Starović: Nema govora o zločinu u Račku

Svedočimo tome da se dodatno podgrevaju stereotipi da su Srbi navodno krivi za sve loše što se desilo 1990-ih, kako bi se opravdao zločin agresije koji je sproveden protiv naše države, rekao je Starović

Državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović izjavio je da nema govora o tome da su u Račku 1999. godine likvidirani civili i istakao da o tome svedoče i parafinske rukavice koje su obavljene.

„Dakle radi se o ljudima koji su nosili oružje u rukama, nema govora o bilo kakvim pogubljenjima, izveštaji sa obdukcije o tome jasno govore”, rekao je Starović za RTS, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, spominjanjem Račka Priština želi da izmesti fokus sa onoga što predstavlja njene obaveze, a najvažnija je formiranje Zajednice srpskih opština.

Istakao je da i ovog januara, kao i svake godine, svedočimo podgrevanju narativa o navodnom masakru u selu Račak.

„Mislim da je naša javnost već dovoljno dobro upoznata sa svim činjenicama. Upoznati su i u inostranstvu da se radilo o jednoj profesionalno sprovedenoj antiterorističkoj akciji pripadnika MUP-a, o tome jasno govore nalazi patologa, kako naših, tako i svih patoliških timova”, naglasio je Starović.

Ukazao je na svedočenje finskog patologa Helene Rante, koja je u svojim memoarima opisala pod kakvim se pritiscima našla dok je pisala izveštaj o Račku.

Starović je rekao da godinama unazad svedočimo tome da se dodatno podgrevaju stereotipi da su Srbi navodno krivi za sve loše što se desilo devedesetih godina, a kako bi se opravdao zločin agresije koji je sproveden protiv naše države.

„A kada govorimo o Prištini, dodaje on, svrha, tog podgrevanja, te kampanje kojoj svedočimo jeste to da se nekako dodatno pojačaju oni stereotipi, one crne legende koje su građene devedesetih godina o nekakvoj univerzalnoj i pretpostavljenoj krivici Srba za sve loše što je učinjeno tokom devedesetih, a kako bi se opravdao jedan apsolutno neprihvatljiv anticivilizacijski odnos prema pripadnicima srpske zajednice na prostoru Kosova i Metohije danas”, ukazao je Starović.

 

Izvor Politika, 16. januar 2023. 

 

Naslovna fotografija: Bela Szandelszky/OSCE

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u