Vučić u Davosu: Pred Srbijom je presudna godina

„Niko više ne želi da čuje ili vidi da postoji drugačiji pogled, jedino što ih zanima jeste nezavisno Kosovo, sankcije Rusije, nema protivljenja. Pred nama je odlučujuća, presudna godina“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je pred nama jedna od najtežih godina u savremenoj istoriji i u političkom i u ekonomskom smislu i najavio da će se u petak sastati sa pet predstavnika – Nemcima, Francuzima, Italijanima, Amerikancima i Miroslavom Lajčakom.

Vučić je u Davosu u izjavi novinarima kazao da su pred Srbijom teška vremena, naročito imajući u vidu politički razgovor koji je imao sa Miroslavom Lajčakom.

„Sve što sam čuo, niko više ne želi da čuje ili vidi da postoji drugačiji pogled, jedino što ih zanima jeste nezavisno Kosovo, sankcije Rusije, nema protivljenja. Pred nama je odlučujuća, presudna godina tako da je svakako jedna od najtežih u našoj savremenoj istoriji i u političkom i u ekonomskom i svakom drugom smislu”, rekao je predsednik, javlja Tanjug.

Pred Srbiju se postavlja pitanje, kako kaže predsednik, koju će politiku da izabere, politiku podsticanja rasta ili politiku čuvanja niskog javnog duga.

Navodeći da mu predstoje važni razgovori tokom vikenda, Vučić je rekao da ima potvrđeno da će se u petak sastati sa pet predstavnika – Nemcima, Francuzima, Italijanima, Amerikancima i Lajčakom.

„Očekujem težak razgovor, tokom vikenda kada mi obavimo konsultacije – predstavnici Vlade i ja, onda ćemo se najkasnije u ponedeljak obratiti javnosti sa novim merama i sa tim da kažemo šta je to što se od Srbije traži, očekuje u vezi sa KiM, a i po pitanju sankcija Rusiji”, kazao je Vučić.

Najgori deo Rezolucije EP onaj o zahtevu Kosova za prijem u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Rezolucija EP o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa EU koja je danas usvojena licemerna, a da je deo koji se odnosi na KiM mnogo gori.

On je novinarima u Davosu rekao da je posao EU da traži usaglašavanje, ali da je mnogo gori deo koji se odnosi na KiM, a koji kaže da se pozdravlja zahtev tzv. Kosova za članstvo u EU.

„Međutim, traži se intenziviranje dijaloga na osnovu međusobnog priznanja, da se osuđuje niz eskalatornih poteza Srbije i aktera podržanih od strane Srbije, a koji uključuju nelegitimne blokade, napade i pretnje vojnom akcijom, da je nezavisnost Kosova nepovratna i da se pozivaju članice EU koje nisu priznale Kosovo da to učine”, rekao je on, javlja Tanjug.

Prema njegovim rečima, u rezoluciji se osuđuje secesionistička retorika u BiH, pozivaju se svi da usvoje sankcije protiv onih koji podržavaju secesionističke težnje.

„Ima li gorih secesionista od onih koji pozivaju na to, baš tih 22 zemalja EU ima li gorih podržavalaca secesionističke politike”, rekao je Vučić.

U Davosu glavne teme ekonomija i Ukrajina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se tokom razgovora u Davosu upoznao sa situacijom u svetu, po pitanju ekonomije, i u tom smislu izdvojio da je glavna tema bila Bajdenov akt koji bi trebalo da smanji ogromne investicije i inflaciju, odnosno koji treba da posluži da se SAD reindustralizuje, da se obnovi infrastruktura.

Vučić je novinarima u Davosu kazao da Bajdenov akt podrazumeva i to da treba da se uloži u zdravstvo, zajedno sa Meksikom i Kanadom u čipove, što treba da omogući dalju dominaciju SAD u svetu.

„To je investija od 430 milijardi dolara, oni to pokrivaju jednim delom iz realnih izvora oko 124 milijardi većim oporezivanjem bogatih ljudi, time Bajden pokazuje kako poštuje radnička prava, kako više vodi računa o sirotinji, a da od bogatih uzima više i sada Evropa je zatečena”, kazao je predsednik, javlja Tanjug.

Navodi da je glavna sesija bila posvećena ekonomiji najvećim delom i Ukrajini, uz napomenu da u Davosu niko ništa i ne priča osim o Ukrajini i protiv Rusije. Kako dodaje, danas se moglo čuti da se u Evropi ide na smanjenje teških ograničenja po pitanju državne pomoći.

„Mi kada nismo mogli da pomogemo Er Srbiji, Železari, nismo mogli zbog evropskih regulativa, a sada vidite sve će da se olabavi i tu će najveći da opstanu i budu jaki – Amerikanci i Nemci, a ostali videćemo kako će. Evropa naravno će moći još neko vreme to da prati”, rekao je predsednik.

Kao važan je istakao sastanak sa predstavnicima korejskih kompanija koje su došle u našu zemlju i predstavnicima jedne vrste korejske privredne komore koja određuje gde će koja kompanija da ide, a čiji su prometi mnogo viši nivo, oko 140 milijardi dolara, kao dva i po puta srpski BDP i sedam, osam puta srpski budžet. Na regionalnom nivou, kako kaže, sastao se i sa Edijom Ramom, Stevom Pendarovskim, Dritanom Abazovićem, a sastao se i sa španskim i belgijskim premijerom.

