Njujork tajms: Izazovi ukrajinske ofanzive

Prevazilaženje posledica gubitaka u ljudstvu i održavanje motivacije vojnika umornih od rata biće težak zadatak za ukrajinsku vojsku uoči najavljene ofanzive, piše američki list

U surovim ali uglavnom statičnim borbama u razorenim gradovima i snegovitim poljima razrivenim artiljerijom, Ukrajina je tokom zime odbila rusku ofanzivu. Sada, red je na Ukrajinu da napadne.

Svuda se mogu opaziti znaci da će ofanziva otpočeti otprilike tokom narednog meseca.

Novo zapadno oružje koje bi moglo da se pokaže ključnim u izvođenju napada, poput nemačkih tenkova leopard 2 i američkih vozila za raščišćavanje mina, pristiže u Ukrajinu. Hiljade regruta prolazi kroz obuku u novouspostavljenim jedinicama pripremanim za ofanzivu. A vojna komanda drži elitne vojnike izvan najžešćih borbi na istoku, u gradu i oko grada Bahmuta, kako bi ih umesto toga angažovala u narednoj kampanji.

Nakon više od godinu dana, Ukrajina je očvrsnula ratom. „Mi smo prekriveni sa tri centimetra debelom kamenom korom“, rekao je u nedavnom intervjuu jedan od boraca, poručnik Ilja Samoilenko.

Ali ova čvrstina je skupo plaćena. Ukrajina je izgubila hiljade svojih najiskusnijih boraca. Sada poručnik Samoilenko, veteran među komandantima koji je preživeo opsadu Mariupolja, koristi svoje iskustvo da bi trenirao novopridošle regrute.

Nova ukrajinska kampanja, kada bude otpočela, biće test sposobnosti vojske da iznova naoruža i rekonstituiše svoje bataljone, zadržavajući motivisanost i manevarsku veštinu koje su im značile u prethodne tri kontraofanzive.

Tempiranje je ključno. Ukrajinski uspeh u bitkama po jugoistočnim ravnicama potisnuo bi opadajuće ruske vojne snage, odagnao zabrinutost da je rat zapao u ćorsokak i po svoj prilici ohrabrio ukrajinske saveznike da i dalje naoružavaju i finansiraju kijevski ratni napor.

Zapadna pomoć je čvrsta, ali nije garantovana. Budžet SAD za vojnu pomoć će, na primer, biti ispražnjen do septembra, a jedan viši američki vojni zvaničnik nedavno je opisao poslednju tranšu artiljerijske municije i raketa poslatih Ukrajini kao „krajnji napor“.

„Ključno pitanje u očima vašingtonskih elita – a elite u Vašingtonu su ovde i sudija i porota – jeste da li će Ukrajina moći da zaposedne veliki deo teritorije u predstojećoj ofanzivi“, rekao je u intervjuu Klif Kapčen, predsedavajući u Evroazijskoj grupi, firmi za procenu političkog rizika iz Vašigtona.

Zastrašujući izazovi

Izazovi su zastrašujući.

Ukrajinski oficiri moraju da usklade artiljeriju, pešadiju i oklopna vozila koja bi se probijala kroz ruske rovove, tenkovske prepreke i minska polja. Ruske jedinice na jugu grade odbrambene položaje od kada su potisnute iz Hersonske oblasti u novembru. Sofisticirani zapadni tenkovi, sa boljim mogućnostima preživljavanja na bojnom polju i vatrenom moći, biće ključni u probijanju ovih položaja.

Ukrajina je imala stalni kadar vojske od oko 260.000 vojnika pre nego što ju je Rusija napala prošle godine. Njene oružane snage su brlo uspele da porastu na oko milion naoružanih ljudi u različitim granama bezbednosnih službi i vojske. Tokom prethodne godine oko sto hiljada ukrajinskih vojnika je poginulo ili ranjeno, prema zapadnim procenama. Ukrajina nije obznanila koliko je snaga opredelila za izvođenje kontraofanzive.

Smatra se da Ukrajina planira da napravi rascep kroz teritoriju koju je okupirala Rusija, južno, duž obale Crnog i Azovskog mora, nedaleko od Krima, ili će pokušati da ostvari po Rusiju ponižavajući preokret u Donbasu, regionu na istoku zemlje – ili oba.

