Vučić sa izaslanicima EU i SAD: Rečeno nam je – prihvatite plan ili ćete imati probleme

Dodao je da je kao predsednik Srbije danas nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju "ukoliko se ne bismo usaglasili sa današnjim planom"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka sa međunarodnim izaslanicima da je danas bio veoma težak, možda i najteži razgovor koji su imali.

„Otvorena i ozbiljna diskusija. Ono oko čega jesmo saglasni jeste da zamrznuti konflikt nije rešenje i da kada imate zamrznuti konflikt samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da uruše i mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana“, rekao je Vučić.

Dodao je da je kao predsednik Srbije danas nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju „ukoliko se ne bismo usaglasili sa današnjim planom“.

„Pod tim i takvim uslovima tražili smo od četvorke plus Miroslav Lajčak, dakle od predstavnika SAD, Francuske, Nemačke i Italije da pomognu svima nama u prevazilažnju turbulencija sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji i smatramo da je krajnje vreme da se formira Zajednica srpskih opština, koja je, ne samo obećana, već i potpisana pre 10 godina i to je pitanje hitnosti, jer tek posle toga je moguć razgovor i povratak u institucije i kakva takva normalizacija situacije“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je napomenuo da će u narednim danima i nedeljama da obavi konsultacije sa članovima Vlade i parlamenta i svih značajnih društvenih grupa.

„Da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma, s tim što sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju, po jednoj važnoj stvari, jer naravno ne mogu da govorim o tome, jer predlog nije javan“, naveo je Vučić.

Istakao je da se poslednje pitanje u razgovoru ticalo vladavine prava.

„Ne znam šta su oni rekli u svojoj izjavi, ali pretpostavljam da su pozdravili promene koje smo pravili i koje su značajne na evropskom putu Srbije. Ja sam izrazio nadu da ćemo čuti njihove glasove, jer smo godinama slušali kako su neophodne promene u oblasti pravosuđa, tužilaštva i svih drugih stvari, a mi smo upravo to obavili i zato očekujemo da ćemo imati dalju podršku u evropskom putu Srbije“, rekao je Vučić.

Poručio je da „pred nama nisu laki dani“ i da je „mnogo teških odluka“.

„Ljudi treba da znaju da ovde nema ni lepih ni slatkih razgovora i jedino što mogu da kažem, to je da sam zaista dao sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju, što ću još barem neko vreme nastaviti da činim“, naveo je Vučić na kraju svog obraćanja medijima.

Lajčak: Za nas je osnivanje ZSO ključni element stabilnosti

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ostalim članovima „velike petorke“ da su imali intenzivan i otvoren sastanak.

„Predsednik Vučić demonstrirao je odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive za Srbiju. Za nas implementacija ZSO je ključni element stabilnosti“, rekao je Lajčak.

Navodi da su uvereni da je plan predstavljen u septembru najbolji način za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i evropsku integraciju regiona.

„Naš posao će se nastaviti bez odlaganja“, naglasio je Lajčak.

Sa izaslanicima međunarodne zajednice, koji su se prethodno u Prištini sastali sa predstavnicima privremenih institucija, razgovarao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je prethodno rekao da očekuje teške razgovore.

Sa izaslanicima međunarodne zajednice, koji su se prethodno u Prištini sastali sa predstavnicima privremenih institucija, razgovarao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je prethodno rekao da očekuje teške razgovore.

Miroslav Lajčak je posle razgovora „velike petorke“ sa Aljbinom Kurtijem izjavio da su očekivali veće razumevanje mogućnosti koje francusko-nemački predlog nudi.

Svrha posete i sastanka sa Kurtijem je, kako je rekao Lajčak, da se razgovara o francusko-nemačkom predlogu za normalizaciju podnet u septembru, a zatim u decembru prošle godine.

Predsednik Vučić prethodno je u izjavi za RTS iz Davosa rekao da će razgovor sa „velikom petorkom“ biti „jedan od najvažnijih razgovora koje smo imali u prethodnim godinama i koje ćemo imati“.

„Vrlo, vrlo težak razgovor… Nadam se da će biti pomaka, i da će razgovori biti malo manje teški od onoga što očekujem, ali to je samo moje pusto nadanje. Što se tiče naroda na KiM, ne mislim da to njih posebno interesuje, njih interesuje kako Kosovo da bude primljeno u međunarodne organizacije, to je smisao, i kako Srbija da se odrekne Kosova“, kaže Vučić.

 

Izvor RTS, 20. januar 2023.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Olivier Matthys

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u