Predsednički izbori u CG 19. marta; Novosti: Milo možda odustaje od kandidature

Tek što su raspisani predsednički izbori u CG, vraćena je u igru i glavna dilema – ko će da nasledi Mila Đukanovića posle sve glasnijih spekulacija da se on neće ni kandidovati za tu poziciju?

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović raspisala je predsedničke izbore za 19. mart, objavljeno je na sajtu Skupštine.

Saglasno članu 89 Ustava Crne Gore i članu 2 Zakona o izboru Predsednika Crne Gore, predsednik Skupštine Crne Gore je ovlašćen i dužan da raspiše izbore za predsednika Crne Gore najkasnije 120 dana pre isteka mandata predsednika Crne Gore.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata na izborima 2018. godine sadašnji mandat predsedniku Crne Gore započeo je polaganjem zakletve pred poslanicima u Skupštini Crne Gore 20. maja 2018. godine, tako da je poslednji dan roka za raspisivanje izbora 19. januar 2023. godine, piše u saopštenju Skupštine.

Imajući u vidu da su u aprilu veliki verski praznici sve tri najbrojnije konfesije u Crnoj Gori, ocenjeno je da je najprimerenije i najadekvatnije da termin za održavanje izbora bude 19. mart 2023, navodi se u saopštenju.

 

Izvor Politika, 16. januar 2023. 

 

Đukanović možda odustane od kandidature

Tek što je šefica crnogorskog parlamentar Danijela Đurović raspisala predsedničke izbore u toj državi za 19. mart, vraćena je u igru i glavna dilema – ko će da nasledi aktuelnog šefa države Mila Đukanovića posle sve glasnijih spekulacija da se on neće ni kandidovati za tu poziciju, na kojoj bi bio treći put. Doduše, naizmenično sa premijerskom.

Nepoznanica je i ko bi mu „izašao na crtu u slučaju da mu se, uprkos porukama Zapada, osladi fotelja u kojoj je sada. Kao mogućih protivkandidata za sada su naglas spominjana samo imena Milojka Spajića, iz pokreta Evropa sad i Miodraga Lekića, lidera DEMOSA, koji je inače prethodne predsedničke izbore izgubio od tadašanjeg kandidata DPS Filipa Vujanovića.

Ali, sudeći po turbulentnim dešavanjima, dani u političkom životu Crne Gore puni su iznenađenja, pa je 19. mart daleko.

 

Izvor Večernje novosti, 16. januar 2023. 

 

Naslovna fotografija: Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u