Vučić: Evropski savet odlučio da EU sme da uvozi rusku naftu, a da Srbija ne sme

On je naveo da su Evropljani sebi ostavili mogućnost da posluju sa Gaspromnjeftom, uvoze i izvoze od Rusa, ali da treće zemlje, gde su preduzeća ili kompanije ili rafinerije u vlasništvu Rusa, ne mogu da uvoze ili izvoze naftu

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas građanima da, uprkos lošim vestima koje stižu iz sveta, ne treba da sumnjaju u svoju državu koja će se izboriti sa svim poteškoćama.

Vučić je tokom posete fabrici za proizvodnju turbo punjača nemačke kompanije „BMTS Technology“ u Novom Sadu rekao da taman kada misli da su prošle loše vesti, stignu nove.

„Ljudi ne treba da sumnjaju da ćemo da se borimo i izborimo sa svim teškoćama“, poručio je Vučić.

Od čelnika fabrike je saznao da će fabrika ove godine zaposliti još radnika i imati ukupno 311 zaposlenih, a do kraja 2024. godine ukupno 454 radnika.

Istakao je da je u fabrici sve automatizovano i da će fabrika, iako nema puno zaposlenih, imati povećan izvoz, što je značajno za srpsku ekonomiju.

„Sve veći deo tržišta zahvataju od BMV-a, Stelantisa, Bentlija, Dajca… Novi Sad do pre neku godinu nije imao nijednu novu fabriku, a sada postaje centar“, naglasio je Vučić.

Predsednik je rekao da je svaka fabrika kao dete za koje se treba boriti i da je srećan za svaku novu fabriku koju je država pomogla.

Vučić se pre obilaska pogona sastao s rukovodstvom kompanije.

„BMTS Technology“ je počela sa radom u Novom Sadu krajem 2020. godine, a prvi proizvodi sišli su sa fabričkih traka 25. novembra te godine.

U fabrici u Novom Sadu, u kojoj trenutno radi oko 200 ljudi, a u planu je da do 2026. bude zaposleno 500, sastavljaju se turbo punjači visoke efikasnosti za putna i komercijalna vozila, kao i druge visokokvalitetne komponente za autoindustriju.

Proizvodni kapacitet ove fabrike iznosi oko dva miliona turbo punjača godišnje.

Pregovori posle izbora, siguran u najbolju cenu

Predsednik Srbije rekao je danas da se trenutno ne vode suštinski pregovori s Rusijom o novom ugovoru za uvoz gasa, da će ih biti nakon izbora, i izrazio je uverenje da će Srbija dobiti najbolju cenu u Evropi.

Vučić je, na pitanje o izjavi direktora Srbijagasa koji je najavio početak pregovora s Rusijom o novom ugovoru oko isporuke gasa, i pitanje kakva je pozicija, šta se može očekivati, imajući u vidu da je Srbija podržala po prvi put sankcije u vezi Ukrajine, rekao da su zabrinuti za naše odnose oni koji govore o uvođenju najgrubljih sankcija.

On je istakao da Srbija prema Rusiji nije uvodila sankcije.

„Što se gasa tiče, neće biti suštinskih pregovora pre izbora. Oni koji dobiju poverenje građana moći će da pregovaraju. Važno je da pokušamo da za naše građane obezbedimo što je najbolje i najjeftinije moguće. Ako ne bude nekih drugih smetnji, kao prekida gasovoda, što se desilo na Jamalu, to jest ako se takve stvari ne budu dešavale s Bugarskom, jer i ona u velikom procentu zavisi od ruskog gasa, verujem da ćemo imati povoljnu cenu“, rekao je Vučić.

On je kazao da će cena biti nešto drugačija u odnosu na cenu pre pola godine ili pre godinu dana.

„Verujem i siguran sam da ćemo imati najbolju cenu u Evropi. Ali ko može garantovati da će sve funkcionisati. Da zavisi od nas, danas bih mogao da kažem da bismo bili u tri evropske zemlje s najpovoljnijom cenom“, naglasio je Vučić.

Rekao je da ga raduje kada otvara fabrike, pokreće pogone, dovodi investitore, jer je to važno u ovoj situaciji.

Ukazao je na ogromne probleme sa kojima se suočava zemlja u obezbeđivanju robe.

„Nijedno osiguravajuće preduzeće neće da da garancije za prevoz robe preko Crnog mora do Konstance. Postavlja se pitanje odakle da dovozimo, ali snalazimo se. Imaju neke stvari o kojima ću, kada ih budemo dobro proučili narednih dana, obavestiti ljude“, rekao je on, dodajući da se radi o stvarima koje su plod sankcija EU.

