Putin pred nacijom govorio o trećem svetskom ratu i drugim pitanjima

Putinu stiglo 2 miliona pitanja od građana u tradicionalnom godišnjem programu ,,Direktna linija sa ruskim predsednikom“

Rusiji je potrebno dodatnih 8.000 milijardi rubalja (129 milijardi dolara) kako bi realizovala planove ekonomskog razvoja, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u tradicionalnom godišnjem programu „Direktna linija s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom“.

Vladimir Putin je, u programu koji se 16. put emituje uživo, a do čijeg početka je za ruskog predsednika stiglo dva miliona pitanja građana širom Rusije, istakao da je rast ruske ekonomije kratkoročno gledano zagarantovan.

„Sve ukazuje na to da je, kratkoročno gledano, rast zagarantovan“, rekao je Putin, a prenosi ruska agencija Tas.

On je, odgovarajući na pitanje jednog kamiondžije o poskupljenju benzina u Rusiji, istakao da se slaže s njim u konstataciji da cene benzina prebrzo rastu i da je to nešto što je nedopustivo.

Poskupljenje je, kako je istakao, povezano sa nepravilnim regulisanjem u oblasti energetike, zbog čega će vlada preduzeti dodatne mere za stabilizaciju cena benzina.

Predsednik Rusije je zatim nazvao ministra energetike Aleksandra Novaka i pitao ga o koracima koje će Ministarstvo preduzeti po ovom pitanju.

Novak je odgovorio je da je rast cena goriva zaustavljen i da je vlada preduzela hitne mere koje daju efekta.

O TREĆEM SVETSKOM RATU
Odgovarajući na pitanje o trećem svetskom ratu, ruski lider je podsetio na Ajnštajnove reči.

“Ne znam kakvim oružjem će se voditi treći svetski rat, ali četvrti će se voditi palicama i kamenjem“, rekao je Putin.

Ocenio da će treći svetski rat imati najpogubniji uticaj na čovečanstvo.

„Nije bilo globalnih sukoba, jer je u svetu među vodećim silama uspostavljen strateški paritet. Bez obzira koliko to zvučalo neprijatno, reći ću vam. Strah od međusobnog uništenja obuzdavao je i prisiljavao vojne sile da se međusobno poštuju“, naglasio je Putin.

On je dodao i da je vreme da se sedne za pregovarački sto i da se napravi moderna šema evropske i međunarodne bezbednosti.

Osudio je američko povlačenje iz Antibalističkog raketnog sporazuma kao pokušaj da se prekine strateški paritet i dodao da Rusija odgovara na to.

Moderni oružani sistemi, koji su razvijeni i koji će biti korišćeni, sigurno će održati taj paritet, rekao je Putin podsetivši na svoje obraćanje Federalnoj skupštini.

„Ali mi treba da razumemo ovo i mislimo o tome i pronađemo nove forme naše saradnje, koje ispunjavaju modernu realnost“, dodao je ruski predsednik.

Putin se tokom emisije uzdržao da odgovori kada bi odnosi sa Zapadom mogli da se poboljšaju i istakao da Moskva mora da štiti svoje interese.

„Ne mogu da dam tačan vremenski okvir, ali mogu da pojasnim uslove za to. Za Rusiju jasno je da moramo da zaštitimo svoje interese i da to stalno radimo, bez grubih i neobičnih metoda, ali moramo da zaštitimo naše interese u sferama ekonomije i bezbednosti“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima Rusija uvek traži kompromise i dodao da će se pritisak na Rusiju okončati kada zapadni partneri shvate da su metode koje koriste „neefikasne, kontraproduktivne i štetne za sve“.

„Oni Rusiju vide kao pretnju. Oni smatraju da Rusija postaje njihov konkurent. Ja na to gledam kao na pogrešnu politiku“, rekao je Putin.

RUSIJA SE KREĆE PREMA „STABILNOJ BELOJ BOJI“
Tradicionalni godišnji program „Direktna linija s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom“ počeo je pitanjem o sivoj ekonomiji, na koje je ruski lider odgovorio da se Rusija kreće prema „stabilnoj beloj boji“.

Rusija je, prema njegovim rečima, krenula putem održivog ekonomskog rasta, a u prilog tome govori rast industrije i poljoprivrede.

Pitanja upućena šefu ruske države tiču se transportne komunikacije s Krimom, sastanka s američkim predsednikom Donaldom Tampom, situacije u vezi s novinarom Arkadijem Bapčenkom, koji je nedavno inscenirao sopstveno ubistvo u Kijevu….

Pojedinci su postavili predsedniku i ličnija pitanja, kao na primer da li se plaši političkih rivala i da li misli da će ruski fudbalski tim proći grupu na predstojećem Svetskom prvenstvu u Rusiji.

SAD ŠIRE NADLEŽNOSTI VAN SVOJIH GRANICA, DO EVROPE
Ruski predsednik je istakao da SAD godinama šire svoje nadležnosti izvan svojih granica i nastoje da ih prošire i na evropske zemlje.

„Kada sam govorio u Minhenu 2007. godine, a taj govor je često citiran svih ovih godina, bio sam suočen sa činjenicom da su mnoge moje kolege bile ljute smatrajući ga suviše oštrim i neprimerenim. Ali, o čemu sam govorio?“, rekao je Putin.

Podsetio je da je tada rekao da su SAD proširile nadležnosti svojih zakona van svojih granica i da je to neprihvatljivo.

„To se događa danas, ali u odnosu na naše evropske i druge partnere“, zaključio je Putin.

RUSIJA ĆE LANSIRATI 600 SATELITA
Rusija u okviru jedinstvenog programa „Sfera“ planira da lansira 600 komunikacionih satelita u narednih nekoliko godina, izjavio je ruski predsednik.

„Mi imamo sopstveni program, veoma dobar program, novi program koji se zove ‘Sfera’, a koji predviđa lansiranje više od 600 satelita u narednih nekoliko godina, koji će se baviti pozicioniranjem, istraživanjem Zemlje i komunikacijama“, rekao je Putin.

 

Izvor Tanjug/RTS, 07. jun 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u