Zatvorske kazne srpskim državljanima za „državni udar“ u CG

Lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora

Optuženi za slučaj terorizma na izborni dan u Crnoj Gori, oktobra 2016. krivi su, saopštilo je danas sudijsko veće na čelu sa sudijom Suzanom Mugošom u Višem sudu u Podgorici. Reč je o prvostepenoj presudi i optuženi će imati pravo žalbe. Viši sud proglasio je krivim i lidere opozicionog Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića. Oni su osuđeni na po pet godina zatvora.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević, kao i vozač DF-a Mihailo Čađenović, prenosi Tanjug.

“Svaki član kriminalne organizacije imao je unapred određen zadatak i ulogu, a u delovanju kriminalne organizacije postojala je spremnost za primenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su svi uračunljivi i svesni svoga dela hteli njegovo izvršenje i znali da je njihovo delo protivpravno”, saopštila je Mugoša. Uoči izricanja presude oko zgrade Višeg suda pojačane su mere bezbednosti. Postavljena je ograda, a Njegoševa ulica je zatvorena.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su danas na po pet godina zatvora, odlukom veća sudije Suzane Mugoše, koje je oglasilo krivim sve optužene u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine. Mugoša je kazala da je Šišmakovu određena kazna od 15 godina zatvora, a Popovu od 12 godina, dok je Dikić osuđen na osam godina.

Optuženi Ristić i Bogićević osuđeni su na po sedam godina zatvora. Maksić je kažnjen zatvorskom kaznom od godinu i devet meseci. Đorđeviću je izrečena zatvorska kazna od godinu i po, kao i Dušiću i Čađenoviću. Milićeva je osuđena na tri godine zatvora. Hristićeva je uslovno osuđena na godinu dana.

Mugoša je rekla da je cilj kriminalne organizacije bio da zastraše građane, povrede ustavne strukture Crne Gore, spreče ulazak Crne Gore u NATO savez. Kako je navela, članovi organizacije bili su uračunljivi i svesni svog dela i hteli su da ga izvrše, znajući da je nelegalno. Postupak protiv Ananija Nikića je razdvojen jer se on nalazi u Rusiji koja mu je ranije dodelila status izbeglice, pa je iz tih razloga odbila njegovo izručenje.

SDT koga u ovom procesu zastupa Saša Čađenović zatražio je da se Šišmakov i Popov kazne maksimalnom kaznom zatvora, dok je za Mandića i Čađenovića prdložio strože kazne, a za Kneževića blažu. Advokati optuženih zatražili su oslobađajuće presuda za svoje branjenike. Oni su kazali da su materijalni dokazi suprotni sa izjavom svedoka saradnika Saše Sinđelića.

 

Izvor Politika, 09. maj 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u