Vučić čestitao Joanikiju i Krivokapiću, oglasio se i Dodik

Vučić je čestitao mitrolitu Joanikiju i premijeru Krivokapiću, Dodik poručuje da je SPC pokazala snagu

U intervjuu na TV Prva srpski predsednik Aleksandar Vučić komentarisao je događaje u Crnoj Gori i poručio crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću da on neće upravljati Srbijom, dok Srbija ne želi da upravlja Crnom Gorom.

U poslednjih trideset godina, Crna Gora je na svakojake načine pokušavala da upravlja Srbijom – kako preko kriminala, tako i preko funkcionera, rekao je Vučić.

„Mi smo te ljude počistili i nastavićemo to čišćenje”, izjavio je predsednik Srbije.

Prema Vučićevim rečima, nemire na Cetinju indukovao je deo crnogorskih političara. On je ocenio da je dobro da je vlada Crne Gore promenila svoju odluku u vezi ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i čestitao crnogorskom premijeru Zdravku Krivokapiću što je država pokazala da ima instrumente da može da sprovede što je nameravala.

„Najavljivane su tenzije, protesti protiv ustoličenja. Partijski organizovani skupovi. Cetinje je mesto u kojem je preko 90 odsto stanovništva orijentisano protiv SPC, gde postoji izražena mržnja prema svima koji pripadaju nekim drugim narodima sem Crnogorskom. Ali čak ne bih rekao da je to stvarna mržnja, već indukovana od strane dela političara u Crnoj Gori. Bilo je logično očekivati što se zbivalo”, naglasio je Vučić za TV Prva.

Joanikije na važnom mestu, da radi na smanjenju tenzija

Vučić je izjavio je da je na ustoličenom mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju da nastavi da brine o vernom narodu u Crnoj Gori, kao i da radi na smirivanju tenzija.

Vučić je podsetio da je već juče, dan uoči ustoličenja, čestitao mitropolitu Joanikiju.

„On je na veoma važnom mestu, i mora da brine o celokupnom vernom narodu u Crnoj Gori, dodatno da radi na pomirenju na, smanjivanju tenzija, strasti i verujem da će sa patrijarhom Porfirijem, nastaviti to da čini”, rekao je Vučić za TV Prvu.

On je dodao da je naše da sagledavamo posledice I da vidimo šta je na nama da činimo.

Na pitanje da li je bila ugrožena bezbednost patrijarha i mitropolita, Vučić je rekao da je, kada se dolazi na takav način, budući da su na Cetinje došli helikopterom, jasno da stvari nisu jednostavne.

„Oni su sleteli na zemljište iza manastira, uspeli da dođu helikopterom. Sačekali su ih pripadnici specijalne policije i uveli u manastir”, rekao je Vučić.

Dodao je da zna ko ih je čuvao, da su to različiti ljudi, na različitim mestima, ali nije želeo detaljnije da govori o tome.

 

Izvor Sputnjik, 5. septembar 2021.

 

Vučić čestitao mitropolitu Joanikiju i premijeru Krivokapiću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je dobro što je Vlada Crne Gore promenila odluku i da je dozvolila da se održi ustoličenje mitropolita Joanikija.

Vučić je prilikom gostovanja na TV Prva izjavio da su tenzije uoči ustoličenja najavljivane i da su bili očekivani protesti.

„Cetinje je mesto gde postoji izrazita mržnja prema svima koji pripadaju nekim drugim narodima sem crnogorskom, ali čak ne bih rekao da je to stvarna mržnja nego da je indukovana od dela političara. Bilo je logično očekivati što se zbivalo. Ono što je dobro jeste da je Vlada promenila odluku preko noći i čestitam gospodinu Krivokapiću na odluci”, rekao je Vučić i čestitao još jednom izbor mitropolita Joanikija, prenosi Nova.rs.

On rekao da zna ko je obezbeđivao mitropolita Joanikija, ali da mu „ne pada na pamet da kaže o kome se radi”.

„Sve zasluge za obezbeđenje pripadaju vladi Crne Gore. Srpska tajna policija je neko ko prikuplja samo informacije, a onda ih dostavlja nadležnim organima”, jasan je predsednik i podvukao da su ljudi uglavnom zadovoljni ovim ustoličenjem.

On je izjavio da bi bio „obešen” da je on predvodio neke eventualne proteste u Srbiji, kao što je to juče uradio predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

 

Izvor Nedeljnik, 5. septembar 2021.

 

Dodik: „SPC dokazala svoju snagu“

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se pokazalo da je SPC jaka i da će ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija biti završeno.

Dodik je rekao da se narod u Crnoj Gori pokazao i kroz borbu protiv otimanja svetinja, a da je ovo vrhunac dokaza prava crkve na prostoru Crne Gore.

On je napomenuo da je situacija u Crnoj Gori usložena pre nekoliko dana, da predsednik Milo Đukanović opstruiše državu.

„Uzaludno je suprostavljanje”, rekao je Dodik za Televiziju Pink.

 

Naslovna fotografija: Sergej Zabijako/hramvaskrsenja.me

 

Izvor Večernje novosti/B92, 5. septembar 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u