Bojan Dimitrijević: Naša država mora promeniti odnos prema srpskoj istoriji

U 44. epizodi emisije Dijalog razgovarali smo sa dr Bojanom Dimitrijevićem, istoričarom i zamenikom direktora Instituta za savremenu istoriju.

Da li je Nemačka htela da zaobiđe Jugoslaviju u svom pohodu na Sovjetski Savez i kako se dogodilo da Jugoslavija ipak bude uvučena u rat 1941. godine? Kakva je uloga komunističke partije u puču 27. marta? Kakva je istorijska uloga kolaboracionističke vlade generala Milana Nedića? Šta je ključ nesporazuma između Milana Nedića i Dragoljuba Mihailovića? Šta je bila ključna strategijska greška srpskog nacionalnog pokreta otpora? Da li su i Ravnogorski i Partizanski pokret u jednom trenutku pregovarali o saradnji na nacistima i postoji li razlika u karakteru tih pregovora? Kakve su tačno razlike u konceptu jugoslovenstva između Partizanskog pokreta, Ravnogorskog pokreta i ZBOR-a? Zašto se Hrvatska i Srbija potpuno drugačije odnose prema ratovima u 90-im i ličnostima koje su u njima učestvovale?

O ovim i drugim pitanjima u 44. epizodi emisije Dijalog razgovarali smo sa dr Bojanom Dimitrijevićem, istoričarom i zamenikom direktora Instituta za savremenu istoriju.

Za više sličnih sadržaja pretplatite se na naš kanal klikom na OVAJ LINK i pratite našu Fejsbuk stranicu (facebook.com/novistandard).

Video
Pratite nas na YouTube-u