Bezuslovna kapitulacija Viole fon Kramon

Viola fon Kramon od Srbije, pod izgovorom tragedije kod Banjske, zahteva bezuslovnu saradnju, dakle bezuslovnu kapitulaciju, jer samo to može da bude saradnja koja je bezuslovna

Evo jednog osvežavajuće trezvenog i naročito poučnog, pa stoga i žalosno neprimećenog, uvida u stanje stvari kakvom smo izloženi: Rat Izraela i Hamasa razotkrio je svu nevažnost EU. Dok se globalna kriza intenzivira, „geopolitički” kontinent je ostavljen da sve to posmatra sa strane… Ionako ih niko ne zove.

U obilju geostrateških iluzija koje su uništene ovih dana, najozbiljniji zaključak svakoga na kontinentu trebalo bi da bude ovo: Nikoga nije briga šta Evropa misli. Širom spektra globalnih žarišta – od Nagorno-Karabaha preko Kosova do Izraela – Evropa je svedena na ulogu dobronamerne nevladine organizacije, čiji je humanitarni doprinos dobrodošao, ali je inače ignorišu. I tako dalje, sve u istom tonu, spominje se u ovom kontekstu i „geopolitička impotencija”.

Evroatlantistička propaganda

Nije ovo ruska propaganda, nego portal „Politiko”, deo one korporativne medijske grupacije u čije „principe i vrednosti” zvanično spadaju „ujedinjena Evropa” i „slobodna zajednica vrednosti sa SAD”, znači, evroatlantistička propaganda. Pa zato i kažu da je EU dobronamerna, iako, eto, impotentna.

A na sličan način, i iz istih razloga, i nemački „Špigl” komentariše kako je „Hamasov napad na Izrael brutalno izložio bespomoćnost Evropske unije”, pri čemu „poboljšanja nema ni na vidiku – ali zato ima puno rizika”.

Izraelski napad na pojas Gaze, 8. oktobar 2023. (Foto: Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair)

Evo šta još kaže Špigl: „Evropska unija, očigledno, ne može da projektuje moć čak ni sa svojom navodnom najvećom snagom – ekonomijom i razvojem… Ovo se ne odnosi samo na Bliski istok, već i na samu Evropu… Evropljani sami ne mogu čak ni da pacifikuju postojeći konflikt između malenih država kao što su Srbija i Kosovo… A povrh toga, ekonomska težina Evropske unije nastavlja da se smanjuje u poređenju s ostatkom sveta. Na EU je 1980. odlazilo preko četvrtine globalnog BDP-a, a sada je to ispod 15% – i trend je dalji nastavak pada.”

Toliko od Špigla, dovoljno je. I dodajmo na ovu temu još samo da se i Amerika suočava s divljačkim rastom svog duga, pa mora dalje da povećava kamatne stope sa svim propratnim razornim posledicama po svoju ekonomiju – a to je tempirana bomba koja otkucava i tek ima da proizvede eksploziju. Ne samo ekonomsku nego i geopolitičku.

Da ne bude da nismo upozoreni, no, o tom-potom, sada smo izloženi drugoj vrsti upozorenja, tj. pretnje.

Totalna poslušnost

Viola fon Kramon – Nemica, ničeg novog pod kapom nebeskom – od Srbije, pod izgovorom tragedije kod Banjske, zahteva bezuslovnu saradnju, dakle, bezuslovnu kapitulaciju jer samo to može da bude saradnja koja je bezuslovna, tj. bespogovorna.

Na stranu njena strasna mržnja prema Srbiji koja joj daje izvesnu težinu – utvrdila je svojevremeno da, citiramo, „nema Srpske pravoslavne crkve” – nego, istu vrstu zahteva, samo ne toliko elokventno, pred Srbiju stavljaju i svi ostali o kojima su ono pisali „Politiko” i „Špigl”. Možda bezuslovna kapitulacija i jeste najbolji put ka prosperitetu, samo, teško je pronaći makar jedan primer iz prakse koji bi to potvrdio.

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon daje intervju za medije nakon obilaska Loznice i Gornje Nedeljice sa liderom stranke „Zajedno za Srbiju”  Nebojšom Zelenovićem (Foto: Printscreen/N1)

Štaviše, evo jednog nasumičnog, koliko i neprijatnog dokaza da je sasvim suprotno: Vlada Srbije juče je usvojila protokol čiji je cilj da plate nastavnika u Srbiji do 1. januara 2025. dostignu prosečnu platu u Srbiji. Da, baš je tako kao što zvuči – obrazovani ljudi koji nam obrazuju decu imaju platu koja je manja od republičkog proseka.

