Braćo Srbi, budite oprezni

Srbi, možda vam se čini da je nebitno što je kod vas stiglo 150.000 ruskih emigranata, jer od njih može biti samo koristi. Ali nije tako. Sa njima se Srbija potencijalno može pretvoriti u državu sa radikalno drugačijim mentalitetom

Razgovarao sam sa osobom koja generalno razume strukturu i sastav naše najnovije „antiratne” (u stvari, transukrajinske) emigracije. Mislim da će vas zanimati.

Sagovornik: Evo šta treba razumeti u veti sa Rusima u Beogradu, o kojima se mnogo priča zbog činjenice da je u Srbiji ruska zajednica masovno glasala za Vladislava Davankova. O tome sam razgovarao sa mojim srpskim prijateljima. U svom društvu, na eksternom planu, proučavali su Ruse koji su u Srbiju došli posle 2022. godine i u šali se složili da to više nisu Rusi.

Ključne tačke: više vole smutije/raf/kafu nego vino/rakiju; ako u restoranu sedi grupa njih, onda su svi na svojim telefonima; ne igraju fudbal; njihove devojke su strašne i obučene kao baštenska strašila – prevelike dukserice i iste takve pantalone. Muška polovina je sa nula muške harizme.

Takvi su i glasali. Takvi govore „njet” ratu. Oni su u većini među pristiglim u Srbiju. Ima ih do 150.000.

Ruski državljani na antiratnom protestu u Beogradu, septembar 2023. (Foto: Anadolu Agency)

Ja: A koliki je (danas) ukupan broj onih koji su otišli iz Rusije?

Sagovornik: Blizu polovine svih je došla ​​u Srbiju.

Ja: A Gruzija, Izrael, Češka – koliko ih tamo ima?

Sagovornik: Najviše ih je, nesumnjivo, u Srbiji. Tamo vole Ruse i niko im ne traži – kao u ostatku Evrope – da za tanjir čorbe udaraju po svojoj rođenoj zemlji.

Ja: Ali, ima i onih koji su spremni da udaraju? Zar takvi nisu otišli u baltičke zemlje?

Sagovornik: Uopšte nije tako. Osim nekoliko desetina „medijskih zvezda”, tamo niko nije otišao. Jevreji su delimično otišli ​​u Izrael, ali su to uglavnom neki ideološki konzervativni Jevreji.

Da, mnogi su otišli ​​u Tursku. Iz istih razloga kao u Srbiju. I u Turskoj se, generalno, prema Rusima lepo odnose, pa može mirno čekati da se stvari promene. Istina je da su se neki iz tabora „njet-ratu” razmileli i po bivšim republikama SSSR, ali nigde nema više takvih Rusa nego u Srbiji.

Uostalom, Srbi su se pripremali – dali su im mogućnost da rade itd. I oni imaju isti problem sa stanovništvom kao i mi, samo u malom: potrebni su im u mnogim oblastima kakvi-takvi stručnjaci.

Ja: To, generalno, znači da naši iseljenici nikome nisu naročito potrebni i da se niko ne otima za njih?

Sagovornik: Tako je. Tačno ono što – žaleći se – pišu po internetu. Oni nisu potrebni.

Štaviše, sve takozvane civilizovane zemlje su zainteresovane za smanjenje populacije belaca, to je kod njih trend (zašto, to je za poseban razgovor). A niko od naših „njet-ratu boraca” ne želi da ide u „divlje” zemlje (kako ih oni shvataju). Zato im je idealna Srbija, a donekle i Turska.

Ovde je završen naš razgovor…

Srbi, vodite računa da vas ovi „dragoceni kadrovi” tamo ne izujedaju. Oni će vas izdati pri prvoj – čak i minimalnoj opasnosti – kao što su Rusiju. Možda vam se čini da je nebitno što je kod vas stiglo 150.000 mladih belaca jer od njih može biti samo koristi. U smislu: neka rade.

Ruski državljani na antiratnom protestu u Beogradu, septembar 2023. (Foto: Miloš Miškov/Anadolu Agency)

Ali, nije tako. Sa njima se Srbija potencijalno može pretvoriti u državu sa radikalno drugačijim mentalitetom, sa narušavanjem jednog od sidrišta srpskog identiteta – vekovno-večnog prijateljstva sa Rusijom.

Nešto slično se dogodilo u Ukrajini kada su rusofobi – indoktrinirani od Poljaka i Austrougara – počeli da vladaju prvo u kulturi, a potom i u politici. Nešto slično se nedavno zamalo dogodilo i u Belorusiji, kada je zapadnjački omladinski lobi – hranjen od poljskih radio stanica i kuratora – umalo zaljuljao celu zemlju. Da su pobedili, sada više ne bismo Belorusiju mogli prepoznati. Uostalom, otprilike isto se sada dešava i sa Jermenijom.

Srbi, umoljavam vas. Budite oprezni, braćo.

 

Naslov i oprema teksta: Novi Standard

 

Izvor: Fakti

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Miloš Milivojević

 

BONUS VIDEO:

Politika
Pratite nas na YouTube-u