Patrijarh Irinej: Srbija bez Kosova kao čovek bez srca

„Kao čovek kada mu izvade srce, on više nije živ čovek“, rekao je patrijarh tokom posete Moskvi.

Podela Kosova i nove granice, o čemu neki govore, za Srpsku pravoslavnu crkvu i za većinu stanovništva nisu prihvatljivo rešenje, jer Srbija bez Kosova i Metohije nije Srbija, izjavio je patrijarh srpski Irinej u intervjuu za rusku agenciju „RIA Novosti“.

„Kao čovek kada mu izvade srce, on više nije živ čovek“, rekao je patrijarh tokom posete Moskvi.

Istakao je da je stav Srbije i SPC da se u potpunosti poštuje Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, da se osigura albanskom narodu puna sloboda i autonomija, ali da teritorija Kosova i Metohije ostane u okvirima Srbije.

„To je stav naše crkve, a taj stav je formulisao i nedavni Sveti arhijerejski sabor SPC“, rekao je patrijarh, prenosi Sputnjik.

Osvrnuo se i na pitanje stvaranja „nove crkve“ u Ukrajini, rekavši da tek predstoji da se vidi do čega će ta podela dovesti i kakve će biti krajnje posledice.

„Nažalost, već su određene posledice očigledne i plodove te podele osećamo“, istakao je patrijarh srpski.

Upitan da prokomentariše hoće li srpski manastir Hilandar na Svetoj Gori, koji se nalazi pod jurisdikcijom Carigradske patrijaršije, priznati novu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, patrijarh je rekao da Srpska pravoslavna crkva ne raspolaže novim informacijama o tome i da se nada da će tamošnji monasi ostati pri stavu koji zastupa.

 

Izvor RTS, 06. februar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u