Poljski general: Kijev je propustio priliku da pobedi, Moskva vraća potencijal

Svoju procenu je dodatno objasnio: „Zaista je postojala šansa da se dobije rat u Ukrajini, ali je tokom leta ta prilika propuštena. U avgustu sam rekao: `Pobedite Ruse jer drugu šansu nećete imati`”

Ukrajina je propustila šansu da vojno pobedi Rusiju – izjavio je bivši komandant poljskih kopnenih snaga general Valdemar Skržipčak.

Svoju procenu je dodatno objasnio:

„Zaista je postojala šansa da se dobije rat u Ukrajini, ali je tokom leta ta prilika propuštena. U avgustu sam rekao: `Pobedite Ruse jer drugu šansu nećete imati`. Bilo je ukrajinskih ofanzivnih dejstava na jugu i severu, ali nije bilo odlučnog udarca koji bi slomio rusku vojsku, a sada su stigle posledice. Rusi ponovo formiraju svoj potencijal“.

Po mišljenju poljskog generala, „Rusija se sada može zadaviti samo politički i ekonomski“.

„Putinu treba stegnuti političku i ekonomsku omču. Ako se to ne uradi, Ukrajina nema vojne šanse da pobedi u ovom ratu. Sto  (zapadnih) tenkova neće promeniti tok rata“ – upozorio je.

Zemljama EU je predložio da mobilišu  Ukrajinaca koji su unutar njihovih granica:

„Moramo započeti obuku novih formacija ukrajinske vojske – u Poljskoj, Nemačkoj i Francuskoj. Treba obučiti i one građane Ukrajine koji su ovde – mobilisati ih, obučiti i poslati na front jer je Ukrajini sve teže“.

 

Izvor Fakti, 20. januar 2022.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana

 

BONUS VIDEO

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u