Dodik: Jedinstvo RS i Srbije je nacionalni cilj za 21. vek

Lider RS je ukazao i na neophodnost međunarodnog prepoznavanja zločina u NDH kao genocida nad Srbima

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da se stradanje i ubijanje Srba u Jasenovcu mora na međunarodnom nivou okarakterisati kao genocid.

Dodik je istakao da Republika Srpska podržava organizaciju Međunarodne konferenciju o Jasenovcu u Banjaluci, koja je ranije održavana i u Njujorku i Izraelu, te je zainteresovana da se ona u kontinuitetu održava i daje odgovore na mnoge izazove.

„Osim utvrđivanja činjenica za sistem logora Jasenovac, treba ući i u pozadinu, odnosno pripremu jednog takvog zločina koji se nije desio samo te godine kada se dešavao, već je bio deo organizovane pripreme hrvatskih nacionalista još od samoga početka formiranja zajedničke jugoslovenske države tog vremena“, rekao je Dodik novinarima.

„Takva vrsta zločina ne može zastariti i smatram da je na generaciji naučnika ovog vremena i političara, ali i budućih generacija, da istraju u zahtevu da se stradanje i ubijanje Srba u Jasenovcu okarakteriše kao genocid. Nije dovoljno da mi sami sebi to govorimo“, poručio je Dodik.

Otvarajući konferenciju koju su organizovali Udruženje Jasenovac – Donja Gradina i Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu, rekao je da ona treba da odgovori na činjenice iz vremena koje posmatra, te da na neki način percipira i budućnost.

„Mi moramo afirmisati srpsku, nacionalnu, državnu ideju kao ideju budućnosti i moramo istrajati na tome i ovakva mesta i jesu za to. Ne smemo oklevati da kažemo da je jedna od stvari koju moramo ostvariti državno jedinstvo Republike Srpske i Srbije. To je srpska nacionalna ideja ovog veka“, naglasio je Dodik.

On je zaključio da srpsko nacionalno ujedinjenje ne sme biti tabu tema barem kod Srba jer imaju istorijsko pravo na to.

„Moraju se razbiti krilatice o Republici Srpskoj kao genocidnoj tvorevini i državi BiH“, smatra Dodik.

On je upozorio da stranci uvek iznova nalaze trenutke da bi se napravili istorijski koraci protiv Srba zbog čega je ideja o Republici Srpskoj za srpski narod neprikosnovena.

„Ta ideja mora biti ojačana jer se urušava na svaki način. Srbima ne dozvoljavaju da imaju političkog i nacionalnog lidera ni u Srbiji, ni bilo gde. Moramo na to da utičemo i damo odgovore na ova otvorena pitanja“, smatra Dodik.

Predsednik Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu Srboljub Živanović podsetio je da je Donja Gradina najveće stratište na kojem su Hrvati, rimokatolici i muslimani ubili stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma za vrijeme Drugog svetskog rata.

„To je velika tragedija našeg naroda. Najveći grad Srba nalazi se u Donjoj Gradini i u jasenovačkim logorima smrti. Nikada ne treba zaboraviti da je Hrvatska bila i ostala jedina država koja je imala koncentracione logore za ubijanje dece“, naglasio je Živanović.

On je dodao da su Hrvati i muslimani ubili 110.000 dece prema izvoru hrvatske štampe iz Drugog svetskog rata.

Udruženje Jasenovac-Donja Gradina i Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu organizatori su Sedme međunarodne konferencije o Jasenovcu koja se održava u Banjaluci.

Konferencija se održava u vreme učestalih pokušaja da se sistem koncentracionog logora Jasenovac ne samo potisne u zaborav, već da se broj žrtava minimizira, logor preimenuje u radni logor i – povlačenjem raznih neprimerenih paralela – redefiniše sam pojam genocida, istakli su organizatori u najavi skupa.

Kao i do sada, konferencija će biti posvećena naučnim i stručnim pogledima na genocid počinjen u Drugom svetskom ratu od Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Učesnici Konferencije razmotriće i pojavu radikalnih ideologija u kontekstu globalnih procesa.

Na skupu će biti predstavljeno više od 30 radova, biće organizovane dve panel-diskusije, te promovisane tri knjige.

Konferenciji prisustvuju i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, direktor Sekretarijata za vere u Vladi Republike Srpske Dragan Davidović, generalni konzul Srbije u Republici Srpskoj Vladimir Nikolić.

Skupu prisustvuju i predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac, te direktori obrazovnih i institucija kulture u Srpskoj.

 

Izvor Srna/Fakti, 22. maj 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u