Prigožin: Vagnera nema u Srbiji, niti Srba u Vagneru

„U privatnoj vojnoj kompaniji 'Vagner' trenutno nema državljana Srbije, a odavno ih nije bilo. Prema tome, sve glasine o saradnji grupe 'Vagner' i Srbije nemaju nikakvog osnova“

Privatna vojna kompanija „Vagner“ nikada nije bila u Srbiji i nije imala nikakve kontakte sa Srbijom, saopštio je osnivač grupe Jevgenij Prigožin nakon što mu je „Glas Amerike“ postavio pitanja o aktivnostima koje grupa sprovodi u Srbiji, i o regrutovanju građana iz Srbije.

– U privatnoj vojnoj kompaniji ‘Vagner’ trenutno nema državljana Srbije, a odavno ih nije bilo. Prema tome, sve glasine o saradnji grupe ‘Vagner’ i Srbije nemaju nikakvog osnova – izričit je Prigožin.

Podsećamo, građanima Srbije zakonom je zabranjeno učestvovanje u oružanim sukobima u inostranstvu.

Na pitanje „Glasa Amerike“ da li su „vagnerovci“ bili prisutni na severu Kosova, gde su barikade podignute krajem decembra 2022. godine, Prigožin je odgovorio: „Koliko znamo, Srbi i sami odlično izlaze na kraj sa svojim problemima. Želim im sreću i prosperitet.“

 

Izvor Večernje novosti, 17. januar 2023.

 

Rojters: Vučić pozvao Rusiju da obustavi napore da regrutuje Srbe

Rusija bi trebalo da obustavi svoje napore da regrutuje Srbe da se bore uz svoju paravojnu grupu Vagner u Ukrajini, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Rojters.

Vučić je kritikovao ruske sajtove i grupe na društvenim mrežama zbog objavljivanja oglasa na srpskom jeziku u kojima Vagner grupa poziva dobrovoljce da se priključe svojim redovima.

„Zašto vi iz Vagnera zovete bilo koga iz Srbije kada znate da je to protivno našim propisima? rekao je Vučić u ponedeljak kasno u emisiji beogradske televizije Hepi, podseća Rojters.

Srpski dobrovoljci učestvovali su u borbama zajedno sa proruskim snagama u Ukrajini 2014. i 2015. Niko nema jasnu predstavu o tačnom broju u bilo kom trenutku, ali desetine Srba se prijavilo da se bore u Ukrajini od 2014, podseća agencija.

Srpsko zakonodavstvo zabranjuje učešće svojih građana u sukobima u inostranstvu i zbog toga je osuđeno nekoliko osoba.

Vučić je demantovao navode da je grupa Vagner, koju predvodi Jevgenij Prigožin, bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, prisutna u Srbiji u kojoj su prokremljanske i ultranacionalističke organizacije podržale invaziju na Ukrajinu.

Ruska novinska agencija RIA emitovala je jutros TV snimak dvojice maskiranih muškaraca koji ih identifikuju kao srpske dobrovoljce na kursu za obuku naoružanja u delovima regiona Zaporožja u Ukrajini koje kontroliše Rusija.

Srbija je kandidat za ulazak u Evropsku uniju, njen glavni trgovinski partner i investitor, ali održava trgovinsku i vojnu saradnju sa Rusijom, tradicionalnim slovenskim i pravoslavnim hrišćanskim saveznikom, podseća Rojters.

Srpski ministar odbrane Miloš Vučević takođe je upozorio Srbe da se ne priključuju ruskim redovima u ratu protiv Ukrajine.

„To će imati pravne posledice kada budu u stanju da odgovaraju pred državnim organima“, rekao je Vučević za Radio Slobodna Evropa.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da ne zna za oglas ruske paravojne grupe „Vagner“ za prijavu dobrovoljaca koji je objavljen na srpskom servisu Raša tudeja.

„Ja ne znam stvarno o čemu se radi, ali postoje jasni zakoni koji definišu da Srbija ne dozvoljava učešće i kažnjava sve one koji učestvuju u ratnim dejstvima van teritorije Srbije“, rekao je ministar i dodao da to važi za sve strane „bilo da je reč o Rusiji, Ukrajini ili Islamskoj državi“.

Privatna vojna kompanija „Vagner“ ruskog biznismena Jevgenija Prigožina objavila je oglas za dobrovoljce, preneo je 5. januara portal RT Balkan.rs.

Sudeći po oglasu koji kruži mrežom Telegram, ali i zvaničnom oglasu na sajtu shvk-vagner.ru, uslova je malo, preneo je taj portal. Zainteresovanima se, kako je navedeno, na samom početku jasno stavlja do znanja da će svi koji se sada prijave biti poslati direktno u zonu specijalne vojne operacije, iako je kompanija aktivna i u drugim delovima sveta.

Zakonom koji sankcioniše odlazak državljana Srbije na inostrana ratišta početkom 2015. predviđene su kazne za pojedinačan i grupni odlazak i za one koji „vrbuju ili podstiču“ druge da odu na strana ratišta.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/MOBILIZACIЯ

 

Izvor Danas, 17. januar 2023.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u