Rajner Rotfus: Želimo pomirenje sa Srbijom i Rusijom

Mi čeznemo za pomirenjem sa Srbijom, za postizanjem mira u Evropi, uključujući i Rusiju. A Srbija će ostati most mira između Istoka i Zapada, uprkos agresivnim pritiscima iz EU i SAD

Dok se uveliko govori o nameri da se u Ujedinjenim nacijama opet razmatra predlog rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici – ovog puta na inicijativu Nemačke i Ruande – neki političari iz Berlina imaju drugačije poruke za Srbiju.

Rajner Rotfus, poslanik u Bundestagu i funkcioner Alternative za Nemačku (AfD) iz Bavarske, kaže za Politiku da je to samo jedan u nizu pokazatelja politike dvostrukih standarda, koju zastupa aktuelna nemačka vlada. Ali, dodaje, njegov AfD će u Bundestagu nastaviti da se bori za priznavanje naučnih činjenica.

Rotfus je nedavno boravio u Srbiji – predvodeći grupu od 30 sunarodnika koji su došli kod nas da izraze – kako kaže, „najdublju tugu zbog ilegalnog NATO bombardovanja SRJ 1999. godine”.

Prisustvovali ste centralnoj ceremoniji obeležavanja 25 godina od agresije NATO pakta. Nakon nje sastali ste se i sa predsednikom Vučićem, o čemu ste razgovarali?
– Predsednik Aleksandar Vučić je dočekao našu grupu učesnika mirovne turneje odmah posle komemoracije u Prokuplju, 24. marta uveče. Tu nije bilo nikakvih političkih interesa, primivši nas on je samo pokazao predusretljivost. Ono u šta verujemo jeste pravda, istina i prijateljstvo među narodima. To je simbolizovano i na dukserici koju sam poklonio Vučiću. Na levoj strani simbola srca nalaze se boje Nemačke, a na desnoj je srpska zastava. Ispred srca je beli golub kao simbol mira.

Mi čeznemo za pomirenjem sa Srbijom, za postizanjem mira u Evropi, uključujući i Rusiju. A Srbija će, rekao sam vašem predsedniku, ostati neophodan most mira između Istoka i Zapada, uprkos svim agresivnim pritiscima iz Brisela i Vašingtona, koji pozivaju vašu zemlju da se povinuje njihovim sebičnim geopolitičkim interesima.

Rajner Rotfus (drugi zdesna), poslanik Alternative za Nemačku u Bundestagu, sa Zavetnicima ispred spomen obeležja Milice Rakić u Beogradu, 9. decembar 2023. (Foto: Srpska stranka Zavetnici)

Te 1999. naši političari i mediji prevarili su čitavo stanovništvo. Ali ono što sam rekao predsedniku Vučiću jeste to da u Nemačkoj sada narod bolje razume opasne geopolitičke igre NATO pakta.

Dan ranije u Beogradu ste prisustvovali i konferenciji „Od agresije do novog pravednijeg poretka”. Da li ste na njoj čuli nešto novo, što vas je iznenadilo i posle četvrt veka?
– Bio sam na sličnom događaju još 2019. godine. I tada i sada su iznete sve činjenice o sramoti bombardovanja, kao i upotrebi oružja sa osiromašenim uranijumom koje je besmisleno ubilo hiljade nevinih ljudi. Kada je vaš bivši ministar spoljnih poslova – Živadin Jovanović – govorio o civilnim žrtvama, shvatio sam koliko je rat bio užasan za običan narod. Kako je NATO mogao da pogodi 60% civilnih ciljeva, a da ljudi u njegovim državama članicama i dalje veruju da je to bila „humanitarna intervencija”?!

Vaša stranka je više puta osuđivala kršenje međunarodnog prava 1999. godine. Ali koliko je nemačka javnost uopšte upoznata s tadašnjim dešavanjima u Srbiji?
– Alternativa za Nemačku (AfD) se u Nemačkoj konstantno demonizuje – baš kao i Jugoslavija 1999. godine, a Srbija i Rusija i danas. Među nemačkim stanovništvom stepen dezinformisanja je alarmantan.

Transparent sa natpisom „Živite tako da AfD ima nešto protiv toga!” na režimskom kontramitingu protiv rastuće opozicione stranke Alternativa za Nemačku, ispred Rajhstaga, Berlin, 21. januar 2024. (Foto: Flickr/Stefan Müller/CC BY-NC 2.0)

AfD je pod ogromnim pritiskom i oduzimaju nam pravo na jednak tretman u mejnstrim medijima, samo da bi se osiguralo da šira javnost ne razume grehe i neuspehe prošle, ali i sadašnje nemačke spoljne politike. Ipak, sve više Nemaca se budi i emancipuje od političkog paternalizma SAD i EU.

Kako AfD gleda na odluku Komiteta PS Saveta Evrope, koji je nedavno podržao preporuku da samoproglašena država „Kosovo” bude primljena u tu instituciju?
– To je glupa zapadna agenda „zavadi pa vladaj”, jer oni ne žele jaku Srbiju. Vaša zemlja je, s pravom, izabrala da se ne prikloni politici NATO pakta, već da ostane most između Zapada s jedne, i Rusije i Kine s druge strane. Pošto to nije u njihovim geopolitičkim interesima, zapadne zemlje će nastaviti da govore o secesiji Kosova kao o navodnom „pravu naroda na samoopredeljenje”.

Kako se pripremate za izbore za Evropski parlament u junu i šta očekujete na njima?
– Najvažniji deo posla u kampanji AfD-a obavlja naša nesposobna vlast i štetna EU birokratija. Naša ekonomija je u opadanju – kao i projekat evropskih integracija – koji je u velikoj meri podstaknut novcem nemačkih poreskih obveznika. Ako stranke u EU, koje se zalažu za pravo na nacionalno samoopredeljenje, uspeju da udvostruče svoja mesta, to će staviti tačku na imperijalistički odnos Brisela prema Mađarskoj, Srbiji i drugim nacijama koje se bude.

 

Intervju za „Politiku” vodio Vasilije Filipović.

 

Naslov i oprema teksta: Novi Standard

 

Izvor: Politika

 

Naslovna fotografija: Srpska stranka Zavetnici

 

BONUS VIDEO:

Svet
Pratite nas na YouTube-u