Hoće li Zapad bes iskaliti na Srbima?

Iz Moskve je već upozoreno da su nemili događaji na Kosovu i Metohiji podržani od kolektivnog Zapada, kao i beogradski protesti. Opet, tom kolektivnom Zapadu u Ukrajini baš i ne ide

Po povratku iz Beograda, gdje je prisustvovao najnovijem protestu „Srbija protiv nasilja”, na graničnom prelazu Mali Zvornik policija je na informativnom razgovoru zadržala sarajevskog glumca Feđu Štukana.

Sarajevski mediji, ali i pojedini beogradski, javnost su izvijestili da je razgovor trajao nekoliko časova i da je, po svjedočenju samog Štukana, bio korektan. U Sarajevu podsjećaju da su Štukana zbog učešća na protestima, ali više zbog izjava za medije o potrebi da se beogradski protesti radikalizuju, prozvala Politika.

U nekoliko redova u Politici je ukazano na Štukanovu ratnu prošlost, snajperisanje po Sarajevu i učešće u Zelenim beretkama, ali je naglasak bio na Štukanovom „pozivu na nasilje i rušenje ustavnog poretka”, odnosno što je tokom šestog beogradskog protesta „zamjerio opozicionim liderima što nisu agresivniji prema vlastima, jer strah ruši sve”.

Radikalizacija protesta

Oni sa boljim pamćenjem znaju da je Štukana, 2003. godine na informativni razgovor pozivala i sarajevska policija. Naime, rektor sarajevske katedrale Srca Isusova obavijestio je Policijsku upravu Stari Grad dopisom sljedećeg sadržaja: „U noći s 12. na 13. ožujka 2003. godine kip Srca Isusova, koji stoji iznad portala katedrale, grubo je oskvrnut. Na prste desne ruke kipu su nataknuti i preko glave obješeni predmeti koji grubo vrijeđaju katoličke vjernike, a zacijelo i svakog civiliziranog čovjeka. Budući da kip stoji vrlo visoko, držimo da to nije mogla učiniti samo jedna osoba i bez pomagala. Očekujemo od Policijske uprave u općini Stari Grad da napravi uviđaj te poduzme potrebne korake da se predmeti postavljeni na kip skinu, pravi počinitelji pronađu i da za svoje zlodjelo odgovaraju. Ovaj čin je teška uvreda katolicima, poticanje na netrpeljivost i izazivanje mržnje.”

Naime, Štukan je na skulpturu Isusa ispred katoličke katedrale, na tri visoko podignuta Isusova prsta nakačio kondom, a za svoj čin je u izjavi za medije rekao da se radi o instalaciji koja je „protest protiv rata”.

I u Beogradu je Štukan protestvovao protiv rata, odnosno nasilja, ali su njegovi pozivi na radikalizaciju u suprotnosti sa onim za šta se deklarativno zalaže. Da, sve je najlakše umotati u umjetničku foliju, kako bi se izbjegla odgovornost za krivično djelo „izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti”.

Bošnjački snajperista Feđa Štukan daje intervju novinaru lista „Danas” na protestu „Srbija protiv nasilja” (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/Danas)

Štukanu će vjerovatno po „bosanskom receptu” ubuduće biti zabranjen ulazak u Srbiju „jer predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost”.

Međutim, učešće Štukana, ali i drugih „aktivista” iz regiona na protestima u Beogradu vlastima daje za pravo da je, što se protesta tiče, u pitanju šira operacija u cilju rušenja vlasti, uz učešće „igrača sa strane”. Na to ukazuje i Vučićeva izjava da su protesti u organizaciji „prozapadne opozicije”.

Petooktobarski rukopis

Uostalom, riječi jednog od govornika sa sedmog protesta, inače studenta, da su „naši roditelji srušili Miloševićevu vlast, a mi ćemo ovu” ukazuju na petooktobarski rukopis.

Protesti postaju ozbiljniji, šire se i u druge gradove i dalji razvoj situacije postaje neizvjestan. Primjetno je sve veće učešće mladih, posebno studenata, uz podršku dijela akademske zajednice.

Prisutna je i tendencija da se prenesu u Republiku Srpsku. Na to smo ukazivali i ranije na ovom mjestu i naglasili da se traži povod. Povod je najavio lider SDS-a Milan Miličević gostujući u Presingu na N1 (sarajevski studio).

Najavio je nemire ukoliko zakon o kleveti bude usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske. „Ako prođe, a on (Dodik) ima ruke da prođe, to će izazvati velike nemire, ozbiljne demonstracije u Republici Srpskoj i ja ne da to mislim, ja to znam. I ako to bude prošlo potrudit ćemo se da tako to bude”, poručio je Miličević i naglasio da će oko ostvarivanja zajedničkog cilja – smjene vlasti u RS-u – sarađivati sa Jelenom Trivić, iako mu nije čestitala na izboru za predsjednika SDS-a.

Munjevito je odreagovao predsjednik Srpske Milorad Dodik.

„On je naveo da je u britanskoj ambasadi u Sarajevu nedavno održan sastanak onih koji sprovode te revolucije i da su koncipirali jednu revoluciju za RS koja se zove „sloboda narodu ili slobodan narod”. To znači da oni imaju namjeru, ovo što kaže lider SDS-a Milan Miličević – izvešćemo ljude na ulicu. Izvedite ljude na ulicu, izvešćemo i mi da brane ovu RS, pa da vidimo kako će to izgledati – rekao je Dodik.

Potencijal za proteste u Srpskoj nije veliki, naročito što protiv zakona o kleveti reaguje uglavnom novinarska profesija, koja se osjeća pogođenom i sputanom u obavljanju svog posla.

Najavljeni zakon ne pogađa druge društvene grupe, sem pojedinih ljudi iz politike koji ne prezaju da diskredituju političke oponente. Ujedno, opozicija u Srpskoj je prilično razjedinjena, ali će podržati proteste, što je prvi čovjek SDS-a i najavio.

Međutim, glavni navigatori protesta u Srpskoj biće mediji, kao i onih u Srbiji.

Sve u svemu, vlastima u Srbiji nije lako. Iz Moskve je već upozoreno da su nemili događaji na Kosovu i Metohiji podržani od kolektivnog Zapada, kao i beogradski protesti. Opet, tom kolektivnom Zapadu u Ukrajini ne ide.

Vojnik drži zastavu NATO-a tokom posete estonskog predsednika vojnoj bazi u Adaziju, Letonija, 25. april 2023. (Foto: EPA-EFE/Toms Kalnins)

Kako izvještava RT, „na samitu NATO-a u Viljnusu sledećeg meseca članice Severnoatlantske alijanse mogle bi da se suoče sa neuspehom. Tamo će sigurno biti mnogo nesigurnih glasova. Oni koji ni ranije nisu bili voljni da pošalju oružje Kijevu, imaće novi izgovor: Ukrajina nema borbenu moć da ostvari pobedu. Pored toga, postoji i opasnost da će lideri poput Emanuela Makrona i Olafa Šolca obnoviti pritisak na Kijev da do kraja ove godine postigne mirovni sporazum. Kolebanje te vrste u Evropi potkopalo bi Bajdenovu poziciju u Kongresu, sa izgledima da republikanci u Predstavničkom domu onemoguće buduće finansiranje Ukrajine.“

Okreni-obrni, ruska pobjeda u Ukrajini se nazire. Zato su „mali Rusi” tu – da se na njima „pokažu zubi”…

 

Izvor Sve o Srpskoj

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Georgi Licovski

 

BONUS VIDEO:

Politika
Pratite nas na YouTube-u