Beograd, 9. februra 2021.- Ocigledno je da su zene u Srbiji diskriminisane, jer, iako brojnije od muskaraca, one teze dolaze do posla, manje su placene od muskaraca za isti posao, ne postavljaju se cesto na rukovodece pozicije, vlasnice su svega 25 odsto ukupne imovine u nasoj zemlji, a neretko se na trzistu rada suocavaju i sa gubitkom posla kada odluce da postanu majke.To je zakljucak drustvenog dijaloga na temu "Ekonomsko osnazivanje zena" koji je danas odrzan u Beogradu u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i drustveni dijalog, a na kojem su svoje stavove na tu temu dali predstavnici vladnih i nevladinih organizacija. Svi ti stavovi, prema recima ministarke Gordane Comic, jesu polazna osnova za pravljenje clanova novog Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti, na koji se ceka dugo, a koji bi trebalo da doprinese boljem polozaju zena i jednakim uslovima u svim oblastima za oba pola.FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/nr

Više od 60 NVO i medija pisalo Čomićki: Sprečite napade koji se vode protiv nas

Potpisnici pisma pozivaju predstavnike stranih vlada i međunarodnih organizacija da se odrede prema ovoj i svim drugim kampanjama koje se vode protiv slobodnih medija i civilnog društva

Više od 60 profesionalnih medija i nevladinih organizacija uputili su pismo ministarki za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordani Čomić u kojem je pozivaju da osudi i spreči napade koje nad njima sprovodi vlast i prorežimski mediji.

Kamapanja protiv objektivnih medija i NVO pojačana je nakon što je društvena mreža Tviter označila pojedine srpske medije kao medije koji sarađuju sa Vladom Srbije.

Nakon tog poteza Tvitera, predsednik Srbije Aleksandar Vučić branio je provladine medije rečima: “Nego s kim će da sarađuju? Sa tajkunima i lopovima?”.

Odmah je usledilo i “istraživanje” provlaidnog tabloida Srpskog telegrafa, u kojem tvrde da su nezavisni mediji, poput N1, Danasa, KRIK-a i CINS-a, kao i pojedine NVO, dobili milione od ambasada i iz sumnjivih fondova.

Na pitanje Danasa kako vide sve jaču kampanju vlasti protiv profesionalnih medija, osnivač pokreta Novi optimizam Branislav Grubački Guta i novinar Nedim Sejdninović kažu da je to jedino moguće delovanje autoritativnog režima na putu ka ogoljenoj diktaturi, kao i da će napadi biti sve snažniji pogotovo kada Srpska napredna stranka oseti da postoji mogućnost da izgubi vlast.

I dok ministarka Čomić uporno ponavlja da je čvrst stav njenog Ministarstva da ne komentariše izjave o izjavama, a da je za napade na novinare iz skupštinskih klupa odgovornost na predsedavajućem parlamenta, oglasila se poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je istakla da je nedopustivo nazivati medije domaćim izadjnicima.

Reagovao je i američki ambasdor Entoni Godfri, rečima da je uznemiren obeležavanjem novinara kao stranih agenata ili medija pod kontrolom Stejt departmenta.

– To je opasno. To je tipična strategija Kremlja i to će Srbiju odvesti samo dalje od EU. Nezavisni (slobodni) novinari su patriote, a ne izdajnici, oni smatraju da građani treba da budu informisani – rekao je Godfri pre skupa „Kultura dijaloga – civilno društvo i mediji“ koji je pre dva dana organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Upravo je na tom skupu predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić pozvao ministarku Čomić da osudi napade.

Istakao je i da je Vučić izneo lažne optužbe na račun medija, navodeći da su tajkunski, da ne plaćaju porez i da se bune kada treba da ga plate.

Potom je usledilo i zvanično pismo ministarki Čomić, u kojem se pozivaju i sve relevantne institucije i akteri u društvu da se priključe borbi protiv novog talasa pritisaka na medije i organizacije i da se suprotstave zloupotrebama koje vode ka daljem urušavanju demokratije i vladavine prava.

“Profesionalni mediji i organizacije civilnog društva (OCD) ponovo su meta žestoke kampanje koju je, po ustaljenom običaju, poveo predsednik Republike, a nastavili mediji pod njegovom kontrolom. Predsednik Vučić izneo je brojne neistine o radu organizacija civilnog društva u Srbiji, optužujući ih da rade za strane interese i da su pod kontrolom tajkuna”, navodi se u pismu ministarki Čomić.

Kako se ističe, jedna od najopasnijih, potpuno netačnih izjava predsednika je optužba da organizacije civilnog društva ne plaćaju porez i da su se bunile kada je trebalo da ga plate.

