Доскорашњи министар спољних послова и актуелни председник Народне скупштине Ивица Дачић (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

Dačić: Deo DOS-a nudio Miloševiću da ode u Rusiju, saradnici su ga izdali

„Mogu da garantujem da je DOS ponudio Miloševiću tu opciju, ne kažem ceo DOS i ne kažem da se o tome odlučivalo. Milošević je o tome raspravljao u krugu najbližih saradnika“

Od samog početka je bilo očigledno da je cilj hapšenja Slobodana Miloševića pre 20 godina bio da se on izruči Haškom tribunalu, iako su postojale garancije da se to neće desiti, izjavio je predsednik SPS Ivica Dačić povodom godišnjice hapšenja nekadašnjeg predsednika SRJ i Srbije.

On je na TV Pink rekao da je izručenje Miloševića očigledno bila namera i da su to svi znali u samom početku, od Vojislava Koštunice do Zorana Đinđića, prenosi Tanjug.

Naveo je da je Koštunica uvek nekako gledao da se izvuče u smislu da sada on ne mora da donosi određene političke odluke, jer je on formalno bio protiv Haškog tribunala.

„Ali se to u suštini na kraju krajeva desilo”, kaže Dačić.

Naveo je da su Koštunica i Đinđić dali garancije da Milošević neće biti izručen Haškom tribunalu.

„Bio je jedino taj deo koji oni nisu napisali konkretno, baš da neće biti izručen Haškom tribunalu, nego su napisali da se hapsi zbog toga i toga. Dodatno je Čedomir Jovanović morao da potpiše da to hapšenje nema veze sa Haškim tribunalom”, rekao je Dačić.

Dodao je da trebalo naći formalan razlog zašto da se Milošević nađe u zatvoru i to pod optužbom za zloupotrebu položaja, da bi iz zatvora bio izručen Haškom tribunalu.

Smatra da je postojao veliki strah kod Đinđića kako će se to završiti, da li će biti demonstracija i nemira, i da li će moći oni to da izvedu ili neće moći.

Dačić kaže i da je DOS Miloševiću ponudio da ode u Rusiju.

„Mogu da garantujem da je DOS ponudio Miloševiću tu opciju, ne kažem ceo DOS i ne kažem da se o tome odlučivalo. Milošević je o tome raspravljao u krugu najbližih saradnika. Postojala je ideja, ali su ga saradnici uvek nagovarali na loše stvari”, rekao je Dačić.

Povodom TV serije „Porodica”, posvećene hapšenju Miloševića, Dačić je rekao da nije pripadao nekom krugu porodičih prijatelja Miloševića, niti je tada bio među najvišim partijskih funkcinerima, te da je pitanje da li je prošlo dovoljno vreme za pravljenje takvih serija.

Ne zna, istakao je, da li je ideja serije bila da se Milošević predstavi kao žrtva.

„Ovo su romansirane stvari, kao i serija o Aleksandru Karađorđeviću gde nigde nećete videti da je raspuštao parlament i uvodio diktaturu, to se briše i ostaje sagledavanje njega kao ličnosti”, rekao je Dačić.

On kaže da, pošto nije imao značajnu ulogu u vreme hapšenja Miloševića, ne vidi razlog zašto bi njega neko glumio u seriji.

„Pitanje je veliko da li je ovo dovoljan period da se o tome prave neke serije gde imate mnoge aktere koji su još živi i koji tumače sa svog aspekta kakva je bila njihova uloga”, rekao je Dačić upitan o tome kako gleda na to što su Miloševiću leđa okrenuli njegovi najbliži saradnici i o tome ko ga je sve izdao.

Naveo je da je i sam pomagao porodici Milošević i da će jednom prilikom pokazati da mu je Mira Marković napisala tačno koga smatra odgovornim za njegovo ubistvo i koga treba izbrisati sa političkog spiska zato što su ih izdali.

„To su lične stvari. Čisto da se zna da je, na primer, ona mislila da su neki ljudi direktno odgovorni, ko nije hteo da ide da svedoči i da ga leči, bilo je doktora koji su odbili da odu u Hag”, rekao je Dačić.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor Politika, 01. april 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u