ANATOLIJ VASERMAN: VUČIĆ JAVNO GOVORI O PRITISCIMA, JER SE POVEĆAVAJU

Vaserman navodi da je „sada, kada je Srbija opkoljena, jako teško da joj se...

Vaserman navodi da je „sada, kada je Srbija opkoljena, jako teško da joj se pomogne“

Pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića se povećava, i to je razlog što je prvi put javno izjavio da je pod pritiskom Zapada zbog odnosa Srbije sa Rusijom, ocenjuje Anatolij Vaserman, jedan od najpoznatijih intelektualaca na postsovjetskom prostoru, novinar i politički savetnik.

RIA Novosti prenose nedavnu izjavu Vučića: „Prvi put govorim o tome na ovaj način. Više je nemoguće pojaviti se bilo gde na Zapadu, da vas ne bi pitali o Rusiji“ i njegovu napomenu da pritisak dolazi od strane „velikih država“.

Vaserman za RIA Novosti ističe da Vučić nije rekao ništa novo, jer „pritisak na njegovu zemlju ne traje samo godinu, ni deceniju“, a da je i ranije bila očigledna činjenica da će sa Zapada na svakog predsednika Srbije vršiti pritisak „sa ciljem da razbiju ne samo njega, već i celu državu“.

„Zašto baš sada predsednik Srbije nije izdržao i javno je progovorio o pritisku… očigledno je da se pritisak povećava“, rekao je Vaserman za RIA Novosti, prenela Pravda onlajn.

Sa raspadom savezne države Jugoslavije, koja se sastojala samo od Srbije i Crne Gore u poslednjoj fazi raspadanja, Srbija se, prema njegovom viđenju, našla „potpuno izolovana i okružena neprijateljima sa različitim stepenom tog neprijateljstva“.

Objašnjavajući, pored ostalog, svoje viđenje situacije sa Crnom Gorom i prijemom te zemlje u NATO, Vaserman navodi da je „sada, kada je Srbija opkoljena, jako teško da joj se pomogne“.

„Ipak, nadam se da su Srbi dovoljno pametan narod da nađu način za saradnju sa vrlo malim brojem svojih prijatelja“, kaže Vaserman, koji smatra da Srbiji neće biti jednostavno da se oslobodi pritisaka sa Zapada.

 

Izvor Tanjug, 12. avgust 2017.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u