Ukrajinski vojnici u rovu na liniji fronta (Foto: Mauricio Lima/The New York Times)

Ukoliko oružje i dobro uvežbane trupe budu na pravom mestu u pravo vreme, Ukrajina je sposobna da ruskoj vojsci nanese gubitke koji će imati dalekosežne geopolitičke posledice, navodi u telefonskom intervjuu Evelin Farkas, direktor Instituta Mekejn.

Ona spominje mogućnost donedavno nezamislivog ishoda: da Ukrajina može da pretvori Rusiju u oslabljenu vojnu silu u Istočnoj Evropi, koja će imati mali uticaj na tok pregovora o okončanju rata.

„Ljudima manjka maštovitost“, rekla je gospođa Farkas. „U njihovom promišljanju je samo ono što neposredno vide“.

Međutim ona smatra da bi mnogo toga moglo da se promeni kada na front stignu novo zapadno naoružanje i desetine hiljada ukrajinskih vojnika koji su za izvođenje ovih operacija obučavani u svojoj zemlji i u Evropi.

Ipak, teško da je uspeh garantovan. Saveznici su odugovlačili sa slanjem naoružanja, a vojnici moraju da prođu kroz ubrzanu obuku napadačke taktike.

Prvi izazov

„Potrebno je mnogo toga naučiti za kratko vreme“, kaže Rob Li, vojni analitičar sa Spoljnopolitičkog istraživačkog insituta (Foreign Policy Research Institute). I, dodaje, „moraće da otpočnu sa dejstvima pre nego što im pristigne kompletna oprema“.

Naoružanje i oprema potrebni za probijanje kroz linije rovova i prolazak preko minskih polja se prikuplja, iako je i dalje nejasno da li ih ima u dovoljnoj količini.

Ukrajinska vojska postavila je na Tviteru fotografije „strajker“ i „puma“ (Cougar) transportnih vozila pešadije iz SAD i oklopnih vozila „marder“ iz Nemačke, kao i tenkova čelendžer iz Velike Britanije. Prošle nedelje, ukrajinske posade za protivvazduhoplovne raketne sisteme „patriot“ ubrzale su svoju obuku u SAD, navodi Pentagon.

Kontraofanziva, barem u početnoj fazi, može da zavisi od prolaska kroz prostrana minska polja, navode vojni analitičari. Da bi to izvela, Ukrajina će se oslanjati da nezgrapne ali krucijalno važne mašine za čišćenje mina iz sovjetskog perioda kojima raspolaže u svom arsenalu. Takođe, deo vozila za čišćenje mina zarobljen je od Rusa, a sada dobijaju i oruđa za čišćenje mina sa Zapada.

Ruska vojska raspolaže sa velikim arsenalom protivtenkovskih i protivpešadijskih mina, sa upečatljivim nazivima poput „crne udovice“ ili „lista“, od kojih su neke posebno konstruisane da otežaju postupak deminiranja minama zamkama (booby traps).

Ukrajinsko oklopno vozilo za deminiranje (Foto: Mauricio Lima/The New York Times)

Deminiranje može da se izvodi ručno, što rade posebno obučeni vojnici koji ispituju zemljište i pažljivo motre na razvučene žice dok se kreću pred napadačkim jedinicama, ili specijalizovanom mašinerijom za raščišćavanje mina. Ova vozila ispaljuju raketu koja vuče nanizani eksploziv. Razvlačenjem ovog niza preko minskog polja, on eksplodira i tako raščišćava put za vojnike i oklopna vozila.

Ukoliko inženjerci ne kažu „gotovo je, put je čist“, pešadija neće napasti, kaže Markian, poručnik koji komanduje ukrajinskom jedinicom za raščišćavanje mina.

Priprema uzima danak

Priprema za kontraofanzivu uzela je svoj danak.

Rusija je angažovala osuđenike i plaćenike kako bi nadvladala neprijatelja u višemesečnim borbama u Bahmutu, naprežući iscrpljene ukrajinske vojnike do tačke pucanja. Ukrajina je pokušavala da izbegne pecanje na ovaj mamac, raspoređujući dobrovoljačke jedinice Teritorijalne odbrane i odlažući njihovo rotiranje.