Istakao je da će u Srbiji biti svega dovoljno i da će se truditi te cene budu među najnižima na evropskom kontinentu.

I u teškim danima za svet Srbija otvara fabrike

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom posete fabrici za proizvodnju turbo punjača nemačke kompanije „BMTS Technology“ u Novom Sadu da je taj grad, zahvaljujući velikom broju novih fabrika, postao najznačajniji centar autoindustrije u Srbiji i da je srećan što može da obilazi nove fabrike u zemlji čak i u ovoj situaciji.

Istakao je da se Srbija bori i otvara nove fabrike čak i u vreme teških dana za ceo svet i poručio da će država nastaviti da se bori za nove investitore i daje im podršku.

Vučić je rekao da BMTS planira dugoročno da ostane u Srbiji, sve dok se budu proizvodili klasični automobili i ne bude potpuno prešlo na električna vozila.

„Važno je da oni dugoročno razmišljaju o Srbiji. A kako je krenulo i koliko vidim, evropski ministri su rešili da vrate i ugalj i nuklerke, sve što su nama zabranjivali do pre tri meseca. Tako da bi onda neke stvari mogle da traju i duže“, naveo je Vučić.

Ističe da Srbija u teškim danima za Evropu i ceo svet otvara nova fabrike, povećava broj zaposlenih i izvoz.

Investicije ne prestaju da dolaze u našu zemlju, poručio je predsednik.

Vučić je poručio da kinesko-nemačka kompanija BMTS može i dalje da računa na podršku države Srbije.

Rekao je da nije mala stvar što planiraju da zaposle do 2024. godine 454 radnika i ukupno više od 500 radnika da imaju do 2026. godine.

Vučić je kazao da će biti čak otvorena i dodatna autobuska linija kako bi kompanija mogla da preveze sve radnike.

Novi Sad je postao najznačajniji automobilski centar za celu Srbiju, istakao je on i dodao da je industrijska zona u tom gradu postala impresivna i da će zahvaljujući tolikim investitorima biti više novca za razvoj lokalne infrastrukture.

„Za Srbiju je važno da razumemo da je naš najvažniji zadatak da dovodimo investiore i radujemo se zato svakoj novoj fabrici i borimo za njih i u ovim užasnim uslovima. Moramo da radimo i pet puta više sada da bismo mogli da idemo napred i obezbeđujemo sigurnost za našu decu“, istakao je Vučić.

Poželeo je kompaniji BMTS da povećaju broj turbina i izvoz sa 140.000 na dva miliona godišnje i poručio da će im Srbija obezbediti najbolje uslove za rad.

„BMTS Technology“ je počela sa radom u Novom Sadu krajem 2020. godine, a prvi proizvodi sišli su sa fabričkih traka 25. novembra te godine.

Aba: Na Bentli auto delovima već piše „Proizvedeno u Srbiji“

Globalni potpredsednik za proizvodnju u korporaciji „BMTS“ Emanuel Aba izjavio je danas da njihova fabrika u Novom Sadu, koja proizvodi auto delove za globalne proizvođače automobila, trenutno zapošljava 200 visokokvalifikovanih radnika, a da je do kraja 2026. godine u planu da zaposle još 300.

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao danas njihovu fabriku u Novom Sadu i poručio im da mogu da računaju na podršku Srbije kako bi proizvodili neometano, Aba je zahvalio predstavnicima vlasti na podršci i istakao da je Srbija pouzdan partner.

Istakao je da je gradnja fabrike u Novom Sadu počela 2019. godine, da je počela sa radom 2020. godine, i da se u njoj proizvodi 140.000 turbo punjača godišnje, a da je plan da do 2026. bude proizvedeno dva miliona turbo punjača za automobile.

Aba je naveo i da ta kompanija do 2026. očekuje prihod od 300 miliona evra.

Naveo je da u fabrici trenutno radi 200 ljudi, a da je u planu da do 2026. bude zaposleno ukupno 500 i to visokokvalifikovanih radnika.

Kazao je i da se u Srbiji proizvode delovi za velike automobilske kompanije kao što su BMV, Ford, Bentli, Folksvagen, Stelantis…

„Na delovima za Bentli već piše ‘Proizvedeno u BMTS fabrici u Srbiji'“, rekao je Aba i dodao da je fabrika u Novom Sadu najmlađa fabrika kompanije BMTS.

Objasnio je da BMTS proizvodi turbo punjače za automobile globalnih proizvođača automobila, a da je nastala 2008. godine kao zajedničko ulaganje kompanija Bosch i Mahle, dok 2018. Fountain West (društvo sa privatnim kapitalom) postaje nov vlasnik.

