Ukrajina – rat iscrpljivanja bez pobednika

Bajden i Džonson računaju da će iscrpljenost odraditi svoje, pošto se Rusija ipak bori protiv „kolektivnog Zapada“. Putin ih je podsetio da ekonomski pokazatelji Rusije stoje odlično

Rat u Ukrajini je u suštini klauzevicijanski sukob. Da bismo shvatili šta to znači, moramo se vratiti Karlu fon Klauzevicu, doajenu savremenog rata, koji je prepoznao da je rat praktično neograničen u svojim varijacijama, „složen i promenljiv“, i isticao da svako doba ima svoju naročitu vrstu rata sa „sopstvenim ograničavajućim faktorima i sopstvenim partikularnim percepcijama“.

Klauzevicove opservacije o karakteru ratovodstva 19. veka često se pogrešno i zbunjujuće tumače kao njegovo zastupanje teze o nepromenljivoj prirodi samog rata. Ova paradigmatska samouverenost je iznedrila zapadni narativ o sukobu u Ukrajini.

Evidentno je da se ruska strana nije prilagodila zapadnom narativu. A zapanjenost koja je usledila preti da rascepka jedinstvo Zapada. NATO zemlje više ne govore jednim glasom.

Ništa manje od poraza

Američki predsednik Džo Bajden i britanski premijer Boris Džonson ističu da se neće zadovoljiti ničim manjim od ruskog poraza. Nove članice Evropske unije – pre svega Poljska i baltičke zemlje, takođe zahtevaju apokaliptičnu kraj ruske istorije. Donekle rezervisano drži se nemački kancelar Olaf Šolc koji samo govori da ne želi da Rusija „pobedi“. Emanuel Makron iz Francuske ponavlja da se bez saradnje sa Rusijom ne može izgraditi evropska bezbednosna arhitektura. Konačno, tu su i otvoreni skeptici poput Grčke, Turske i Mađarske.

Bajden i Džonson su u prednosti jer manipulišu trenutnom scenom u Kijevu i drže poluge rata. Ali čak i ova dva iskusna političara izgleda da u poslednje vreme uviđaju da su stvari komplikovanije. Saopštenje o zajedničkoj viziji (Joint Vision Statement) koje je izdato u Vašingtonu nakon specijalnog samita SAD i zemalja ASEAN potpuno izbegava uobičajenu američku retoriku i hiperbole o ruskoj „agresiji“.

U njemu se preskaču bilo kakvi komentari o Rusiji ili zapadnim sankcijama, a umesto toga se podvlači „važnost hitne obustave neprijateljstava i stvaranja podsticajne atmosfere za mirno rešenje“ (pogledajte na mom blogu tekst Indo-pacifička strategija pluta u iluziji).

Uprkos tome, ma kako to neverovatno delovalo, ostaje činjenica da američki Kongres nudi Bajdenu ogroman ratni budžet za pomoć Ukrajini, koji prevazilazi godišnji budžet Stejt departmenta i predloge izdataka za projekte zelene energije u Americi.

Otreženjenje Evrope

Isto tako, EU – koja je uvela tako oštre sankcije Rusiji – zakasnelo shvata da sankcije više škode evropskoj ekonomiji nego ruskoj. U nekim evropskim državama, godišnja stopa inflacije bliži se cifri od 20 odsto, dok su cene u evrozoni u proseku skočile za više od 11 odsto. Tokom videokonferencije u Moskvi održane u četvrtak, predsednik Putin je istakao da:

– Ruske kompanije postepeno zamenjuju zapadne partnere koji su otišli usled sankcija,

– Očekuje se da će prinos žetve u Rusiji ove godine iznositi oko 130 miliona tona žitarica, od čega 87 miliona tona čini žito, što je „istorijski rekord za Rusiju“,

– Stope inflacije u Rusiji opale su višestruko, nazad do martovskog nivoa,

– Budžetski suficit dostigao je 2,7 biliona rubalja,

Predsednik Rusije Vladimir Putin (Foto: Alexei Babushkin/Sputnik/Kremlin via Reuters)
Predsednik Rusije Vladimir Putin (Foto: Alexei Babushkin/Sputnik/Kremlin via Reuters)

– Zabeležen je rekordan spoljnotrgovinski suficit,

– Rublja beleži „bolje rezultate od svih drugih inostranih valuta“ od početka 2022. godine.

Kritički glasovi mogu se u poslednje vreme čuti kako govore da su antiruske sankcije samo pojačale inflatornu krizu u Sjedinjenim Državama, kao i da davanje prioriteta Ukrajini odvlači Bajdenovu pažnju od važnijih domaćih pitanja. Senator Ron Pol zahtevao je preispitivanje politike izdašnog finansiranja Ukrajine, argumentujući ovo analogijama sa ratom u Avganistanu. Istakao je da će najnoviji paket pomoći podići ukupnu sumu američke pomoći Ukrajini na 60 milijardi dolara od početka rata u februaru, što je skoro pa onoliko koliko Rusija godišnje izdvoji za čitav svoj vojni budžet.

