Čepurinov oproštajni govor: Rusija će Srbiju štititi ako bude potrebno

„Biti u Srbiji sedam godina na funkciji ruskog ambasadora je odgovoran, plemenit i zahvalan posao. A i poučan“, rekao je on

Srbija može da računa na čvrstu podršku Rusije, razumevanje i zaštitu, ako bude potrebno, rekao je ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin u govoru na prijemu povodom državnog praznika – Dana Rusije – i za oproštaj povodom završetka diplomatskog mandata

„Nije mnogo zemalja u svetu koje bi, kao Rusija i Srbija, tokom vekova podržavale i razumevale jedna drugu, koje su i danas posvećene unapređenju i širenju bilateralnih veza. Uveren sam da će naša saradnja postati još bogatija i dinamičnija“, rekao je Čepurin. Dvanaesti jun je dan kada svi Rusi dele najsvetlija, najdublja osećanja: aktivnu ljubav prema otadžbini, ponos, odgovornost za sadašnjost i budućnost Rusije. O tome je danas govorio u svojoj čestitki predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin, podsetio je ambasador Čepurin.

„Cenimo svoju istoriju, svoje tradicije. Verujemo u srećnu budućnost naše zemlje. Činićemo sve radi toga. Za mene je ovaj prijem poseban. Završavajući svoj boravak u Beogradu, toplo mislim na mnoge srpske prijatelje i drugove, sa kojima sam imao sreće da se družim po službenoj dužnosti, ali i u svakodnevnom životu. Biti u Srbiji sedam godina na funkciji ruskog ambasadora je odgovoran, plemenit i zahvalan posao. A i poučan“, rekao je on dodajući da je svoju ljubav prema Srbiji pretočio u knjizi eseja o Srbiji i Srbima, koja će biti objavljena u Beogradu i u Moskvi odmah po završetku njegove misije.

Prvi primerak knjige na ruskom jeziku Čepurin je poklonio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, za koga je rekao da je njegovu podršku osećao tokom godina službovanja u Beogradu i koji je izuzetno mnogo uradio za razvoj srpsko-ruskih odnosa. Predsednik Srbije je zahvalio Čepurinu na doprinosu tome da odnosi naših dveju zemalja budu otvoreni i iskreni. „Naši odnosi su danas potpuno drugačiji, mi danas imamo čiste, najčistije odnose, ali ne samo to, mi danas imamo odnose međusobnog poštovanja, razumevanja, rekao bih, iskrene i otvorene“, kazao je Vučić.

Vučić mu je zahvalio i što je, za razliku od mnogih „od nas Srba i od nekih od vas Rusa“ uvek bio čvrsto na zemlji i uvek dobro razumeo koliko je teška pozicija Republike Srbije. „Uvek ste dobro razumeli da nismo veliki kao Rusija i da moramo da vodimo realnu i ozbiljnu politiku. Hvala vam na tome, jer to je bila najveća podrška Srbiji i srpskom narodu“, kazao je Vučić. On je izrazio i iskreno zadovoljstvo zbog činjenice da sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razvija najbolje i najbliže odnose.

Predsednik je izrazio nadu da će uskoro, kada se zajedničkim snagama završi velika srpska svetinja Hram Svetog Save, ponovo biti u prilici da ugosti velikog prijatelja Rusije i velikog prijatelja Srbije Vladimira Putina. „Želim vam srećan praznik i veliki dan za Rusiju, a svaki veliki dan za Rusiju važan je i veliki dan i za Srbiju“, rekao je predsednik Vučić uz reči „živelo srpsko-rusko prijateljstvo“.

Na prijemu, kojem su prisustvovali predsednik Srbije, premijerka Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministri Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Nenad Popović, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, patrijarh Irinej, kao i predstavnici diplomatskog kora, javnog i kulturnog života Srbije, nastupio je čuveni Kubanjski kozački hor.

 

Izvor Sputnjik, 12. jun 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u