Eliezer Papo: Postoji sličnost između jevrejskog i srpskog shvatanja istorije

U 157. epizodi emisije Dijalog u produkciji portala Novi Standard govorio ja Eliezer Papo, profesor književnosti na Univerzitetu Ben Gurion i nerezidentni rabin Bosne i Hercegovine

Kako je nastao jevrejski poklič ”Dogodine u Jerusalimu” i kako je održavan kroz istoriju? Šta je funkcija mita u jednom društvu? Koji su tvorački mitovi jevrejske nacije? Zašto Mosad i Šin Bet važe za jedne od najboljih službi na svetu? Kakav je sistem regrutacije i mobilizacije u oružanim snagama Izraela? Kako je Izrael uprkos nedostatku resursa i teškom geostrateškom položaju uspeo da izgradi modernu, snažnu i prosperitetnu državu? Koliko je jak izraelski lobi u Vašingtonu? Kako je u Izraelu rešen demografski problem? Da li demografska ekspanzija ortodoksnih Jevreja ugrožava funkcionisanje države Izrael? Kakvo je mišljenje Izraelaca i Jual Noi Harariju i koliko je on popularan u svojoj državi? Zašto su Tel Aviv i Jerusalim toliko različiti kad je u pitanju shvatanje društvenog morala? Mogu li Srbi i Bošnjaci izgladiti međusobne odnose?

O ovim i drugim pitanjima u 157. epizodi emisije Dijalog u produkciji portala Novi Standard govorio ja Eliezer Papo, profesor književnosti na Univerzitetu Ben Gurion i nerezidentni rabin Bosne i Hercegovine. Emisija je snimljena 16. februara u našem studiju u Beogradu.

Video
Pratite nas na YouTube-u