In this file photo taken on March 09, 2017, French writer Michel Houellebecq attends his first New York art show, in Manhattan, New York. (AFP/Eduardo Munoz Alvarez)

Uelbek šokirao Francusku: Uskoro slede sukobi naoružanih belaca protiv muslimana

„Biće bombardovanja i pucnjave u džamijama, u kafićima koje posećuju muslimani. Drugim rečima, preokrenuće se Bataklan“, rekao je francuski pisac

Mišel Uelbek, slavni i kontroverzni francuski književnik, izazvao je gnev svojim predviđanjima da bi „domaći“ Francuzi uskoro mogli da se naoružaju protiv oblasti „pod islamskom kontrolom“.

Da li je Mišel Uelbek, omiljeni „loš dečko“ francuske književnosti, postao apologeta krajnje desničarskog terorizma, pita se portal Politiko.

U intervjuu za specijalizovani časopis krajem prošle godine, Uelbek je predvideo da će „domaći“ Francuzi uskoro uzeti oružje i „pružiti otpor“ muslimanima u oblastima „pod islamskom kontrolom“.

– Biće bombardovanja i pucnjave u džamijama, u kafićima koje posećuju muslimani. Drugim rečima, preokrenuće se Bataklan – rekao je on, misleći na parisku koncertnu dvoranu u kojoj su teroristi ISIS-a ubili desetine građana 13. novembra 2015. godine.

Čak i po Uelbekovim provokativnim standardima, ova izjava je prešla granice. Idući mnogo dalje od njegove uobičajene kritike religije (njegova prva velika kontroverza bila je kada je islam nazvao „najglupljom religijom“ 2001. godine) nekima se čini da je komentar o „činovima otpora“ znak podrške aktima nasilja nad muslimanima.

Reakcija u Francuskoj bila je brza i široka. Pored nekoliko muslimanskih organizacija koje su najavile da će tužiti Uelbeka za podsticanje rasne mržnje, ministar pravde Erik Dipon-Moreti je rekao da su njegovi komentari „neprihvatljivi“ jer su „stvorili mržnju“ i „išli protiv njegovih vrednosti“.

Čak je i predsednik krajnje desničarske stranke Nacionalni front Marin le Pen Džordan Bardela odbio da brani Uelbeka, nazivajući njegove komentare „preteranim“.

Pitanje za mnoge ljude koji su čitali Uelbekove knjige je: da li on zaista veruje da akti nasilja nad muslimanima predstavljaju „činove otpora“? I šire, da li treba da se suoči sa posledicama – ili komentare treba posmatrati kao oblik umetničkog izražavanja, reči kreativnog majstora koji ima pravo da ima stavove, koliko god bili ekstremni, o svetu?

Decenijama, ovaj bivši državni službenik je zauzimao jedinstvenu poziciju u francuskom društvu kao „grand ecrivain“ — jedan od eminentnih pisaca u zemlji sa međunarodnom reputacijom. Nagrađen prestižnom Gonkurovom književnom nagradom, Uelbek uživa onakvo poštovanje koje je nekada pružano pesnicima laureatima i velikim piscima u drugim zemljama.

Njegove izjave skoro uvek postaju vesti. Godine 2020, kada je Francuska bila zaključana zbog pandemije COVID-19, Uelebek se pojavio i izjavio da će – suprotno onome što su mnogi ljudi govorili – sve biti „potpuno isto“ nakon pandemije, samo malo gore.

Ta vrsta mrtvog cinizma, ono što bi mnogi videli kao protivotrov američkom idealizmu, donela mu je sledbenike širom sveta. Ali u protekloj deceniji, Uelbekovi romani dobijaju sve više stvarni, politički smisao. Njegova knjiga „Submission“ iz 2015. zamišlja islamsku stranku koja preuzima vlast u Francuskoj nakon akata domaćeg terorizma. Ako je i bilo sumnje u to kako autor gleda na takvu perspektivu, on ih je raspršio u brojnim intervjuima, udvostručujući antiislamski sadržaj svojih knjiga.

Ipak, kroz svu galamu, zbog njegovih antiislamskih komentara ili hvale seks turizma, autor se nikada nije suočio sa velikim negodovanjem francuskog književnog establišmenta, ili bilo čim što bi ličilo na „otkazivanje“.

Intervju u Front Populaire-u označio je novi veliki uspeh za Uelbeka. Pored komentara o antiislamskom teroru, autor je prokomentarisao teoriju zavere Velike zamene — prema kojoj muslimani raseljavaju i menjaju bele ljude na Zapadu — rekavši da to „nije teorija, već činjenica“.

On je dodao: „Naša jedina nada za opstanak bila bi da prevlast belaca postane ‘trend’ u Sjedinjenim Državama“.

Nakon svog intervjua, Uelbek je pokušao je da ograniči štetu. Nakon sastanka sa rektorom Velike džamije u Parizu, koji mu je zapretio da će ga tužiti zbog komentara, on je rekao da će „razjasniti“ svoje komentare.

Ali objašnjenja koje je objavio časopis Le Point ostavljaju njegovu misao o „aktovima otpora“ netaknutom. Umesto toga, Uelbek pokušava da objasni ceo paragraf u više hipotetičkih termina, i kaže da takva područja „pod islamskom kontrolom“ trenutno nisu realnost, jer policija još uvek može da uđe u naselja sa velikim brojem imigranata.

To je daleko od promene mišljenja ili izvinjenja. Francuski književni svet do sada je uglavnom ćutao o ovoj aferi.

 

Naslovna fotografija: AFP/Eduardo Munoz Alvarez

 

Izvor Politiko, 17. januar 2023./Večernje novosti, 18. januar 2023.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u