Na primer, mesto Oleksandro-Šultine, jedno od onih koje se nalaze na krilu bitke za Bahmut, sada brani Ukrajinska dobrovoljačka armija, jedinica u kojoj su pomešani civilni dobrovoljci sa regrutovanim vojnicima.

Mesto je niz ruševina, blatišta i snega. Tokom više meseci naizgled beskrajni talasi ruskih vojnika izvodili su napade. Lokalni komandant, sa nadimkom Sokil, odnosno Soko, priznaje da su njegovi vojnici podnosili žrtve i da su prisilno prepuštali teritoriju protivniku u mesecima dok je Ukrajina vodila defanzivne borbe.

Ali on zbog toga ne deluje obeshrabreno.

„Oni su ovde koncentrisali svoje snage“, govori Sokil o ruskoj vojsci. „Šta to znači? Da ćemo mi napasti negde drugde. Ispunile su se sve pretpostavke da to uradimo sada.“

Tokom kontraofanzive, Ukrajina će verovatno delovati žestokom artiljerijskom vatrom duž delova linije fronta, navode vojni analitičari, što će pratiti deminerski timovi i tenkovski napadi.

Uglavnom se očekuje da Ukrajina izvede napad na jugu, gde teren varira između širokih polja, sa retkim drvoredima za zaklone, do gradića i sela. Proboj od stotinak kilometara preko stepe, od sadašnje linije fronta do Melitopolja koji su okupirali Rusi, podelio bi teritoriju pod ruskom kontrolom na dve zone, ugrozio linije snabdevanja i doveo ruske baze na Krimskom poluostrvu u domet ukrajinske artiljerije.

Pitanje morala

Pripremanje novih regruta da zamene mrtve, ranjene i iscrpljene vojnike obavlja se već mesecima. Desetine hiljada novih regruta prošlo je obuku u Evropi i samoj Ukrajini, uključujući novoformirane ofanzivne gardijske jedinice. Oko 35.000 Ukrajinaca prijavilo se za učešće u udarnim jedinicama.

Ali moral, oblast u kojoj su ukrajinski borci imali preimućstvu tokom većeg dela rata, postao je veći izazov. U otprilike desetak intervjua, vojnici sa pozicija nedaleko od Bahmuta ili oni koji su došli iz uličnih borbi radi kratkog predaha, sa užasnutošću govore o razmerama razaranja i stradanja.

„Nikada nije mirno“, kaže o svom psihološkom stanju Masik, narednik koji je zaposeo položaj južno od Bahmuta. „Raspoloženje se diže i spušta. Hteo bih opet da vidim moju porodicu, moju decu“.

U jednom od najupečatljivijih primera vojne obnove, Ministarstvo unutrašnjih poslova iznova formira desetkovanu jedinicu Azov, čiji su svi aktivni vojnici ubijeni, ranjeni ili zarobljeni u opsadi Mariupolja i blokadi čeličane Azovstalj prošlog proleća. Drugi su poginuli u eksploziji u ruskim zatvorskim barakama u Olenivki.

Nedavno, u bazi u borovoj šumi, novi regruti Azova su viđeni kako marširaju i rade sklekove. Tu su tokom pet nedelja obučavana osnovnim vojničkim veštinama.

Pripadnici iznova formiranog bataljona Azov rade vežbe u svojoj bazi (Foto: Mauricio Lima/The New York Times)

„Uvežbavamo nove ljude, kako bismo ih uzdigli do našeg nivoa“, kaže poručnik Samoilenko, koji je oslobođen iz ruskog zatočeništa u razmeni zarobljenika.

Kako bi se osiguralo da se samo vojnici sa najvišom motivacijom pridruže udarnim snagama, regrutima je dat izbor. Na kraju obuke, oni mogu da odaberu da, umesto raspoređivanja na borbene dužnosti, ostanu u bazi. To obznanjuju zvonjenjem zvona, što sinaglizira želju da ostanu u bazi.

„Znamo kako se Rusija bori, i znamo kako da se tome suprotstavimo“, kaže poručnik Samilenko. „Otpornost je sposobnost pronalaženja novih ljudi, da se ide dalje“.

 

Izvor  The New York Times

 

Naslovna fotografija: Mauricio Lima/The New York Times

 

BONUS VIDEO:

Svet
Pratite nas na YouTube-u