljen bez daljih incidenata. Roditelji bodre svoju decu sa tribina.

Na tribinama je bio i roditelj jednog od mladića kojem je sinoć nakon uboda ukazana medicinska pomoć.

Huligani su sinoć nakon utakmice ušli u hol i napali suzavcem grupu roditelja mladih fudbalera iz Beograda. U pokušaju da im otmu zastavu, na kojoj ćirilicom piše „Zvezdara”, jedna osoba je zadobila i povrede nožem, ali joj je pomoć brzo ukazana i nema težih povreda.

„Jedan od roditelja je uboden nožem, na sreću bez težih povreda. Otpušten je u hotel. Zahvaljujemo svima koji su se javili da ponude bilo kakvu pomoć… Deca su bezbedna, policija je u hotelu, nema nikakve tenzije, nastavljen je turnir. Ostaćemo da završimo turnir zbog dece”, izjavio je sinoć sekretar Fudbalskog kluba Zvezdara Ivan Stojimirović.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić rekao je za RTRS da su uhapšena četvorica mladića: E. B. (19), A. T. (27), H. D. (28) i E. H. (23). Svi su sa područja Kantona Sarajevo.

Ministar unutrašnjih poslova ovog kantona Admir Katica rekao je da se za još nekoliko osoba traga i da očekuje da će oni biti lišeni slobode.

Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević rekao je da njegovo iskustvo govori da postoje „kvazistrukture spremne da urade tako nešto”.

„Stanje ranjenog je dobro. On je sinoć, nakon intervencije lekara, otpušten iz bolnice, otišao je u hotel da bude sa svojom decom. U pitanju je, dakle, jedan od roditelja. Ima dve ubodne rane, jedna u nogu, druga u leđa. Zbog jakne nije ubod u leđa bio toliko jak. Ipak, čovek je u šoku”, naveo je Đorđević.

Istakao je i da će policija biti uz decu na svim putnim pravcima kada se budu kretali ka Srbiji.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je sinoć obišla goste iz Srbije i tom prilikom rekla da je sigurna da će napadači odgovarati za učinjeno.

„Dajmo šansu sportu i prijateljstvu između naših gradova i ljudi”, dodala je Karićeva.

I ministar bez portfelja zadužen za oblast dijaspore Đorđe Milićević osudio je napad navodeći da je on plod direktne antisrpske kampanje i stvaranja atmosfere linča prema Srbima u BiH.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić zatražio je od nadležnih organa Bosne i Hercegovine da kazne počinioce i ocenio da je napad direktna posledica antisrpske kampanje.

„Žalim zbog incidenta koji se dogodio u Sarajevu kada su napadnuti roditelji i djeca iz Srbije koja su učestvovala na međunarodnom turniru. Smatram da do ovakvih incidenata ne bi trebalo da dolazi, pogotovo ne na dečijim sportskim manifestacijama. Pozivam nadležne da što prije pronađu počinioce i najoštrije ih kazne. Ovakav i svaki drugi vid nasilja ne smije i neće biti tolerisan”, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo poručuje da je Sarajevo otvoren grad i da će takav i ostati.

Turnir je danas nastavljen bez daljih incidenata. Igrači Fudbalskog kluba Zvezdara od jutros su odigrali dve utakmice i obe pobedili, a na tribinama bio je i roditelj jednog od mladića kojem je sinoć nakon uboda ukazana medicinska pomoć.

Juče se dogodio još jedan, odvojeni incident, kada su mladi igrači iz Splita skandirali „Ubij, ubij Srbina”. Njihov tim je isključen sa takmičenja.

 

Izvor RTS, 15. januar 2023.

 

Naslovna fotografija: Pixabay

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u