“Za razliku od provladinih medija, poput PINK-a, OCD u Srbiji plaćaju poreze i doprinose, podnose izveštaje Agenciji za privredne registre i nikada se nisu bunile protiv toga. Pošto je ovaj podatak sigurno poznat predsedniku Republike, prinuđeni smo da zaključimo da je u pitanju loša namera i još jedan u nizu koraka ka uništenju dela društva koji se bori za demokratiju i vladavinu prava”, navodi se u pismu.

Potpisnici pisma pozivaju predstavnike stranih vlada i međunarodnih organizacija da se odrede prema ovoj i svim drugim kampanjama koje se vode protiv slobodnih medija i civilnog društva.

Grubački: „Novi srpski svet“ preti da nas odvdede u katastrofu

Upitan kako vidi sve jaču kampanju vlasti i njenih tabloida protiv profesionalnih medija i NVO, Branislav Grubački Guta, osnivač pokreta Novi optimizam, odgovara “kao jedino moguće delovanje jednog autoritativnog režima na putu ka ogoljenoj diktaturi”.

– Ko bilo kako relativizuje tu činjenicu, bilo da to radi iz ugla korisnog idiota ili bednog plaćenika, deo je tog “novog srpskog sveta” koji preti da nas sve odvede u pravu katastrofu – ističe Grubački za Danas.

Sejdinović: Udruženja da zauzmu radikalniji stav

Novinar Nedim Sejdinović smatra da će napadi na profesionalne medije i NVO biti sve sve snažniji pogotovo kada Srpska napredna stranka oseti da značajnije gubi na popularnosti i da postoji mogućnost da izgubi vlast.

– Teško je naravno pretpostaviti kakve će sve oblike pritiska trpeti nezavisni mediji i novinari, ali ne treba isključiti ni mogućnost drastičnih nasrtaja na medijske slobode, onakvih kakve smo viđali u sumrak Miloševićevog režima. Treba se pripremiti na to – biće surovo, jer je uverenje Vučićevog režima da su mu nezavisni mediji i istina najveći protivnici, a da postoji realna opasnost da će sa gubitkom vlasti izgubiti sve – od ogromne, nezakonito stečene imovine do slobode. Braniće to svim silama – naglašava Sejdinović za naš list.

Prema njegovim rečima, situacija je eskalirala do te mere da bi novinarska i medijska udruženja trebalo da zauzmu radikalniji stav, i da razmotre napuštanje raznih radnih grupa i komisija, u kojima troše ogromnu energiju bez vidljivih rezultata.

– I pritom vlastima daju legitimitet. Takođe, treba razmotriti zajedničko antirežimsko delovanje nevladinog sektora, profesionalnih medija i novinarskih i medijskih udruženja, po ugledu na devedesete. Mislim da zapadne vlade veoma dobro znaju za autokratski, nedemokratski i kriminogeni karakter Vučićevog režima, ali je pitanje da li im je u interesu da se bore protiv njega. Stoga treba delovanje usmeriti i ka javnosti zapadnih zemalja, koje treba da postavljaju pitanja svojim vladama o njihovom odnosu prema Srbiji i Vučiću – ističe Sejdinović.

Ko su potpisnici pisma ministarki Čomić?

Potpisinici pisma ministarki Gordani Čomić u kojem od nje traže da osudi napade na profesionalne medije i NVO su: Građanske inicijative, Centar za praktičnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, Fondacija “Sloboda štampe”, Senta , Udruženje Žene za mir, Leskovac, UG Centar građanskih vrednosti, Subotica, Novi optimizam, Centar za održive zajednice, Novi Sad, Glas Šumadije, Tok21, Radio Zlatousti, Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Centar za razvoj lokalnih medija, Društvo “Koraci”, iRevolucija, Media i reform centar Niš, Urban-In, Centar za razvoj i demokratiju juga Srbije, Regionalna informativna agencija JUGpres, Centar za evropske politike, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, PROTECTA, CINS, Asocijacija Duga, NUNS, Fondacija Iskorak, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, TRAG fondacija, CRTA, NDNV, Novosadska novinarska škola, Podrinske Šabac, Odbor za ljudska prava Niš, Ozon medija, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Slavko Ćuruvija Fondacija, Fondacija za mlade Obrenovca, BIRODI, YUCOM, EPUS, Fondacija Jelena Šantić, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitarno pravo, Partneri Srbija, CANVAS, Centar za monitoring i aktivizam – CEMA, Impuls Tutin, Biznis info grup, Nova ekonomija, FoNet, Peščanik, Danas, City Smart, Da se zna!, Omladinski centar CK13, Vreme, Cenzolovka, NIN, Res Publica Kragujevac, Biopolis/Centar za biopolitičku edukaciju, Bečejsko udruženje mladih, Europolis, Forca Požega, Centar za kriznu politiku i reagovanje, CESID, Praksis, Radio Koprijan i FemPlatz.

 

Autor Jelena Diković

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Nikola Anđić

 

Izvor Danas, 27. avgust 2021.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u