Бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер током обраћања на конференцији о безбедности, Лондон, 27. јун 2017. (Фото: AP Photo/Leonore Schick)

Kisindžerov zaokret u Davosu: Ukrajina mora ući u NATO!

„Ideja o neutralnoj Ukrajini više nema smisla. Na kraju procesa, ona mora da dobije garancije od NATO, u kom god obliku ih NATO pruži. A verujem da bi članstvo Ukrajine u NATO bilo opravdan ishod“

Članstvo Ukrajine u NATO-u bilo bi u sadašnjim uslovima opravdan ishod sukoba, rekao je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer.

Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu putem video-veze, rekao je da se pre početka sukoba plašio članstva Ukrajine u NATO, jer je mislio da će to dovesti do onoga što se već sada dešava. Pa nastavio:

„Ali sada, kada su procesi dostigli ovaj nivo, ideja o neutralnoj Ukrajini više nema smisla. Na kraju procesa, ona mora da dobije garancije od NATO, u kom god obliku ih NATO pruži. A verujem da bi članstvo Ukrajine u NATO bilo opravdan ishod“.

Kisindžer je napomenuo da se zalaže za nastavak dijaloga sa Rusijom dok se ne postigne rešenje sukoba u Ukrajini.

Rekao je da bi Ruskoj Federaciji trebalo dati priliku da se jednog dana vrati u međunarodni sistem nakon što se sukob reši.

Naglasio je da Zapad treba da nastavi dijalog sa Rusijom kako bi se izbegla eskalacija.

Tako je reagovao na izjavu Zelenskog da Ukrajina nema dovoljnu podršku NATO, odnosno – da nema jasnih izjava da su za Ukrajinu vrata Alijanse otvorena.

U septembru 2022. Ukrajina je podnela zahtev za ubrzani prijem u NATO.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao je da nije moguć brzi prijem Ukrajine. Pored ostalog i zato što odluku o njenom članstvu treba da podržiu 30 „partnerskih država“.

U oktobru je bivši premijer Italije, lider Napred Italijo! Silvio Berluskoni, rekao da će ulazak Ukrajine u NATO dovesti do svetskog rata.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Leonore Schick

 

Izvor Tanjug/Intermagazin, 18. januar 2023.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u