Rusija nema rokove

Međutim, Rusija u ovom ratu nema rokove. Ona polako i sistematski uništava vojne sposobnosti Ukrajine, njenu industrijsku bazu i infrastrukturu. Bajden i Džonson su mislili da će iscrpljenost odraditi svoje, pošto se Rusija ipak bori protiv „kolektivnog Zapada“.

Ali Putin ih je podsetio u četvrtak da je Rusija pobedila u Drugom svetskom ratu „ne samo boreći se na frontovima, nego i zahvaljujući svojoj ekonomskoj snazi. U to vreme, Rusija je morala da se suoči ne samo sa industrijskim potencijalom Nemačke, nego Evrope kao celine koju su porobili nacisti“. Putin se namerno uhvatio za ovo oštro podsećanje koje će odjeknuti Evropom.

Evropski konsenzus o embargu na rusku naftu već deluje nedostižno. Dvadeset evropskih kompanija do sada se povinovalo roku koji je Moskva dala – da se do kraja maja otpočne sa isplatama za nabavke gasa u rubljama. A one, između ostalih, potiču i iz Nemačke – lokomotive Evrope.

Vodeći izvršni funkcioneri EU – predsednica Komisije Ursula fon der Lejen i šef spoljne politike Žozef Borelj – inače dvoje vatrenih atlantista i tvrdokornih rusofoba, prevazišli su sva očekivanja. Hoće li jedinstvo EU preživeti ove pukotine? Šolcov poziv Putinu u petak, kojim je obnovljena linija komunikacije nakon nekoliko nedelja, treba razumeti u ovom kontekstu. Interesantno je da je i američki ministar odbrane Lojd Ostin takođe razgovarao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom u petak – što je bio njihov prvi razgovor od kako je ruska operacija otpočela u februaru.

Štaviše, potpuno je zamislivo da se možda bliži momenat za povratak projektu gasovoda Severni tok 2. Zatvaranje svih ruskih gasovoda koji prolaze kroz Poljsku i gašenje ukrajinskog gasovoda ostavlja Nemačku bolno blizu nestašica struje, što bi omelo industrijsku proizvodnju (ovde i ovde).

Smena paradigmi

Blumberg izveštava, pozivajući se na podatke Međunarodne energetske agencije (International Energy Angency – IEA) da su ruski prihodi od izvoza nafte, uprkos sankcijama Zapada, skočili za nekih 50 odsto u 2022. godini. Ruske isporuke uvećale su se za otprilike 620.000 barela dnevno u aprilu, vraćajući se na predsankcioni prosek. Usled uvećane potražnje, više isporuka usmereno je ka Aziji. Ironija je da je EU, uprkos tvrdolinijaškom držanju njenih funkcionera izvršne vlasti, za sada ostala najveće tržište za rusko gorivo, pri čemu je, prema proceni Međunarodne agencije za energetiku, oko 43 odsto naftnog izvoza Rusije u aprilu bilo namenjeno evropskom bloku.

Kako bi paradigme bile relevantne, one moraju precizno odražavati realnost. Kada to više nije moguće, paradigme moraju biti zamenjene, ili će biti zamenjena rukovodstva koja se oslanjaju na njih. Političari poput Bajdena i Džonsona navikli su da razmišljaju u kategorijama vestfalijanskog sveta, odbijajući da se pomire sa anomalijama postojeće paradigme, dok novi, moćni trendovi dramatično menjaju koncept rata.

Džo Bajden i Boris Džonson na G7 samitu (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Karl Marks je to nazivao „unišenjem prostora vremenom“. Fenomen regionalnog sukoba izumro je, a lokalizovano nasilje ima globalne implikacije zahvaljujući razvoju transporta, komunikacija i tehnologija. Sadašnji period promene paradigme uzrokovan je vojno-industrijskom revolucijom, što ga čini periodom oštre, presecajuće promene u kojoj postojeći vojni režimi bivaju zamenjeni onim dominantnijim, ostavljajući za sobom stare načine ratovodstva.

Na klauzevicijanskom bojištu bi se očekivalo od starih armija postrojenih jedna nasuprot druge da pucaju i manevrišu u skladu sa instrukcijama komandanata. Međutim u Ukrajini je ovo zamenjeno ambijentalnim oblicima fizičkog i nefizičkog nasilja – snajperskim napadima, smrtonosnim dronovima, hipersoničnim raketama, elektronskim napadima, spufingom (engl. „spoofing“ – vrsta hakerskog napada u kojoj se napadač „prerušava“ u osobu, entitet ili uređaj od poverenja kako bi izmanipulisao ponašanje žrtve, prim. prev), dezinformacijama, itd.

Rusija praktikuje ratovodstvo na kakvo Zapad nije navikao – ono u kojem nema formalnog ratnog pobednika. Krajnje je malo verovatno da će bilo kakvi ceremonijalni događaji ispratiti kraj rata u Ukrajini.

 

Prevod: Vladan Mirković/Novi Standard

 

Izvor indianpunchline.com

 

Naslovna fotografija: Russian Defence Ministry Press / EPA-EFE

 

BONUS VIDEO:

 

Svet
Pratite nas na YouTube-u