Demokrate spremaju smenu Bajdena nakon katastrofe u debati?

Šuška se da partijski moćnici i porodica Obama pokreću plan da skinu Bajdena sa liste pred Konvenciju u Čikagu koja se održava u avgustu. Možda je sve vreme to i bio plan

„Zaista ne znam šta je rekao na kraju rečenice. Mislim da ni on sam ne zna.” Donald Tramp je – uprkos svim svojim manama – uvek imao sposobnost da izrazi ono što svi misle. Gorenavedenim rečima, izrečenim sinoć na Si-En-En-ovoj debati, nakon što je njegov oponent zbunjeno promrmljao još jedan odgovor, gotovo je sahranio Bajdenovo predsednikovanje.

Bajden bi mogao, na mišiće, da se progura kroz Nacionalnu konvenciju Demokratske stranke u avgustu. Ali teško je shvatiti kako bi njegov mandat mogao trajati mnogo duže. On se mora povući ili biti sklonjen u stranu, u protivnom će ga američka javnost uskoro izbaciti iz igre. Sa ovom brzinom propadanja, možda neće ni doživeti 2025. godinu.

Tokom poslednje četiri godine, suočeni sa sve jačim dokazima, demokrate i njima bliski mediji su insistirali na tome da je Džo Bajden sposoban i da je svaka priča o njegovoj slabosti, zapravo, republikanska podmetačina. Tako su nam rekli da su snimci, na kojima se jasno vidi koliko se Bajden muči, bili „jeftini lažnjaci”. Iza zatvorenih vrata, Bajden je, navodno, oštroumniji nego ikad.

Kraj laži

Sinoć je konačno došao kraj svim tim lažima. Izvori bliski Demokratskoj stranci su saopštili da je Bajden bio prehlađen. Pošteno govoreći, zvučao je promuklije nego obično. Ali njegove vijugave rečenice i njegovi prazni pogledi bili su isuviše poznati. Aktuelni američki predsednik je morao iskoristiti sinoćnu debatu da dokaže narodu kako može služiti još četiri godine, a uradio je upravo suprotno.

Govoreći o ekonomiji, programu zdravstvene zaštite (Medicare), abortusu, ratovima u svetu, imigraciji – praktično o svakoj temi – Bajden je zvučao nepovezano, zbunjeno i slabašno. Ni Tramp nije bio „Ciceron”, i on je zvučao zbunjeno o određenim temama i dao je nekoliko „autogolova”. Na primer, njegova izjava da smo „šestog januara bili poštovani u celom svetu” (misleći na dan kada su se njegove pristalice pobunile na Kapitol hilu), izazvala je podsmeh.

Džo Bajden na Si-En-En-ovoj debati protiv Donalda Trampa (Foto: Will Lanzoni/CNN)

Ali Tramp je uspeo da obuzda svoju sklonost ka praznozboru i vređanju. On nije morao da bude dobar, jer je Bajden bio toliko loš. Format debate – za koji su republikanci smatrali da je Si-En-En osmislio da pomogne Bajdenu – na kraju je pomogao Trampu. Mikrofoni kandidata su bili isključeni kada nisu govorili, što je sprečilo Trampa da pokaže svoju lošiju stranu. Tačnije, nije mogao da prekida suparnika kao razdražljivo dete. Podeljeni ekran je, takođe, naglasio Bajdenovu slabost – on je često gledao „miljama daleko”, dok je Tramp govorio.

Sve u svemu, bilo je to tužno za gledanje. Demokrate su sada u potpunoj panici. Šuška se da partijski moćnici i porodica Obama pokreću plan da skinu Bajdena sa liste pred Konvenciju u Čikagu, koja se održava za manje od dva meseca. Možda je sve vreme to i bio plan – održati ranu debatu da bi se jasno utvrdilo da li Bajden može da funkcioniše ili ne, a zatim, ako ne uspe – krenuti protiv njega.

Često se govori da je Bajdenova supruga Džil jedina osoba koja bi mogla da ga ubedi u podnošenje ostavke. Ali izgleda da je Džil odlučna da on nastavi borbu, ma koliko to bilo ponižavajuće za oboje. Na događaju nakon sinoćne debate, prva dama se obratila okupljenima, zajedno sa svojim suprugom. „Džo, uradio si sjajan posao”, rekla mu je kao da razgovara sa malim detetom. „Odgovorio si na svako pitanje!” Na to se on glupavo nasmešio. Bio je to još jedan tužan spektakl. Niko više ne veruje u Džoa Bajdena.

 

Naslov i oprema teksta: Novi Standard

 

Izvor: The Spectator

 

Prevod: Mihailo Bratić/Novi Standard

 

Naslovna fotografija: Austin Steele/CNN

 

BONUS VIDEO:

Svet
Pratite nas na YouTube-u