Huavej prodire u nove oblasti i nastavlja da raste

Huavej se kreće u pravcu širenja palete svojih proizvoda i ulaska u sfere u kojima bi mogao ugroziti američku dominaciju u informacionim tehnologijama. To uključuje čipove za veštačku inteligenciju, ali i softvere

Teško da prođe dan a da se kineski telekomunikacioni i tehnološki gigant Huavej ne pojavi u vestima. Kompanija je direktna meta američkih sankcija već pet godina, što čini njen trajni tržišni uspeh i ekonomski i geopolitički značajnim.

Američke sankcije protiv konglomerata iz Šenžena intenzivirane su 2018. godine kada je dodat na „spisak sankcionisanih entiteta” Ministarstva trgovine. Uzimajući u obzir zavisnost od zapadne tehnologije, SAD su predviđale propast Huaveja.

Umesto toga, suočen sa znatnim opadanjem prihoda i tehnološkim slomom, generalni direktor kompanije Ren Zengfej (Ren Zhengfei) je istakao na internom sastanku da se „Huavej bori za opstanak… od toga da li ćemo preživeti zavisi budućnost kompanije”. Renovo vojničko iskustvo unelo je revolucionarni duh u kompaniju još od njenog začetka. Koristeći se vojnom terminologijom, rekao je: „Vreme je da uzmemo oružje u ruke, osedlamo konje i stupimo u bitku”.

Uprkos pojačanim izvoznim ograničenjima koja je uveo Vašington tokom prethodnih pet godina, Huavej je izgleda uspeo da se podigne iz pepela, te ojača nezavisnost svog lanca snabdevanja i tehnološku samodovoljnost. U stvari, uprkos ovim ograničenjima, Huavej se izgleda kreće u pravcu proširenja svog proizvodnog asortimana i ulaganja u oblasti u kojima može da ospori američku dominaciju u globalnoj informacionoj industriji.

Investicioni zamah

Obnovljena strategija Huaveja velikim delom se zasniva na delovanju njegovog investicionog ogranka Habl (Hubble), koji nastoji da kupi mali udeo u ključnim snabdevačima u oblasti novih tehnologija koji potencijalno mogu da donesu prednost za domaće Huavejevo istraživanje i razvoj i da tako umanje zavisnost od zapadnih kompanija. Od pokretanja 2021. godine, Habl je investirao u najmanje 107 tehnoloških startapova.

Očekuje se da Hablovo investiranje u Fokuslajt tehnolodžiz (Focuslight Technologies; proizvođač fotolitografske opreme) i Suzu everbrajt fotoniks (Suzhou Everbright Photonics; proizvođač čipova na bazi galijum nitrida) pospeši kinesko nastojanje da umanji zavisnost od Zapada i njegovih saveznika. Hablovo znatno investiranje u Hužou kemikals (Xuzhou Chemicals) omogućava kompaniji da napravi prodore u oblasti tehnologija fotootpornosti (koje se koriste u litografiji) te da umanji svoju zavisnost od japanskih firmi.

Štand Fokuslajt tehnolodžisa na China International Optoelectronic Expo u Šenženu, septembar 2018. (Foto: Focuslight)

Druga tehnologija u kojoj je Huavej ostvario prodore su čipovi na bazi silicijum karbida (SiC) – jedna od oblasti koje nisu pogođene američkim sankcijama. Habl je investirao u četiri vodeće kompanije koje proizvode materijale za ovu vrstu čipova. Ovi startapovi obuhvataju oko 32% tržišnog udela za vafere od silicijum karbida, gde je nekada dominirala nemačka firma Infineon tehnolodžiz (Infineon Technologies). Ovo takođe pomaže ostvarenju plana Kine da postigne nezavisnost lanca snabdevanja, pošto su i čipovi na bazi silicijum karbida i oni na bazi galijum nitrida krucijalni za kinesko nastojanje da postane lider u proizvodnji električnih vozila i snabdevanju obnovljivim izvorima energije.

Kako kineske firme zadobijaju sve veći značaj u oblasti proizvodnje instrumenata za izradu čipova, očekuje se da cena ovog hardvera na svetskom tržištu opadne zbog kineske politike niskih cena. Nastojanje da se zadobije kontrola nad lancem snabdevanja koji je otporan na američke sankcije takođe ukazuje da Huavej deluje u skladu sa proaktivnom strategijom izbegavanja bilo kakvih budućih ograničenja na ove čipove.

Nepoznata teritorija

Sfera softvera, koja je kineska slaba karika i ključna sfera zavisnosti od Zapada, oblikuje neverovatnu Huavejevu obnovu. Huavejev domaći operativni sistem za mobilne telefone Harmoni (Harmony OS) nadmašio je tržišni udeo Epla (Apple) u Kini u prvom kvartalu 2024. godine. Prema Huaveju, prodato je 900 miliona uređaja koje pokreće ovaj operativni sistem. Operativni sistem koji je privlačio veliku pažnju javnosti sada je drugi najzastupljeniji na svetu – sa tržišnim udelom od 17% – odmah iza Androida.

Ričard Ju, rukovodilac Huavejevog sektora široke potrošnje, istakao je da je „Harmoni ostvario značajne prodore. Možete slobodno reći da smo za 10 godina postigli ono za šta je našim evropskim i američkim konkurentima bilo potrebno 30 godina”. Popularnost operativnog sistema Harmoni demonstrirana je rekordnom prodajom Huavejevog novog pametnog telefona Pura 70 (Pura 70). Prodaja Huavejevog telefona porasla je 72% u prvih pet meseci 2024. godine. Huavej je od tada inkorporirao operativni sistem Harmoni u nekoliko drugih uređaja, uključujući tablete, televizore i satove. Za Huavejevu najnoviju verziju „čistog” operativnog sistema Harmoni tvrdi da ne sadrži nijednu liniju koda koja potiče od Androida.

