Francuska usvojila zakon protiv nasilnih protesta

U francuskom parlamentu je usvojen zakon koji treba da omogući suzbijanje nasilnih protesta

U francuskom parlamentu je usvojen zakon koji treba da omogući suzbijanje nasilnih protesta, a što bi bio svojevrstan odgovor na anti-vladine demonstracije pokreta „žutih prsluka“ koji traju već tri meseca.

Uprkos kritikama da bi mogao da ograniči građanske slobode, zakon je prošao Narodnu skupštinu sa 387 glasova, pre svega zahvaljujući velikoj većini koju u ovom telu ima vladajuća stranka Republika u pokretu predsednika Emanuela Makrona, prenosi Rojters.

Predstoji razmatranje predloženog zakona u Gornjem domu, Senatu, ali Narodna skupština u ovom procesu ima poslednju reč.

„Antihuliganski“ zakon, kako ga već nazivaju, zabranjuje između ostalog demonstrantima da skrivaju lice, a policiji daje veća ovlašćenja u reagovanju protiv potencijalnih „problematičnih“ demonstranata.Takođe, daje veće pravo lokalnim zajednicama u vezi sa zabranom „problematičnim“ pojedincima da učestvuju u demonstracijama.

Francuski pokret „Žuti prsluci“ i prošle subote je, 12. put zaredom, organizovao proteste u Parizu i drugim francuskim gradovima.

Najviše demonstranata bilo je u Parizu, Bordou, Nantu, Tuluzu i Valansu.

Prema zvaničnim podacima, 2.000 osoba je povređeno od početka održavanja protesta 17. novembra prošle godine.

Istovremeno, 10 osoba je poginulo u saobraćajnim nesrećama povezanim sa aktivnostima „Žutih prsluka“.

 

Izvor Večernje novosti, 05. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u