Usvojen zakon o rezervnom sastavu policije Republike Srpske

Premijer RS Radovan Višković je ranije rekao da će sredstva za rezervni sastav policije biti planirana budžetom za narednu godinu

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije. Za taj zakon glasao je 51 poslanik, uzdržano je bilo 19, a protiv su bila dva poslanika.

Resorni ministar Dragan Lukač je potvrdio da će rezervni sastav policije u RS brojati 20 odsto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava, a to znači da bi moglo da ih bude oko 1.000, ali da neće odmah u startu svi biti regrutovani, već njih 100-200, kako bi prošli obuku, dobili uniformu i bili plaćeni kada budu pozvani na izvršenje zadatka.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je ranije rekao da će sredstva za rezervni sastav policije biti planirana budžetom za narednu godinu.

Predsednik kluba poslanika „Zajedno za BiH“ u Parlamentu RS Edin Ramić odbacio je navode MUP-a RS da se rezervni sastav policije uvodi zbog problema s migrantima na teritoriji tog entiteta, jer ih usmeravaju u Federaciju BiH, javila je Fena.

On je rekao da su predložene izmene u suprotnosti s Ustavom BiH, evropskim konvencijama o ljudskim pravima i Zakonom o krivičnom postupku BiH, u delu koji predviđa mogućnost „legendiranja“, odnosno skrivanja identiteta osoba koje se mogu koristiti kao informatori ili prikriveni istražioci. Ramić je najavio mogućnost da zakon bude osporen, preneo je Tanjug.

 

Izvor Sputnjik, 18. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u