U Moskvi održan okrugli sto povodom godišnjice NATO agresije

Predsednik Srpskog nacionalnog kluba Andrej Cvijanović je kao moderator skupa otvorio diskusiju, upoznajući prisutne sa posledicama agresije

U cilju demistifikacije NATO agresije ruskoj javnosti i rasvetljavanja toga šta se zapravo dogodilo 1999. godine, Srpski nacionalni klub elitnog Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO) je održao okrugli sto na temu: „Dvadeseta godišnjica NATO agresije: Šta se zapravo desilo?“

Leonid Ivašov, Roman Babajan, ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić i Andrej Cvijanović na okruglom stolu, Moskva, 27. mart 2019.

Svoja mišljenja i iskustva su izneli njegova ekselencija ambasador R. Srbije u Rusiji Slavenko Terzić, prorektor MGIMO za naučni rad Jevgenij Mihailovič Kožokin, Leonid Ivašov, general-pukovnik i bivši načelnik generalštaba oružanih snaga Rusije, Elena Georgijevna Ponomarjova, politikolog i ekspert za novu istoriju Balkana i profesor MGIMO, kao i Roman Georgijevič Babajan, novinar i televizijski voditelj emisije „Pravo glasa“ na kanalu „TV Centar.“

Predsedsnik Srpskog nacionalnog kluba Andrej Cvijanović je kao moderator skupa otvorio diskusiju, upoznavajući ruske studente i zainteresovane sa posledicama agresije kroz brojke i činjenice, nastojeći da kolegama objasni važnost Kosova za srpski narod.

Jevgenij Kožokin i Jelena Ponomarjova na okruglom stolu, Moskva, 27. mart 2019.

Jelena Ponomarjova, profesor istorije i politikologije na univerzitetu MGIMO, istakla je da sve dok postoje ljudi koji žele da saznaju istinu, postoji i mogućnost da se pobedi. „Ali koga treba da pobedimo da bi naši bližnji zauvek zaboravili zaglušujući zvuk sirena? Zašto je toliko potrebna ta pobeda kada se ne mogu vratiti životi nastradalih ljudi? Zapravo, odgovor je izuzetno prost. Tog 24. marta 1999. godine oko 20 časova raketa ‘tomahavk’ je pogodila cilj u Batajnici. U to isto vreme su bile bačene jedne od prvih bombi na teritoriju Kosova i Metohije, a zatim i na ostale gradove Srbije i Crne Gore.

Ponomarjova ističe da je potrebno formirati sud za zločine protiv NATO koji mora odgovoriti za svoje postupke, jer to što se desilo našoj zemlji i našem narodu ne sme se zaboraviti i ponoviti.

Prepuna sala studenata na MGIMO, Moskva, 27. mart 2019.

Pred nekih 100 ruskih studenata kao i stranaca iz preko 20 zemalja koji se školuju u ovom rasadniku političke i diplomatske elite, svoja lična iskustva iz rata su izneli i general Ivašov, prorektor Kožokin (u ratno vreme šef Komiteta za spoljne poslove Vrhovnog saveta Ruske Federacije) kao i Roman Babajan, koji je radio kao ratni izveštač iz Beograda i Kosmeta.

 

Izvor Novi Standard, 27. mart 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u