Nije to proizvod rada samo ove vlade – već svake vlade Srbije otkako je Srbija poverovala da će joj biti sve bolje samo ako bude bezuslovno poslušna. Pa i u odnosu na MMF kada kaže da ne treba naše pare da dajemo našem obrazovanju, ili zdravstvu, nego stranim investitorima kako bismo ih podstakli da dođu ovde da bi zaradili – eto još jednog zbunjujućeg koncepta koji nam je predstavljen kao normalan. Da li je sve to normalno? Naravno da nije.

Pri čemu se ova strategija totalne poslušnosti – kakva se sad od Srbije zahteva u još brutalnijem obliku – naravno, ne svodi samo na ekonomiju.

Gde je kraj popuštanju?

Jedan zabrinjavajući signal u tom smislu predstavljalo je najavljeno usvajanje dva medijska zakona, uz preokret u poslednji čas u vidu izmena prvobitnih nacrta zakona koje su izazvale zadovoljstvo Delegacije EU u Srbiji. A kako i da ne budu zadovoljni kad bi naročit uticaj u srpskom medijskom prostoru stekli medijski sponzori one NATO orgije koja je ovih dana održana u Beogradu – Beogradske bezbednosne konferencije.

Inače, ni to valjda nije normalno. Predloženim zakonskim rešenjem se jednom privatnom udruženju, Savetu za štampu, u koji se ne ulazi bez odobrenja svih njegovih članova – znači, ako iko, mogu samo podobni – daje da upravlja državnim novcem namenjenim svim medijima. Čime se ojačava njihov uticaj na sve medije, a kakvo je geopolitičko raspoloženje u Savetu za štampu možemo da zaključimo po spomenutom zadovoljstvu EU i spisku medijskih i drugih partnera onog NATO skupa. Pa se to još naziva „samoregulacijom”, kao da je to u ovom slučaju nešto dobro.

I povrh toga se građanima Srbije oduzima pravo da preko svojih izabranih predstavnika, poslanika u skupštini, biraju članove REM-a. Nije lišena osnova slutnja da je ovo način da se obezbedi adekvatna dodela nacionalnih frekvencija, u skladu s pominjanom doktrinom bezuslovne poslušnosti.

Razume se, nije ovde reč samo o medijima – nego o popuštanju kao principu kad se to od nas zatraži. Uostalom, videćemo još šta će oko ovoga da bude, onakvi medijski zakoni ipak se nisu našli na dnevnom redu vlade kad je to bilo najavljeno; možda smo se oko popuštanja i predomislili. Premda se javlja i da je to, u stvari, ona druga strana, koja nije naša, zatražila vreme za dodatne konsultacije.

Kiosk u Beogradu sa dnevnim novinama  (Foto: Thomas Brey/dpa/Getty Images)

Ono što je, međutim, sigurno, jeste da svako popuštanje samo vodi narednom popuštanju. I gde je tome kraj? Sada mediji, a posle će, pod istom pretnjom Banjske, istrage i odgovornosti, da krenu da nam se (još više) mešaju i u sve druge vrste delatnosti od državnog i nacionalnog značaja.

Sav apsurd ovakvog našeg položaja potčinjavanja, osim što vodi u bezuslovnu kapitulaciju kakvu zahteva Viola fon Kramon, ogleda se pak u citiranim dijagnozama „Politika” i „Špigla” o geopolitičkoj impotenciji EU koja čak ni u ekonomskom smislu više nema šta da ponudi, a ubuduće će toga imati još i manje.

Treba li, u takvim okolnostima, Srbija da im bude geopolitička, takoreći, vijagra kojom će da leče svoje frustracije? Ili je, nasuprot tome, krajnje vreme da poslušamo onih 70% građana Srbije koji ne žive u prošlosti nego gledaju u budućnost, pa zato očekuju jačanje saradnje sa zemljama BRIKS-a.

Odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Kinu, u kojoj pretpostavlja da će videti i Vladimira Putina, predstavlja idealnu priliku za to. I biće mnogo ubedljiviji ako tamo otputuje tako što prethodno nismo podneli žrtvu u skladu sa naredbom Viole fon Kramon. A posle ćemo, već, da vidimo šta dalje.

 

Naslov i oprema teksta Novi Standard

 

Izvor RT Balkan

 

Naslovna fotografija: Tanjug

 

BONUS VIDEO:

Politika
Pratite nas na YouTube-u