Često se tvrdi da su američka ograničenja uvedena kineskoj visokotehnološkoj industriji kontraproduktivna, pošto podstiču kinesku unutrašnju tražnju za domaćim proizvodima. Huavejev oporavak je upečatljiva demonstracija ovog trenda. Huavej je nedavno izvestio o povećanju tržišnog udela svojih telefona na domaćem tržištu sa 9,3 na 15,5 odsto 2023. godine, što je dovelo do toga da Epl padne na treće mesto u prvom tromesečju 2024. godine sa tržišnim udelom od 20 procenata. Epl je potom bio prinuđen da snizi cene za kineske kupce kako bi zadržao konkurentnost.

Posetioci isprobavaju Huavejeve mobilne telefone na sajmu u Šangaju, jun 2024. (Foto: China daily)

Budući da sve više kineskih domaćih firmi radi u sinergiji kako bi se izborile u ovoj tehnološkoj bici, očekuje se da će domaća prodaja Huavejevih proizvoda i dalje rasti. Sa sopstvenim domaćim operativnim sistemom, Huavej nastoji da okonča oslanjanje kineskih proizvođača pametnih telefona na Guglov Android. Uz rastuću popularnost kod kuće, nema sumnje da će Huavej širiti operativni sistem Harmoni i u inostranstvu – uz prilagođavanje potrošačima i niže cene – te će tako ugroziti Androidovu dominaciju.

Kako bi pojačao nastojanja da osnaži kapacitete u oblasti klaud računarstva, Huavej je načinio znatne pomake u unapređenju svog sistema upravljanja kroz inovativna rešenja. Početkom ove godine, Huavej je pokrenuo Meta i-ar-pi sistem (Meta ERP system), interni softver za raspoređivanje resursa preduzeća nad kojim ima potpunu kontrolu.

Ova pojačana usredsređenost na tehnologije klaud računarstva odražava se i Programom podsticaja programera, čiji je cilj da pripremi 3.000 programera za dalje širenje tehnoloških ekosistema kao što su Kunpeng (Kunpeng), Askend (Ascend), operativni sistem Harmoni (HarmonyOS) i Huavej Klaud (Huawei Cloud). Povrh toga, Huavej je uveo novo Rešenje za modernizaciju glavnog okvira koje obezbeđuje sinergiju hardvera za klaud računarstvo i rešenja za specifične slučajeve, što pomaže da se uspostavi otvorena arhitektura za moderne temeljne sisteme klaud računarstva.

Tehnološka politika Kine

Glavni segment američkih nastojanja da obogalji Kinu jeste hardver koji Huavej ne može da uzme zdravo za gotovo. Huavejev novi pametni telefon Pura 70 – takmac Ajfona – je zasnovan na istom sedmonanometarskom procesoru (N+2) kao i Huavejev Mejt 60 Pro (Huawei Mate 60 Pro), koji je dospeo na naslovne strane prošle godine zbog oslobađanja od američkih sankcija. Za razliku od serije Mejt 60, koja koristi En-ej-en-di (NAND) memorijski čip kompanije Es-kej Huniks (SK Hynix), za memorijski čip koji se koristi u Puri kaže se da je rezultat domaćeg dizajna Huavejevog ogranka Ejč-aj silikon (Hi-Silicon).

Ističući napredak deamerikanizacije, Ren je tvrdio da je u poslednje dve godine firma zamenila 13.000 stranih delova kineskim delovima. Huavejevo najviše rukovodstvo tvrdi da su se proizvodi kompanije pokazali boljim od konkurenata. Ju tvrdi da se njihov Askend (Ascend) procesor pokazao 1,1 put efikasnijim od drugih sličnih uređaja u treniranju velikih jezičkih modela i da je njihova infrastruktura za veštačku inteligenciju tik iza Envidie (Nvidia). Nenamerno, govoreći o rastućoj domaćoj potražnji, Envidijin direktor je nedavno naznačio da upravo Huavej vidi kao najvećeg konkurenta.

Rotirajući predsednik Huaveja Erik Ksu pokazuje novi AI čip kompanije Askend na promociji u Šenženu, 23. avgust 2019. (Foto: Huawei)

Nesumnjivo, Huavejevo delovanje odražava najnovije stavove kineske vlade o tehnološkoj politici. Huavejevo naglašeno fokusiranje na klaud tehnologije pokazuje rastući značaj podataka u tekućoj trci u oblasti tehnologija veštačke inteligencije. Sa Huavejevim delimično uspešnim stupanjem na prethodno nepoznatu teritoriju – klaud računarstvo i operativne sisteme za mobilne uređaje – Huavejeva strategija je očigledno agresivna i usmerena prema potiskivanju američkog tehnološkog vođstva sa kineskog tržišta. Pošto Kina nastoji da ubuduće dodatno komercijalizuje ove tehnologije, dugoročna vizija jeste da se ponudi kineska alternativa globalnom tržištu informacionih proizvoda i usluga.

 

Naslov i oprema teksta: Novi Standard

 

Izvor: thediplomat.com

 

Prevod: Miloš Milojević/Novi Standard

 

Naslovna fotografija: China daily/IC

 

BONUS VIDEO:

Svet
Pratite nas na YouTube-u