Ilon Mask: Davos polako postaje svetska vlada iako ljudi to ne žele

„Svetski ekonomski forum sve više postaje neizabrana svetska vlada koju narod nikada nije tražio, niti je želi“, napisao je on na Tviteru

Otkad je počelo ovogodišnje zasedanje Svetskog ekonomskog foruma (VEF), koji se održava od 16. do 20. januara u Davosu, vlasnik „Tvitera“ i „Tesle“ Ilon Maks postavio je seriju tvitova i vezi sa švajcarskim forumom.

Najnovija konstatacija tiče se globalnog značaja VEF-a, odnosno uloge koju želi da preuzme.

Maskov tvit je bio odgovor na snimak na kojem se vidi osnivač i predsednik VEF-a Klaus Švab dok govori o tome kako se novom Forumovom „Selu globalne saradnje“ u Metaverzumu može verovati u trenutku kada je poverenje širom sveta u političke institucije na istorijski niskom nivou. A tome u prilog, tvrde iz VEF-a, ide i činjenica da je Interpol uključen u projekat.

„VEF sve više postaje neizabrana svetska vlada koju narod nikada nije tražio, niti je želi“, napisao je on na Tviteru.

Potom je otvorio i još jednu u nizu anketa, sada s pitanjem – Da li Svetski ekonomski forum treba da vlada svetom?

Inače, saradnik Svetskog ekonomskog foruma je i Ilonov brat Kimbal Mask. Suosnivač je kompanije „Kičen“. Njegovi restorani nabavljaju hranu od lokalnih farmera, i tako stimulišu privredu lokalnih poljoprivrednika u iznosu od milion dolara godišnje.

Ovogodišnjem samitu u Davosu prisustvuje 2.700 učesnika, uključujući više od 600 globalnih izvršnih direktora, 116 milijardera i preko 50 svetskih lidera. Razgovaraće se o svetski značajnim pitanjima kao što su klimatske promene, nove tehnologije i bezbednost.

Među gostima ove godine nema nikog iz Rusije i Kine, dok će njihovo odsustvo popuniti brojni milijarderi iz zalivskih zemalja. Srbiju predstavljaju predsednik Aleksandar Vučić i ministarka kulture Maja Gojković.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Susan Walsh

 

Izvor rt.rs, 19. januar 2023.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u