Vang Ji: Amerika izgubila razum i moral, ne može joj se verovati

On je dodao da su SAD iskrene jedino u davanju prioriteta svojoj politici i svom egoizmu, politici jednostranih akcija i zastrašivanja drugih do krajnosti

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u telefonskom razgovoru sa Sergejom Lavrovim rekao je da su Sjedinjene Države već izgubile razum i svaki moral i da im se više ne može verovati.

Šef kineske diplomatije je tu svoju ocenu ugradio u ovaj kontekst:

„Sjedinjene Države prebacuju sopstvenu odgovornost na druge. Koriste pandemiju za diskreditaciju drugih zemalja i okrivljavanje drugih. Ne zaustavljaju se ni pred čim, čak stvaraju vruće tačke i sukobe u međunarodnim odnosima. Zaista su već izgubile razum, moral i poverenje drugih država“.

Vang je dodao da su SAD potpuno iskrene jedino u davanju prioriteta svojoj politici i svom egoizmu, politici jednostranih akcija i zastrašivanja drugih do krajnosti.

„Sjedinjene Države u svojoj politici prema Kini oživljavaju zloglasni makartizam i davno zastareli mentalitet Hladnog rata, namerno izazivajući ideološku konfrontaciju, kršeći međunarodno pravo i osnovne norme međunarodnih odnosa. Kina će odlučno braniti svoje legitimne interese i autoritet zemlje“, rekao je Vang.

Dodao je da „Kina i Rusija, kao odgovorne velike sile, moraju da nastave ne samo sa podizanjem bilateralnih odnosa na još viši nivo, već i da rade zajedno sa zemljama koje imaju objektivan i pravičan stav i žele da se odupru bilo kojoj akciji koja krši međunarodne norme i suprotstavlja se toku istorije, da zajedno održavaju globalni mir i stabilnost i podržavaju globalni napredak i razvoj“.

Donald Tramp je u minulu sredu ponovo optužio Kinu za širenje koronavirusa „na ceo svet“. Dan ranije, odbio je da pregovara o trgovinskom sporazumu s Pekingom, tvrdeći da je Kina udarila po SAD epidemijom.

 

Naslovna fotografija: Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images

 

Izvor Fakti, 18. jul 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u