Odluka Evropskog saveta biće komplikovana za Srbiju

Predsednik Vučić rekao je da će se posle odluke Evropskog saveta o sankcijama Rusiji kojima je obuhvaćen i Gaspromnjeft Srbija naći u veoma komplikovanoj situaciji ako ne bude izuzeta.

On je to rekao danas u Novom Sadu na pitanje da li je odluka Evropskog saveta po pitanju Gaspromnjefta stigla i šta bi to značilo za Srbiju i koliko bi je pogodilo.

„Sinoć sam upoznat sa odlukom Evropskom saveta. Šefovi vlada EU su doneli tu odluku koja je za nas čudna. Od sinoć razgovaramo i sa Evropljanima i sa našim američkim partnerima, a od jutros i sa ruskim partnerima i ne želim da iznosim političke stavove sve dok ne analiziram odluku“, rekao je Vučić.

On je naveo da je suština u tome da su Evropljani sebi ostavili mogućnost da na svojoj teritoriji posluju sa Gaspromnjeftom, uvoze i izvoze od Rusa, ali da treće zemlje, gde su preduzeća ili kompanije ili rafinerije u vlasništvu Rusa, ne mogu da uvoze ili izvoze naftu.

„To će reći, nisu kaznili Ruse, nisu kaznili sebe, kaznili su nas“, konstatovao je Vučić.

On je rekao da ne želi da priča o svim reperkusijama, ali da se radi na rešavanju tog problema.

„Mučili smo se celu noć, gledamo kako da rešimo te probleme i rešićemo. Jutros smo razgovarali sa Rusima, tu imamo tri opcije i ako Srbija ne bude izuzeta iz tih odluka u roku od 48 sati, obavestiću vas o tome“, rekao je Vučić.

On je dodao da je u svakom slučaju za Srbiju veoma komplikovana situacija, ali poručuje da građani ne brinu i da će biti rešena.

Brašna i ulja biće i za nas i za zemlje regiona

Predsednik Srbije rekao je da će Srbija izaći u susret zahtevima zemalja u regionu za povećanim uvozom brašna i ulja, sve dok to ne ugrožava potrebe domaćeg tržišta.

On je u Novom Sadu rekao da su zemlje u regionu od Srbije tražile mnogo veće količine ulja i brašna od onih koje su ranije ugovorene odgovarajući na pitanje da li je tačno da je Crna Gora naručila 18.000 tona brašna, kao i ulje i pšenicu.

„Plaše se za budućnost. To nije za kritiku. Oni žele da obezbede svoj narod. Razgovaraćemo sa svima. Onoliko koliko je ugovoreno i koliko smatramo da možemo da damo, a da ne ugrozimo potrebe domaćeg stanovništva, mi ćemo dati“, naveo je Vučić.

On je precizirao i da se to najpre odnosi na članice Otvorenog Balkana, a zatim i na Crnu Goru i BiH.

„Oni su nam prvi susedi i o njima moramo da brinemo, i to ćemo da uradimo“, poručio je Vučić.

Vučić je napomenuo i da se komplikuju stvari oko izvoza hrane jer je očigledno da će biti velikih nedostataka, bez obzira na cenu na svetskom tržištu.

Ponovio je da će za naše građane biti dovoljno hrane, jer Srbija ima više nego što joj je potrebno, ali da se mora rasporediti i u regionu da ne bi bilo prelivanja zbog toga što nema dovoljno hleba, brašna kukuruznog ili pšeničnog ili jestivog ulja.

Navodi i da je jutros razgovarao sa egipatskim ambasadorom i da ta zemlja 80 posto pšenice i kukuruza uvozi iz Ukrajine i Rusije, a imaju 115 miliona ljudi, i postavlja se pitanje ko će sve želeti našu pšenicu i kukuruz.

Na pitanje o tome da su evropski ministri pokrenuli pitanje vraćanja uglju i nuklearkama, Vučić je rekao da je o tome govorio nemački ministar finansija da bi premostili težak period.

On je podsetio da su od Srbije tražili da zatvara rudnike uglja, ali je ispalo da nismo glupi.

Kaže i da su nuklearke odavno najvažnije za Evropu, da su u Francuskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj glavni izvor energije.

„Sve što se izveze struje u region dolazi iz bugarske nuklearke“, napomenuo je Vučić i ukazao da smo naučili na licemerje da je ono što je velikima dozvoljeno malima nije ili kako je citirao latinsku poslovicu: „Ono što je dozvoljenu Jupiteru, nije volu“.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo/Dimitrije Goll

 

Izvor Tanjug/RTV (Branimir Kozarov), 16. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u