Posmrtni ostaci Ljotića biće vraćeni u Srbiju?

Ljotićev grob se danas nalazi neobeležen na području Slovenije

Eventualna ekshumacija posmrtnih ostataka Ante Pavelića i Maksa Luburića u Španiji mogla bi da dovede do toga da se Srbiji vrate posmrtni ostaci Dimitrija Ljotića, vođe organizacije „Zbor“, pišu „Večernje novosti“.

Prema izvorima „Novosti“, Ljotićev grob se danas nalazi neobeležen na području Slovenije i za njega zna manji broj ljudi.

Kako objašnjava list, najave iz Madrida da bi u kontekstu obračunavanja sa Frankovim fašističkim nasleđem Španija mogla da naloži ekshumacije i preseljenje posmrtnih ostataka Pavelića i Luburića u Hrvatsku, da njihovi grobovi ne bi služili kao mesta hodočašća ustašama, otvorili su pitanje da li bi i druge članice EU mogle da postupe isto.

„Tako se spekuliše da bi, ukoliko serija ekshumacija počne, u Srbiji mogli da završe posmrtni ostaci Dimitrija Ljotića, vođe organizacije ’Zbor‘, sahranjenog na tajnoj lokaciji u Sloveniji“, navode „Novosti“.

Kako podsećaju, Ljotić je iz Srbije izbegao posle rata u zapadnu Sloveniju, gde je formirao jedinice pod komandom generala Koste Mušickog, koje bi zadale „završni udarac“ partizanima.

Pozvan je 22. aprila 1945. godine iz Postojne u Šempeter kod Gorice, u štab četničkog vojvode Momčila Đujića, gde je trebalo da se vidi s patrijarhom Gavrilom Dožićem i vladikom Nikolajem Velimirovićem, dodaju „Novosti“.

Ljotić je, ističu, poginuo narednog dana kod Ajdovščine, a njegovo telo je prebačeno u Goricu, gde je obavljena sahrana u praznoj kripti nekog mađarskog grofa.

Pogrebnu službu su obavili Dožić i Velimirović, a vladika Nikolaj je održao posmrtnu besedu, navode „Novosti“.

Ipak, napominju, iako i danas na groblju u Gorici, u severnoj Italiji, stoji spomenik Ljotiću, njegovi posmrtni ostaci se, kako su utvrdili slovenački istoričari, ne nalaze tamo. Prema jednoj verziji, navodi list, grob je prekopan 1947. godine, a telo su Ljotićevi saborci odvezli u nepoznatom pravcu.  Prema drugoj, dodaju „Novosti“, telo je u grobnici ležalo do 1977. godine i potpisivanja Osimskog sporazuma, kada su ga opet iskopali i premestili preživeli saborci.

 

Izvor Sputnjik, 02. avgust 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u