Пећка патријаршија (Фото: Радомир Јовановић/Нови Стандард)

Proglas srpskoj javnosti

Srbija mora da prekine ponižavajuće razgovore o normalizaciji odnosa sa tzv. „Kosovom“ koji vode stanju njene potpune kolonijalizacije. Ovo je proglas svim ljudima ove zemlje koji vide provaliju pred kojom se nalazimo

Neophodnost prekida razgovora sa predstavnicima političke tvorevine zvane „Kosovo“ proizilazi iz činjenice da ti razgovori vode ka definitivnom pravnom (de iure) priznanju „Kosova“ od strane Srbije. Taj čin predviđen je Sporazumom o putu normalizacije između Kosova i Srbije (27. februar 2023), stavom u članu 6 u kojem stoji da proces normalizacije odnosa „Kosova“ i Srbije „treba da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa“.

Sporazumi sa „Kosovom“, u nizu od Prvog briselskog sporazuma (18. april 2013.) do Aneksa o primeni Sporazuma o putu normalizacije između „Kosova“ i Srbija (19. mart 2023.), ključne su tačke prema cilju koji predstavlja punu legalizaciju sveobuhvatnog  nasilja nad kosmetskim Srbima i Srbijom kao državom. S obzirom na to da je Evropska unija, kao pristrasni posrednik u razgovorima, uključila obaveze Srbije iz Sporazuma od 2023. godine u poglavlje 35 pretpristupnih pregovora, u zemlji se kreira atmosfera da nema drugog izlaza do povinovanja najnovijim ucenama. Ovim proglasom srpskoj javnosti se ukazuje na puteve drugačijeg rešavanja ove, ma koliko složene, situacije.

Budući da Evropska unija nema elementarnih unutrašnjih uslova da u svoje redove primi nijednu državu kandidata, u slučaju Srbije ona više ne može da krije besciljnost „evropskog puta“ naše zemlje. Priznala ili ne priznala „Kosovo“, Srbija može da računa samo na večito pretpristupno maltretiranje koje sa deklarisanim ciljem članstva u Uniji ne bi imalo nikakve veze. Tako, uslovljavanje nekakvog „evropskog puta“ de iure priznanjem nezavisnosti „Kosova“ postaje prazna pretnja koja se svela na efekat zastrašivanja građana osvetom Unije ukoliko bi Srbija prekinula razgovore o tzv. normalizaciji. Pošto ti razgovori vode definitivnom gubitku Kosova i Metohije, poslednji je čas da se oni prekinu. Za obrazloženje tog čina postoji više legalnih načina, od kojih je najubedljiviji poziv na Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244. Uz to, potrebno je razmotriti razlog prekida pozivom na Bečku konvenciju o ugovornom pravu (1969) i njen član 62 koji reguliše razlog suštinske promene okolnosti, imajući u vidu činjenicu da „Kosovo“ za jedanaest godina nije ispunilo svoje obaveze iz Prvog briselskog sporazuma.

Prekidom razgovora koji nisu urodili ni ispunjenjem minimalne koncesije „Kosova“ u vidu Zajednice srpskih opština, ali i više od toga zbog svakodnevnog nasilja koje organi „Kosova“ sprovode nad Srbima, Srbija bi se oslobodila dopunskog uslova EU za pregovaračko poglavlje 35. I to bez bojazni od gubitka „evropskog puta“ koji već deceniju i po ne vodi u punopravno članstvo sve i da se ispune svi mogući i nemogući uslovi. U tom periodu Unija je izgubila sopstvene pretpostavke – formalne i faktičke – za svoje proširenje.

Prekid razgovora o tzv. normalizaciji odnosa Srbije i „Kosova“, koji bi razgolitio davno prevaziđenu politiku proširenja EU, nosi rizik loših posledica po čitav niz sektorskih odnosa između Srbije i EU započetih na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iz 2008. godine. Bez obzira na to što je ovaj sporazum izgubio svoj unutrašnji smisao činjenicom da za šesnaest godina nije prevaziđen narednim Ugovorom o pristupanju između Srbije i EU, niti će to po svoj prilici ikada biti slučaj, Srbija je na njegovoj osnovi ušla u brojne odnose sa Unijom, a najdublje u trgovinske.

Prekid po Srbiju pogubnih briselskih razgovora o tzv. normalizaciji bio bi povod za zajedničko preispitivanje novih puteva saradnje sa Unijom. Takvu inicijativu morala bi da pokrene Srbija, jer se radi o njenim domaćim interesima na širokom spektru odnosa sa EU i njenim državama članicama. Uniji bi racionalnim argumentima trebalo dokazivati da bi, umesto o sankcijama za neposlušnu Srbiju, trebalo da razmišlja o mirnodopskim rešenjima svih pitanja u njenim odnosima sa važnom zemljom centralnog Balkana. Uz to, Srbija bi imala dobre saveznike među onim državama članicama Unije koje nisu priznale nezavisnost „Kosova“, a po primeru Mađarske vidimo i među nekima koje su pod pritiskom zapadnog bezbednosnog mehanizma svojevremeno priznale ovu političku tvorevinu.