Predsednik najavljuje da ga po pitanju mnogih sastanaka očekuje dug dan.

Mogu da zamislim šta piše u Statutu ZSO koji pravi Fridrih Ebert

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da samo može da zamisli šta piše u Statutu ZSO koji je napravila nemačka nevladina organizacija Fridrih Ebert. On je novinarima u Davosu, na pitanje šta misli o tome što je ta nemačka NVO samoinicijativno pripremila Statut, rekao da se sada pokazalo ko zaista laže.

„Sada su to potvrdili, a rekli su nam da lažemo kada smo rekli da su sastančili u Aeroklubu. Što lažete, ko je to od vas tražio i što ste to radili. To je posao Upravljačkog tima koji sastavljaju Srbi. Je l’ vam neko to tražio, zašto to radite”, rekao je Vučić, javlja Tanjug.

Prema njegovim rečima, oni misle da imaju pravo da rade šta hoće.

„Može im se, sila sve može… Mogu i da lažu i rade što im niko nije tražio i još će da kažu da su to zbog nas radili, a mogu da zamislim šta tamo piše. Da stavimo jedan mikrofon na kome piše ZSO i to će da bude ingerencija ZSO”, primetio je ironično Vučić.

Jedina smo nacija koja je odustala od litijuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne može da veruje da će Srbija biti jedina zemlja na svetu koja će odustati od litijuma, jer, kako je rekao, niko drugi ne bi od toga odustao. U izjavi novinarima na Ekonomskom forumu u Davosu, a na pitanje o čemu je razgovarano sa predstavnicima korejskih kompanija, među kojima je i SK grupacija koja je poznata po proizvodnji baterija i čipova, Vučić je odgovorio da se uvek nasmeje na takva pitanja, pošto kada su u pitanju baterije ljudi uvek govore o litijumu.

„Govore da uvodim na velika vrata. Ne uvodim ja ni na kakva vrata. Ja svaki dan govorim samo ono što je istina. Jesmo li mi jedina nacija koja je blesava i koja je odustala od onoga što ima. Nijedna nacija nije odustala od onoga što ima. Od istog tog litijuma nijedna nacija nije odustala. Zamislite da Emirati odustanu od nafte, zamislite da neko drugi odustane od nafte, zlata, nečeg drugoga”, rekao je Vučić, javlja Tanjug.

On je dodao da Srbija i ne zna šta sve ima, pa to pronalaze određene kompanije jer nije postojao dobar sistem u rudarstvu na koji način da se istraže resursi u zemlji. Vučić je ponovio da ništa nije promenio u svojoj priči i da isto govori poslednjih šest meseci.

„Odustali smo od nečega što nijedna zemlja na svetu ne bi. To što ja govorim vetar odnese, i svima je najlakše da se nikome ne zameraju i da niko ništa ne preduzima u zemlji. Nažalost, to je tako”, zaključio je Vučić.

Što se tiče razgovora sa predstavnicima korejskih kompanija iz autoindustrije, Vučić je istakao da su oni podigli Slovačku, Češku, Mađarsku i da se nada da ćemo nešto više da uradimo.

„Dogovorili smo prve konkretne korake i o njihovim posetama”, rekao je Vučić i naveo da treba da dođu iz KC C i SK grupacije koja obuhvata 680 kompanija u Južnoj Koreji i da se vidi šta sve možemo da se uradi.

Baš ih briga što lažu o Palama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da deo bošnjačkih i hrvatskih medija u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj govori neistine o njegovom boravku na Palama 1992. godine jer ih ne interesuje prava istina, već mora da se pođe od istine koja njima odgovara.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara u Davosu, a povodom njegovog gostovanja u emisiji „Ćirilica” i pisanja medija u Hrvatskoj koji su podsmešljivo komentarisali njegove izjave.

„Mediji u Sarajevu su bili još gori od onih u Hrvatskoj, napisali su Vučić kao mladi radikal došao, išao do Vrbovice, pa su rekli nema vajde od njega pa ga vratili na Pale. Pogledajte kakvi su to lažovi – ima 50 slika od toga dana, Šešelj, Nikolić i ja obilazili smo Srbe oko Sarajeva, nisam imao nikakvo oružje, a sada oni znaju šta sam imao, a šta nisam”, kazao je predsednik Srbije, javlja Tanjug.

Kako kaže, čak i oni priznaju da se ne vidi nikakva puška.

„Ali, šta ih briga, mogu da lažu, mogu da lažu do besvesti, a zašto to rade, to radi deo bošnjačkih i hrvatskih medija jer im ne pada na pamet da slušaju šta to govorim i radim u prethodnih 11 godina, jer mora da se pođe od istine koja njima odgovara”, kazao je Vučić.

Ističe i da ih ne interesuje što tada nije bio član SRS, niti bilo koje druge političke partije.

Precizira da je to bilo 1992. godine, a da se tek u junu ili julu 1993. godine učlanio u SRS.

„I baš ih briga što lažu i nikoga ne interesuje prava istina”, zaključio je predsednik.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Aleksandar Vučić

 

Izvor Politika, 18. januar 2023.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u