Patrijarh na KiM: Ovo je naša zemlja

Preostale Srbe u južnoj srpskoj pokrajini je pozvao da ostanu i opstanu, naglasivši da tako čuvaju Kosovo i Metohiju

Obilaskom crkve Svetog Dimitrija i Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, srpski patrijarh Irinej završio je petodnevnu, preduskršnju posetu Kosovu i Metohiji. „Nismo mi upali na ovu zemlju i osvojili je i oteli od nekoga. Ovu nam je zemlju, kako kaže naš pesnik Bećković, Bog darovao i to što nam je gospod darovao, to moramo da čuvamo“, poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarha Irineja su u Mitrovici pored domaćina vladike Teodosija, dočekali vernici, đaci više škola, politički predstavnici Srba. Patrijarh je poručio da je čitavom srpskom narodu potrebno jedinstvo u svemu dobrome, da se ne deli, kao što je to mnogo puta u istoriji činjeno. Preostale Srbe je pozvao da ostanu i opstanu, naglasivši da tako čuvaju Kosovo i Metohiju.

„Braćo i sestre, znajte da niste sami. Naša matična zemlja Srbija misli o vama, crkva se moli Bogu za vas. A vi morate doneti onu sudbonosnu odluku. To nije odluka pojedinca. To je odluka srpskog naroda da ostanete ovde gde ste. Nismo mi upali na ovu zemlju i osvojili je i oteli od nekoga. Ovu nam je zemlju Bog darovao i to što nam je gospod darovao moramo da čuvamo. I ono što smo primili od naših predaka, to moramo i da uvećamo, duhovno i moralno i da to ostavimo u nasleđe, najdragocenije nasleđe, onima koji dolaze posle nas“, rekao je patrijarh.

Istakao je da Srbija i srpska crkva misle o Srbima na Kosmetu i da se za njih bore. „Danas se ovde spominje, dolazi od nekih ljudi, kako Kosovo treba podeliti ili nekim kompromisom rešiti ili na kraju, ima i takvih nažalost, koji smatraju da treba Kosovo da skinemo kao jaram sa leđa. To ne govore pametni ljudi. To ne govore Srbi, to govore oni koji samo nose ime srpsko a daleko su od svega onog što je srpsko“, poručio je patrijarh Irinej.

Podsetio je da je 20 godina živeo u Prizrenu, prestonici dva vladara, i da ne može da zamisli da „njegov Prizren“ ode nekom drugom narodu. „Ko poklanja kuću svoju nekome, nego je čuva kao dar božji. Kakav je to kompromis ne znamo još uvek. Mi želimo kompromis, molimo se Bogu da dođe do kompromisa, ali kompromis u kome će Kosovo i Metohija ostati u Srbiji, a narodu albanskom, ja znam šiptarski narod, a ovo posle zove se albanski narod, da im se da puno prava, dostojanstva ljudskoga, da imaju svoj jezik, svoje pravo, da se po tome ponašaju“, naveo je patrijarh.

Zemlja srpska ne može tuđa da bude nego srpska, rekao je patrijarh Irinej i zaključio: „Ono što se dâ i pokloni, to je za sva vremena izgubljeno“.

 

Autor Andrija Igić

 

Izvor RTS, 16. april 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u