Ovaj proglas se ne upućuje današnjem režimu u Srbiji, koji uživa zaštitu zapadnih sila radi postepene predaje „Kosova“. On je upućen srpskoj javnosti – onim građanima koji su otvoreni i sposobni da prihvate razumne korake u spasavanju zemlje od daljeg ubrzanog propadanja. Sastavljači proglasa nemaju nameru da se obraćaju nekoj politički određenoj grupi – stranci, koaliciji, opoziciji, pokretu, struci ili profesionalnoj organizaciji. Proglas se upućuje svim ljudima ove zemlje koji vide provaliju, veleizdaju Kosova i Metohije i u stanju su da procene posledice. Obraća se ljudima koji mogu da shvate međuuslovljenost režimske predaje Kosova i Metohije, s jedne strane, i rasipničke ekonomske politike, veresije prirodnih resursa, primitivne kulturne politike i stranačke privatizacije državnog budžeta, s druge strane. Ako se sve to odvija pod deklarisanim politikama „evropskog puta“ i „regionalnog mira“, onda nešto duboko nije u redu sa takvim putem i takvim mirom.

U suočavanju sa ovim očiglednostima, Srbija mora da prekine ponižavajuće razgovore koji vode stanju njene potpune kolonijalizacije. Zemlja i narod koji su prolazili kroz slična istorijska iskušenja i nalazili izlaz ne bi smeli u ovoj generaciji da padnu ispod zadatka koji im nameće stihija nepovoljnih okolnosti.

U Beogradu, 27. maja 2024.

Proglas možete da potpišete ovde.

Prvi potpisnici:

 1. Predrag Adamović, zadužbina „Baštionik“
 2. Prof. dr Slobodan Antonić
 3. Prof. dr Siniša Atlagić
 4. Prof. dr Zoran Arsović
 5. Danilo N. Basta, akademik SANU
 6. Prof. dr Dragiša Bojović
 7. Prof. dr Siniša Borović, general
 8. Prof. dr Pavle Botić
 9. Prof. dr Boris Brajović, protojerej-stavrofor
 10. Prof. dr Slobodan Vladušić
 11. Dr Žarko Vojinović
 12. Srđan Volarević, književnik
 13. Aleksandar Vujović, urednik „Novog Standarda“
 14. Prof. dr Slobodan Vujošević
 15. Prof. dr Igor Vuković
 16. Dr Nebojša Vuković, naučni saradnik
 17. Vladan Vukosavljević, pravnik
 18. Marinko Vučinić, publicista
 19. Dr Stevan Gajić, naučni saradnik
 20. Miljan Glišić, reditelj
 21. Prof. dr Irina Deretić
 22. Spomenka Deretić, novinar
 23. Dr Vladimir Dimitrijević, naučni saradnik
 24. Dr Dušan Dostanić, naučni saradnik
 25. Prof. dr Dragana Drakulić-Prijma
 26. Prof. dr Jovan Dušanić
 27. Prof. dr Aleksandar Đikić
 28. Prof. dr Darko Ristov Đogo, protojerej-stavrofor
 29. Prof. dr Đorđe Đurić
 30. Dr Miša Đurković, naučni savetnik
 31. Igor Ivanović, publicista
 32. Prof. dr Ivan Ivić
 33. Dr Slobodan Janković, viši naučni saradnik
 34. Dr Marija Jeftimijević Mihailović, viši naučni saradnik
 35. Prof. dr Bojan Jovanović
 36. Miodrag D. Jovanović, prvak opere NP u Beogradu
 37. Vesna Kapor, književnica
 38. Prof. dr Zoran Kinđić
 39. Dr Snežana Kirin, naučni savetnik
 40. Prof. dr Bojan Kovačević
 41. Prof. dr Duško M. Kovačević
 42. Prof. dr Miloš Ković
 43. Prof. dr Leon Kojen
 44. Dr Vladimir Kolarić
 45. Prof. dr Časlav Koprivica
 46. Prof. dr Dušan Krcunović
 47. Prof. dr Miodrag Kulić
 48. Aleksandar Lazić, urednik „Stanja stvari“
 49. Prof. dr Aleksandar Lipkovski
 50. Dr Marinko Lolić, naučni saradnik
 51. Mihailo Medenica, pisac
 52. Miroslav Cera Mihailović, pesnik
 53. Sofija Mojsić, naučni saradnik
 54. Prof. dr Slobodan Orlović
 55. Prof. dr Dragoljub Petrović
 56. Prof. dr Valentina Pitulić
 57. Prof. dr Aleksandar Popović
 58. Prof. dr Mitra Reljić
 59. Mr Radojka Cicmil-Remetić
 60. Slobodan Remetić, akademik ANURS
 61. Prof. dr Ratko Ristić
 62. Prof. dr Slobodan Samardžić
 63. Pro. dr Aleksandar Sedmak
 64. Dr Simon Sedmak, naučni saradnik
 65. Prof. dr Vojislav Simonović
 66. Prof. dr Dobrivoje Stanojević
 67. Prof. dr Milomir Stepić
 68. Milun Stijović, istraživač saradnik
 69. Prof. dr Rada Stijović, naučni savetnik
 70. Slobodan Stojičević, publicista i prevodilac
 71. Dr Slavenko Terzić, akademik SANU
 72. Prof. dr Srđa Trifković
 73. Prof. dr Aleksandar Ćorac
 74. Dr Dragan Hamović, naučni savetnik
 75. Prof. dr Đorđe Čantrak
 76. Doc. dr Duško Čelić
 77. Prof. dr Ljiljana Čolić
 78. Prof. dr Zoran Čvorović
 79. Nikola Šijan, produkcija „HelmKast“

 

Naslovna fotografija: Radomir Jovanović/Novi Standard

 

Izvor Pokret za odbranu Kosova i Metohije

 

BONUS VIDEO:

Politika
Pratite nas na YouTube-u