Pokret za odbranu KiM: Vučić najavio „priznanje“ Kosova

Prihvatanjem najnovijeg ultimatuma, verovatno najtežeg i najsramnijeg u više od sto poslednjih godina srpske istorije, Srbija bi se trajno, neopozivo i nepovratno odrekla Kosova i Metohije

Nepunih mesec dana nakon što je sever Kosova, kapitulacijom projekta „barikade“, nasiljem naoružanih prištinskih bandita pretvoren u područje njihove potpune okupacije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je o Jovanjdanu najavio prihvatanje i primenu zapadnog ultimatuma. Mimo ustavnih nadležnosti i bez ikakvog obaveštavanja javnosti i državnih institucija, predsednik Republike nagovestio je svoju spremnost da prihvati novi francusko-nemački predlog o Kosovu i Metohiji, pri čemu niko osim njega nije video zvaničan tekst predloga. Iz onoga što je putem inostranih sredstava javnog informisanja nagovešteno i preko društvenih mreža preneseno, po svoj prilici se priprema teren za obezbeđivanje potpunog regulisanja statusa „Kosova“ u međunarodnim organizacijama, uz podrazumevanu i odlučujuću podršku zvanične Srbije. O tome jasno govori formulacija o „međusobnom razvijanju dobrosusedskih odnosa na bazi jednakih prava“, kao i ona o „rukovođenju svrhom i principima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenim pravima država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta“.

Svima je jasno da Srbija ovim treba da izvrši de iure priznavanje albanske kriminalne tvorevine na svojoj teritoriji. Time bi se Srbija svesno odrekla jake zaštite svojih vitalnih interesa koju danas još uvek koliko-toliko baštini čak i kod nekoliko članica Evropske unije i NATO saveza koje nisu priznale nezavisnost tzv. Republike Kosovo, jer bi, u predočenim okolnostima, njihovo ulaganje veta prilikom prijave kosovske nazovidržave za članstvo u međunarodnim organizacijama postalo nesvrsishodno i besmisleno.

Istovremeno, najavom prihvatanja besramnog ultimatuma nespojivog s duhom i slovom srpskog Ustava i međunarodnopravnih dokumenata, Vučić, njegovi potčinjeni i javni promoteri njegove politike otpočeli su preventivnu medijsku harangu protiv onih čiji bi glasovi mogli omesti njegove izdajničke aktivnosti, a koje Srbiju, što tajno što javno, približavaju odavno trasiranom cilju.

Prihvatanjem ovog ultimatuma, verovatno najtežeg i najsramnijeg u više od sto poslednjih godina srpske istorije, Srbija bi se trajno, neopozivo i nepovratno odrekla Kosova i Metohije. Ako bismo svi mi dopustili da se to desi, to ne bi bila samo veleizdaja jednog čoveka lišenog elementarne moralne orijentacije i nacionalne odgovornosti, nego i etički slom čitavog sadašnjeg naraštaja srpskog naroda. Zaustavimo Vučićevo potpisivanje veleizdaje, dok još postoji srpska država – dok ne bude kasno!

 

Naslovna fotografija: Radomir Jovanović/Novi Standard

 

Izvor Pokret za odbranu KiM, 22. januar 2023.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u