Poverenje u američku vladu pada, u kinesku raste

Poverenje u kinesku vladu skočilo je osam “bodova“, na 84 odsto. U SAD je palo 14 bodova na 33 posto

Poverenje u američke institucije, posebno vladu, oštro je palo tokom prve godine mandata predsednika Donalda Trampa, prema vodećem istraživanju objavljenom uoči Svetskog tekonomskog foruma u Davosu.

Godišnji izveštaj Edelman Trast Barometra pokazuje da je celokupno poverenje u četiri institucije koje se ispitivalo – vladu, medije, kompanije i nevladine organizacije – palo oštrije u SAD nego u bilo kojoj drugoj zemlji obuhvaćenoj istraživanjem.

Tramp je prekinuo predsedničku tradiciju i u više navrata je osuđivao medije i pravosuđe – a kritičari kažu da njegovi napadi potkopavaju poverenje javnosti u te institucije.

Suprotno se dogodilo s Kinom. Zemlja u kojoj se ostvarilo najveće poverenje građana je Kina, nakon godinu dana u kojoj je predsednik Si Đinping učvrstio svoju moć na trijumfalnom stranačkom kongresu.

Poverenje u kinesku vladu skočilo je osam “bodova“, na 84 odsto. U SAD je palo 14 bodova na 33 posto.

„U SAD traje kriza poverenja, koja je bez presedana“, rekao je Ričard Edelman, predstavnik komapnije koja je istraživanje sprovela.

Si je bio glavna vest u Davosu prošle godine, u danima pre nego što je Tramp inaugurisan. Ove godine, glavna atrakcija je Tramp. Očekuje se da će braniti svoju politiku „Amerika na prvom mestu“ u govoru završnog dana konferencije u švajcarskim Alpama koja od 23. do 25. januara okuplja političare, predsednike uprava, bankare i slavne osobe.

Naglašavajući eroziju poverenja u SAD-u, Edelman je rekao da je to prvi put otkad je istraživanje počelo da se sprovodi pre 18 godina da takav strmoglavi pad nije povezan sa specifičnim događajima poput ekonomske krize ili katastrofe, poput nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011.

Umesto toga, ovo se zbiva u doba kad američka ekonomija pokazuje solidan rast, a stanje na berzama pokazuje rekordne visine.

„Uobičajeno je da kad stvari idu dobro i poverenje bude dosta dobro“, rekao je Edelman. „Umesto toga, ovde postoji nepovezanost između poverenja i ekonomskih rezultata“.

 

Izvor Hina/N1, 22. januar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u