Zamka u završnici kampanje

Konačnu ucenu – da Srbija ne može da postane članica EU niti da napreduje na evropskom putu dok ne prihvati faktičko priznanje Kosova, Brisel će uručiti Beogradu u petak, dva dana pred parlamentarne izbore

Konačnu ucenu – da Srbija ne može da postane članica EU niti da napreduje na evropskom putu dok ne prihvati faktičko priznanje Kosova – Brisel će, po svemu sudeći, uručiti Beogradu u petak, dva dana pred paralemntarne izbore.

Prema saznanjima zapadnih medija, a zašto ne bismo verovali tim korifejima demokratije i istine, Evropski savet će na samitu 14. i 15. decembra, nikad postignuti Ohridski sporazum uvrstiti u poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije.

Kad taj rogobatni, birokratski rečnik prevedemo na srpski dobijemo jasnu poruku EU: Prihvatamo Srbiju samo kao – raskomadanu!

Ultimatum u tišini

Znači, zapadni centri moći, uručiće ultimatim Beogradu – baš u trenutku kad počne predizborna tišina u Srbiji. Neposredno pred otvaranje birališta.

Brutalno, nedžentlmenski, nediplomatski, u trenutku raspleta unutrašnje političke bitke, EU lideri će pokvareno da dosole i da udare svoj lažni pečat – okupacionih vladara.

Oni praktično hoće da kažu da ko god da pobedi na parlamentarnim izborima u Srbiji moraće, pre svega, da sluša njih i da ispunjava njihove ultimatume.

Šarl Mišel, Đorđa Meloni, Emanuel Makron i Olaf Šolc u Briselu na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 26. oktobar 2023. (Foto: EU)

Beograd će i crno na belo da dobije zahtev da pristane odmah da Kosovo postane članica UN, kako bi Srbija mogla nekad u budućnosti da postane članica EU.

Beograd će da dobije krajnju ponudu: da ugasi sopstvenu državu kako bi osakaćeni, poniženi, bez časti i bez gaća, ušli nekad u „evropsku porodicu”.

Totalna ofanziva

Zapadni NATO gospodari kreću u totalnu ofanzivu i poručuju da će nova vlada – ko god je bude sastavio – morati da obori konačno Srbiju na kolena da bi kapitulirala.

Zato se šefici nemačke diplomatije Analeni Berbok uopšte ne sviđa „nacionalistička” kampanja u Srbiji pa bi nadrealno, nedopustivo i gotovo u stilu nacista 1941. u Beogradu, da propisuje predizborne teme srpskim političarima.

Zato ambasador Amerike u Beogradu, Kristofer Hil, ne može da bude miran, pa gotovo svaki dan – kao da je on u kampanji – šalje nervozne poruke da Srbija zna šta joj je činiti na putu ka EU, i da su sankcije Rusiji i de fakto priznanje nezavisnog Kosova jedina svetla budućnost.

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil (Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović)

Zato su se probudili i Edi Rama i Redžep Tajip Erdogan pa – nedelju dana pre glasanja u Srbiji – najavljuju veliku pomoć Kosovu, sa zvezdicom na putu međunarodnog priznanja.

Jasno je, sve ovo je snažan i odlučujući predizborni pritisak, pre svega na aktuelnu vlast u Srbiji. Sa druge strane, to je jajarska poruka i svim ostalim političkim akterima koja glasi: imaćete našu podršku – ali znate šta vam je činiti.

Ukratko, Srbija će za nedelju dana da bira između:

  • Odbrane Srbije ili kapitulacije
  • Čuvanja suverenosti ili okupacije
  • Odbrane Kosova ili bezglavog puzanja ka EU
  • NATO banana-republike ili ponosne i neutralne države.

Jer, taj ultimatum će Beograd zvanično dobiti od EU, sakriven pod famoznom šifrom: Poglavlje 35.

Koliko na odgovor naše zemlje utiču parlamentarni izbori, moraćete da procenite sami. To je, na kraju krajeva, pitanje za građane Srbije, a ne za zapadne totalitarne upravitelje i ostale Analene i Hilove.

 

Naslov i oprema teksta: Novi Standard

 

Izvor: Sputnjik

 

Naslovna fotografija: AFP/Andrej Isakovic

 

BONUS VIDEO:

Politika
Pratite nas na YouTube-u