Sloboda za Dejana Zlatanovića!

Svaki građanin kojem na srcu leže ne samo nacionalni interesi, već i vrednosti demokratskog društva, morao bi da se zabrine zbog načina na koji je pritvoren Dejan Zlatanović

U demokratiji, sistemu za koji nam kažu da u njemu živimo, uloga novinara je, između ostalog, da dovodi u pitanje kredibilitet političkih moćnika. Zbog toga je hapšenje novinara izuzetno osetljiva stvar u svakoj nominalno demokratskoj zemlji. To novinarima ne daje slobodu da čine krivična dela, ali im daje društvenu ulogu koja podrazumeva da njihovo privođenje mora biti besprekorno iskomunicirano sa javnošću, nevladinim organizacijama (koje, gle čuda, ćute kao zalivene) i novinarskim udruženjima (koja su se, bar u slučaju UNS-a i SINOS-a, adekvatno oglasila).

Ništa od toga nismo videli nakon hapšenja urednika sajta Srbin.info, Dejana Petra Zlatanovića. Jedino objašnjenje koje kruži u javnosti jeste da je Zlatanović uhapšen zbog hipotetičke rečenice: „Ko potpiše, njega ubiše”, koju je na protestnom skupu 15. februara javno izrekao po ko zna koji put. Lično sam više puta govorio da u slučaju izdaje nacionalnog interesa, koja podrazumeva uzurpaciju ovlašćenja izvršne vlasti i predaju ustavno definisane teritorije, građanima ne preostaje ništa drugo nego da se podignu na oružje. Ostajem pri toj tvrdnji.

Konstataciju identičnu Zlatanovićevoj izneo je i profesor Dejan Mirović. Ovim potezom Mirović je bacio rukavicu u lice aktuelnom režimu, stavljajući ga u situaciju da mora da se odluči između oslobađanja Zlatanovića ili hapšenja profesora Pravnog fakulteta. Ali u zemlji u kojoj živimo odavno se ništa ne podrazumeva, pa ni jednak pravni tretman za identično krivično delo. Odsustvo reakcije vlasti na Mirovićevu provokaciju znači da je Srbija pretvorena u državu gde se o privođenju pojedinca odlučuje arbitrarno, u skladu sa njegovim društveno-političkim potencijalom, a ne krivičnim delom koje je navodno počinio.

Naravno, uvek postoji mogućnost da je Zlatanović uhapšen zbog nečega što je rekao tokom četvoročasovnog prenosa protesta, koji je u međuvremenu uklonjen sa jutjub kanala Srbin info. Ali u tom slučaju javnost i novinarska udruženja moraju dobiti jasan odgovor šta je to što se Zlatanoviću stavlja na teret?

Čak i da je Zlatanović rekao nešto što državnim organima daje pravni osnov za privođenje, nejasno je zbog čega mu je određen pritvor od 30 dana. Zašto se u pritvoru drži čovek koji nema nikakvu organizacionu, logističku ili političku mogućnost da ugrozi državni poredak? Ako je razlog za pritvor uznemirenost javnosti, postavlja se pitanje da li je izveštavanjem medija bliskih vlasti o navodnom planu atentata na državne rukovodioce javnost svesno uznemirena? Osim toga, zašto kao olakšavajuća okolnost nije uzeto Zlatanovićevo zdravstveno stanje?

Mnogo je pitanja bez odgovora. Jedino što je sigurno jeste da bi svaki građanin kojem na srcu leže ne samo nacionalni interesi, već i vrednosti demokratskog društva, morao da se zabrine zbog načina na koji je Zlatanović priveden. Ovo nije stvar političkih ili ideoloških podela, već pitanja da li želimo da živimo u državi u kojoj se novinari hapse bez objašnjenja.

Lično, nije mi se svideo način na koji je organizovan protest na Sretenje, kao što mi se nisu svideli ni govori. Takođe smatram da nije slučajno što su se od protesta jasno i nedvosmisleno ogradile četiri patriotske stranke iz Skupštine (Zavetnici, Dveri, DSS, POKS), kao i ambasador Rusije Bocan Harčenko.

Ne mislim ni da je slučajno što je momak koji je uhapšen sa lovačkom puškom, a koji je član organizacije koja je preuzela monopol nad organizovanjem patriotskih protesta, momentalno priznao da je pušku nosio zbog plana da puca na „Predsedništvo“. Zar mu nije bilo lakše da kaže da je zaboravio pušku u automobilu kad se vraćao iz lova, nego da prizna krivično delo zbog kojeg bi mogao dobiti 40 godina robije?

Ne mislim ni da je pametno organizovati već najavljeni protest protiv predsednika države 24. februara, na godišnjicu početka rata u Ukrajini, s obzirom na medijsku atmosferu u kojoj se Rusija optužuje za rušenje države.

Ali ono što mislim i znam jeste da ću biti prisutan na sledećem protestu na kojem će se zahtevati puštanje kolege Dejana Zlatanovića na slobodu.

 

Aleksandar Vujović je glavni urednik Novog Standarda

 

Foto: Srbin info

 

Izvor Novi Standard

 

BONUS VIDEO:

 

Društvo, Politika
Pratite nas na YouTube-u